Türkiye'nin En Genç Satranç Ustasindan Baskan Aktas'a Ziyaret

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Türkiye’nin satrançta en genç büyük ustasi olma basarisi gösteren 15 yasindaki Ediz Gürel’i makaminda agirladi. Bursa’nin evladi olan Ediz ile gurur duyduklarini söyleyen Baskan Aktas, “Bursa sporda, sanatta ve kültürde basarili isimler çikartmistir. Ediz de o isimlerden bir tanesidir” dedi.

Anaokuluna giderken ögretmeninin yönlendirmesiyle satranç oynamaya baslayan, 15 yasina kadar dünya çapinda sayisiz basarilar elde eden ve Türkiye’nin satrançta en genç büyük ustasi olma basarisi gösteren Ediz Gürel, annesi Özlem Gürel ile birlikte Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’i ziyaret etti. 2018-2022 arasinda Bursa Büyüksehir Belediyespor formasiyla sayisiz basari elde eden Ediz Gürel, 2022-2023 sezonunda Türk Hava Yollari’na transfer oldu. Büyüksehir Belediyespor formasi giyerken satrançtaki basarilarindan dolayi Dünya Satranç Federasyonu tarafindan verilen ‘aday usta’ ünvanini 2019’da, ‘FIDE ustasi’ ünvanini 2021’de, ‘Uluslararasi usta’ ünvanini 2022 yillarinda alan genç sporcu, 2023 yilinda 2024 Prag Uluslararasi Satranç festivali’nde Challangers Turnuvasi’nda son normunu alarak ‘Büyük Usta’ olmaya hak kazandi ve bu basarisiyla 15 yasinda Türkiye’nin en genç büyük ustasi oldu. Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Baskani Yunus Kaldirim’in da yer aldigi bulusmada, Baskan Aktas ve genç sporcu sohbet ederek gelecege dair hedefleri konusuldu.

“Ediz ile gurur duyuyoruz”

Ziyaret sonunda konusan Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa’nin özel çocuklarindan biri olan Ediz Gürel’i agirlamaktan büyük mutluluk duydugunu söyledi.

Daha önceden Büyüksehir Belediyespor Kulübü’nün yetenekli bir satranç oyuncusu olan Ediz’i yakindan tanidigini ve basarilariyla gurur duyduklarini belirten Baskan Aktas, genç sporcunun Türkiye ve dünya çapinda önemli basarilara imza attigini kaydetti.

Ilk kez 8 yasinda Millî Takim’a seçilme basarisi gösteren Ediz’in satranç kariyerindeki basarilarinin günden güne artarak devam ettigini ifade eden Baskan Aktas, “Bursa olarak Ediz ile gurur duyuyoruz. Türkiye Is Bankasi Satranç Süper Ligi kadromuzda yer alan Ediz, 2018 ve 2019 yillarinda Süper Lig maçlarinda 9 ve 10 yaslarinda hamle yaparak A takimizda ligde maça çikan en genç oyuncumuz oldu. Romanya’da düzenlenen 2019 Avrupa Okullar Satranç Sampiyonasi’nda üçüncü olarak ülkemize bronz madalya kazandirdi. 2019 Türkiye Küçükler ve Yildizlar Takim Satranç Sampiyonasi’nda Bursa Büyüksehir Belediyespor Küçük Takimi ile Türkiye üçüncüsü olurken birinci masa siralamasinda altin madalya kazandi. 2020 Prag Uluslararasi Satranç Festivaline davet edilen Ediz, ‘genç yetenekler’ kategorisinde ikinci olarak tüm dünyada dikkatleri üzerine çekti. Prag’daki simultane maçta Dünya Sampiyonasi finalisti büyük usta Boris Gelfand’i yenmeyi basararak büyük ses getirdi” diye konustu.

Genç sporcunun, 2022 yili Mart ayi Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) rating siralamasinda yas grubunda dünya birinciligine yükseldigini hatirlatan Baskan Aktas, “2024 yilinda FIDE 16 yas listesinde hâlâ birinci siradaki yerini koruyor. 2022 FIDE rating listesinde 20 yas alti ilk 100 sporcu listesine girdi. Su anda 20 yas alti siralamasinda 22’nci olarak 16’nci kez listede yer alma basarisini gösterdi. 2022 yilinda Türkiye Yildizlar Takim sampiyonu olan Büyüksehir Belediyespor Yildiz takiminda yer aldi. 2023 yilinda Avrupa Bireysel Satranç Sampiyonasi’nda 14’üncü olarak FIDE Dünya Kupasi’nda oynamaya hak kazanan en genç Türk satranç sporcusu oldu. 2023 yilinda 2024 Prag Uluslararasi Satranç Festivali’nde Challangers Turnuvasi’nda son normunu alarak ‘büyük usta’ olmaya hak kazandi, bu basarisiyla 15 yasinda Türkiye’nin en genç büyük ustasi oldu. Ediz’i yürekten kutluyorum. Çocugumuzla özel olarak ilgilenen annesini tebrik ediyorum. Bursa sanayisi, kültürü, turizmi, tarimiyla meshur bir sehir ama sporda, sanatta ve kültürde de basarili isimler çikartmistir. Bu isimler sehrin popülaritesini daha da arttirmaktadir. Ediz de o isimlerden bir tanesidir. Ediz’e uzun seneler basarilarla dolu bir süreç temenni ediyorum” dedi.

Türkiye’nin satrançta en genç büyük ustasi olan Ediz Gürel, anaokulunda bir ögretmeninin satranç kursuna katilmasini tavsiye etmesiyle satranç sporuyla tanistigini söyledi.

Dünyanin birçok yerinde önemli isimlerle maç yapmanin güzel bir his oldugunu anlatan Gürel, “8 yasinda basari elde etmeye basladim. Basari elde etmeye basladikça daha çok çalismaya, hirslanmaya ve satranca önem vermeye basladim. Basarilarim arttikça çalisma sürelerim de artti. Tanidigim insan sayisi da artti. Bu çok güzel bir his. Türkiye takimiyla birlikte olimpiyatlarda basari elde etmeyi çok istiyorum. Takimda yer alacagim için çok mutluyum. Bireysel olarak ilk hedefim, 2600 rating barajini geçmek, ardindan da de 2700 rating barajini geçip ilk 50 sporcu arasina girmek. Bursa Büyüksehir Belediyesi satranca gerçekten önem veriyor. Bunu hissediyorum. Büyüksehir Belediyespor’da oldugum sürece bana her türlü destegi verdiler. O yüzden Belediyespor’un bende ayri bir yeri var” diye konustu.

Ziyaretin sonunda Baskan Aktas tarafindan genç sporcuya çesitli hediyeler takdim edildi.

Kaynak: İHA