Evden Çikabilmeyi Hayal Ederken Simdi Dünya Sampiyonlugunu Hedefliyor

Misir’da düzenlenen Para Halter Dünya Kupasi’nda bronz madalya kazanarak Paris 2024 Paralimpik Oyunlari’na katilma hakki elde eden milli sporcu Sibel Çam, “Halter sayesinde engelliyken bir anda engelsiz gibi hissettim. Özgürlügüme kavustum, sayginlik kazandim. Hayal bile edemedigim birçok seyi elde ettim” dedi.

Konya’da yasayan ve Meram Belediyespor’un 33 yasindaki milli sporcusu Sibel Çam, bebekken yasadigi bir rahatsizlik sebebiyle 13 yasinda bacaklarini kaybetti. Hayata küsmeyen Sibel, 22 yasinda tanistigi para halter sporunda birçok uluslararasi müsabakada derece elde etti. Evinin salonunu antrenman alani olarak hazirlayip babasinin yardimiyla müsabakalara hazirlanan milli sporcu, Misir’da düzenlenen Para Halter Dünya Kupasi’nda bronz madalya kazanarak Paris 2024 Paralimpik Oyunlari’na katilma hakki elde etti. Kendisi gibi engelli bireylere tavsiyelerde bulunan Çam, engelli olduklari için hayata küsmek yerine hayata dört elle sarilmalarini istedi.

“Engelliyken bir anda engelsiz gibi hissettim”

10 yildir uluslararasi müsabakalarda Türkiye’yi temsil ettigini anlatan Sibel Çam, “Bu spora 22 yasinda tesadüfen basladim. Ailem ile birlikte çarsida geziyorum. Emekli bir hoca ile karsilastim. Bana halter sporunun varligindan bahsetti. Kendisi de güres hocasiydi. O güne kadar sporun s’sinden haberim yoktu. O sekilde basladim halter sporuna. Bu spor bana çok sey katti. En önemlisi de engelsiz oldugumu hissettim. Yani engelliyken bir anda engelsiz gibi hissettim. Özgürlügüme kavustum, sayginlik kazandim. Hayal bile edemedigim birçok seyi elde ettim. Birçok yer gezdim spor sayesinde” seklinde konustu.



“Su anda evimde antrenman yapiyorum”

Evinin salonunda babasini yardimi ile antrenmanlarina devam eden Çam, “Hocamin vefatindan sonra tekrardan bir hoca ile çalisma firsatim olmadi. Su anda evimde antrenman yapiyorum. Babam bana yardimci oluyor, kilolarimi takiyor. Milli takimda da milli takim hocalarimin nezdinde çalismalarima devam ediyorum” ifadelerini kullandi.

“Ülkemi en iyi sekilde temsil ettim”

Kazandigi basarilara dair de konusan milli sporcu, “Ilk madalyam ile 2016 Rio Olimpiyatlari’na katilma hakki elde ettim. Sonrasinda basladi aslinda halter hayatim. Ilk altin madalyami 2018 yilinda Fransa’da Avrupa Sampiyonasi’nda kazandim. 2019 yilinda dünya ikinciligini elde ettim. Sonrasinda 2021 Tokyo Olimpiyatlari’na katildim. Ülkemi en iyi sekilde temsil ettim. 2022’de son Avrupa sampiyonlugumu da aldiktan sonra belli elemeleri de geçerek önümüzdeki aylarda yapilacak Paris Olimpiyatlari’na hazirlaniyorum” diye konustu.



“Engelli olmak bizim seçimimiz degil”

Engelli bireyler için de tavsiyelerde bulunan Sibel Çam, “Biz engelliler, engelliyiz diye hemen dislaniyoruz. Bu engellimiz elimizde olmayan bir durum. Engelli olmak bizim seçimimiz degil. Engelliyiz diye hayattan kopmamamiz lazim. Hayata daha siki tutunmamiz lazim. Ben engelime ragmen, kapidan çikamiyorken su anda dünyayi gezebiliyor hale geldiysem herkes basarabilir, yeter ki istesin” dedi.

Kaynak: İHA