Istanbul Arel Üniversitesi'nde 1. Spor Zirvesi Kongresi Düzenlendi

Spora dair her seyin konusuldugu 1. Spor Zirvesi Kongresi, Istanbul Arel Üniversitesi’nde gerçeklestirildi. Kongreye katilan ünlü Spor Yorumcusu Emre Özcan ve Spor Psikologu Arda Coskun, Trabzonspor-Fenerbahçe maçinin ardindan yasanan tatsiz olaylarin arkasinda kötü yönetimlerin oldugunu ileri sürerek, Türk futbolunun kritik bir süreçten geçtigini belirtti.

Istanbul Arel Üniversitesi’nde 1. Spor Zirvesi Kongresi düzenlendi.

Moderatörlügünü Maç Analisti Emre Kahvecioglu’nun yaptigi kongrede Spor Yorumcusu Emre Özcan, Spor Psikologu Arda Coskun, Spor Yorumcusu Kaan Kural ile Spor Yorumcusu ve Yazari Inan Özdemir, spora dair her seyi Istanbul Arel Üniversitesi’nde konustu.

Özellikle Trabzonspor - Fenerbahçe maçi ile ilgili gelen sorulari yanitlayan yorumcular, siddet olaylarinin kulüplerin kötü yönetiminden ve yaptirimlarin düsük olmasindan kaynaklandigini ileri sürdü.

Kongrede özellikle Avrupa futbolu ile ilgili açiklamalarda bulunan Spor Yorumcusu Emre Özcan, Türkiye’ye yabanci sermayenin girmesini destekledigini ifade etti.

Kötü yönetilen kulüplerin futbola zarar verdigini sözlerine ekleyen Özcan, Trabzonspor - Fenerbahçe maçinda yasanan gerilimde kötü yönetimin önemli etkisi oldugunu ileri sürdü. Spor Yorumcusu Emre Özcan, "Bütün kulüplerimiz yillardir çok kötü yönetiliyor. Hepsi istikrarli bir sekilde yillardir berbat yönetilirken bu isi yabanci sermayenin gelip ögretmesi gerekiyor o zaman. Simdi Basaksehir Futbol Kulübü, City Football Group’a geçti. Büyük transferlerini yaptilar. Zaten rekabetçiler. 5 yil içerisinde düzenli bir sampiyonluk adayi haline gelecekler. Göztepe’nin 7 - 8 ay içerisinde zirveye oynayacak bir takim olacagina eminim. Çünkü berbat yönetiliyor diger kulüpler. Galatasaray, Fenerbahçe gibi büyük kulüpler o kadar kötü harcamalar, o kadar kötü yatirimlar yapiyorlar ki, çok daha az parayla, çok daha mantikli çok daha basarili yapilar kurmak mümkün. Bunun futbolda sayisiz örnegi var. Birilerinin dogrulari yaparak, isin nasil yapilacagini ögretmesine ihtiyacimiz var. Yillardir istikrarli bir sekilde her seyin standartin çok altinda oldugu bir ülkede futbolda standartin altin olacak. Hakemler de öyle olacak, oyuncular da öyle olacak, yapilar da öyle olacak. O yüzden yönetemiyorlar. O yüzden ben diyorum ki yabanci sermaye gelsin yönetmeyi ögretsin" diye konustu.



"Türk Futbolunda siddete basvuran kahraman ilan ediliyor"

Kongre de kariyer yolculugu ile ilgili bilgiler veren Spor Psikologu Arda Coskun ise taraftar psikolojisi hakkinda önemli açiklamalarda bulunarak siddet suçlarinda yaptirimlarin artirilmasi gerektiginin altini çizdi. Ankaragücü maçinin ardindan hakem Halil Umut Meler’e yumruk atan MKE Ankaragücü Kulübü eski Baskani Faruk Koca’nin bazi kesimler tarafindan adeta kahraman ilan edildigini ifade eden Coskun, ülkemizde siddetin tolere edilemez bir kavram olmasi gerektigini vurguladi. Trabzonspor - Fenerbahçe maçinin ardindan yasanan olaylarda güvenlik zafiyetinin olduguna da deginen Coskun, "Aslinda ülkenin bakis açisindan çok farkli degil. Ülkemizde siddete bakis açisi ne kadar tolere edilebildigini ya da onaylanabildigini bildigimiz için hayatin farkli alanlarinda oldugu gibi futbolda da ayni durumu yasiyoruz. Benzer sekilde cezalarin olmadigi veya çok böyle sembolik olarak bir seylerin yasandigi bir dünya yasiyoruz. Son olaylardan benim çok umudum yok açikçasi. Herkes çok sert açiklamalar yapti ama bir hafta sonra tekrardan ayni döngünün içine girecegiz. Çünkü daha önce de birçok sey yasadik biliyorsunuz. Taraftarlikta aidiyet çok önemli bir kavram. Aslinda taraftarlar takimlarinin haksizliga ugradigini hissettiklerinde veya maruz kaldiklarinda, hem medya, hem kulüp yöneticileri hem sporcularin yaptigi açiklamalar, son dönemde özellikle herkesin haksiz oldugu ve herkesin adalet aradigi ama bir taraftan da herkesin bir sekilde içini götürdügü garip bir sistemin içindeyiz. Galatasaray sürekli magdur, Fenerbahçe sürekli magdur ama hep de zirvedeler. Çokta güçlüler. Böyle bir tezat var. Bu durum diger kulüpler için de geçerli. O yüzden disardan pompalandigi için taraftarlarda bir noktadan sonra bu magduriyeti kisisellestirmeye basliyorlar. Son olaylarda özellikle güvenlik önlemleri konusunda da büyük zafiyetler oldugu için ve daha önceki örnekler cezasiz kaldigi için, hatta ve hatta kahramanlastigi için bu insanlar, futbolun futbol disinda, sadece yapilan açiklamalarin daha ilgi çekici oldugu enteresan bir dünyasi var" seklinde konustu.



"Bizim sporcularimiz dogru hedef belirleyemiyor"

Moderatör Emre Kahvecioglu’nun geçtigimiz yillarda Galatasarayli Kerem Aktürkoglu’nun takim arkadasi Marcao ile saha içerisinde yasadigi kavgayi hatirlatmasi üzerine konu ile ilgili açiklamalarda bulunan Spor Psikologu Arda Coskun, daha sonraki süreçte Kerem Aktürkoglu’nun psikolojik destek aldigini belirtti.

Konusmasinin devaminda spor psikologlarinin çalisma alanlari hakkinda bilgiler veren Arda Coskun, ülkemizdeki birçok sporcunun hedeflerini belirmede zorluk yasadigini belirtti.

Sporcularin yasam tarzi ile ilgili bilgiler veren Spor Psikologu Arda Coskun, "Kolay bir hayat. Çok para kazaniyorlar. Özellikle göz önündeki branslarda. Sosyal hayatlari muhtesem. Bütün her sey önlerinde gibi duruyor ama aslinda birçok sporcunun sancili dönemlerden geçtigini biliyorum. Bu bazen görünür oluyor. Bazen hiç görünüyor olmuyor. Buralarda baskiyi avantaj haline getirebilmek, dogru bir hedef koyabilmek, bence en büyük sikintilardan biri o, bizim sporcularimizda. Dogru hedef koyma, hem vizyonlari olamayabiliyor veya kisa süreli ve sadece sonuçla ilgili maddi bir hedef koyuyorlar kendilerine. Çok sinirli bir hedef koyabiliyorlar ve onun üstüne çikmakta çok zorlaniyorlar. Buralarda destek oluyoruz. Duygular nasil kontrol edilir, duygular nasil taninir, onlari nasil kullanmaya baslarsiniz gibi genel olarak kendilerini tanimaya yönelik çalismalar yapiyoruz. Sporcular artik bu süreçleri kendileri atlatmasi gerektigi ön yargisini kirdilar. Dogru yerde, dogru ekipten destek olmakta aslinda sporun temel unsurlarindan biridir" dedi.

Üç oturumda gerçeklesen kongrenin son oturumunda ise Spor Yorumcusu Kaan Kural ile Spor Yorumcusu ve Yazar Inan Özdemir, kariyer yolculuklari ile ilgili bilgiler verdi. Basketbol tarihinin efsanelerinin konusuldugu oturumda özellikle NBA ve Türkiye basketbolu masaya yatirildi.

Türk ve dünya sporuna dair önemli bilgilerin yer aldigi kongre plaket takdimi ve fotograf çekimi ile sona erdi.

Kaynak: İHA