Galatasarayli Futbolculara Özel Üretilen Formalarin Çalinmasina Iliskin Davada Mütalaa Açiklandi

Galatasaray Spor Kulübünün futbolcu ve teknik heyeti için özel üretilen kiyafetleri tesislerden çalip daha sonra sattigi iddia edilen 6 sanigin yargilandigi davanin görülmesine devam edildi. Durusmada savci mütalaasini açikladi. Kulüpte çalisan 4 sanigin 17 yil 5 aya kadar hapsi istenirken 1 sanigin da 5 yil 3 ay kadar hapsi talep edildi. Bir sanigin ise beraati istendi.

Galatasaray Spor Kulübünün futbolcu ve teknik heyeti için özel üretilen kiyafetleri tesislerden çalip daha sonra sattigi iddia edilen 6 sanigin yargilandigi davanin görülmesine devam edildi. Bakirköy 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmada 3 tutuksuz sanik ve taraf avukatlari hazir bulundu.

Durusmada Cumhuriyet Savcisi esasa iliskin mütalaasini açikladi.

Müsteki Galatasaray Magazacilik ve Perakendecilik Anonim Sirketi’nin, Nike firmasi tarafindan, sponsorluk bedeli de ödeyerek, Galatasaray ve sadece kulüp oyunculariyla teknik heyetin kullanimina sunulan, orijinal yeni sezon forma, antrenman yelegi, sort, çorap gibi ürünlerin, Galatasaray’in Florya tesislerinde çalinarak, saniklar tarafindan internet ortaminda satisa sunuldugunun tespit edildiginin belirtildigi mütalaada, Galatasaray ile firma arasindaki sponsorluk anlasmasina göre Galatasaray A Futbol Takiminin oynamasi gereken futbol müsabakalari sayisinca, her müsabakaya üçer adet olmak üzere futbolcularin ve teknik heyetin kullanmasi amaciyla verilen ürünlerin yüksek bedelli olup, piyasada satisinin yapilmadigi, firma tarafindan kulübe verilen ürünlerin öngörülen süreden önce tükendiginin tespit edildigi, sezon ortasinda eksik kalan ürünlerin firmadan istenmesi durumunda bu kez ücret talep edildigi veya sponsorluk ücretinde kesintiye gidilecegi kaydedildi.

Sahislarin Metin Oktay Tesislerinde çalisan görevliler oldugu tespit edildi

Olay sonrasi Florya Metin Oktay Tesislerinde yapilan sayimlarda 2020 ve 2021 sezonuna ait kullanima hazir orijinal 2 bin 43 adet ürünün çalindiginin tespit edildiginin belirtildigi mütalaada, çalinan ürünlerin internet üzerinden ikinci el esya satisi yapilan uygulama üzerinden satisa sunuldugu, satis firmasiyla yapilan yazismalarda sahsin, Galatasaray’da soför olarak çalisan Ahmet K.’nin esi oldugu, ‘Kelepir’ market isimli kullanicinin ise sanik Bugra F. oldugu tespit edildigi, kulüp yetkililerince alici gibi hareket ettirilen Murat K.’nin, sanik Bugra F.Ü. ile iletisime geçtiginde sanigin formalari satmaya çalistigi, Bugra F.’nin Antalya’da ikamet edip, sanigin kulüpte malzeme sorumlusu olarak çalisan sanik Gürsel P., çamasirhane, temizlik sorumlusu sanik Turgut U., masör olarak görev yapan Sedat P. ile irtibatinin tespit edildigi kaydedildi.

Piyasa degeri 30 bin 57 TL oldugu tespit edildi

Sanik Bugra F.Ü.’nün evinde 6 koli halinde toplam 276 adet kisa kollu forma, 50 adet uzun kollu forma, 16 çift çorap ve 30 adet sortun ele geçirildigi, bu ürünlerin 2022 yili itibariyle piyasa degeri toplam 30 bin 57 TL oldugunun tespit edildigi, saniklarin savunmalarinda belirttikleri “Kullanilmis olup maç sonrasi hediye, soyunma odasinda birakilan veya unutulan ürünlerden” olmadigi, satisa sunulmayan, futbolcu ve teknik heyetin kullanimi için üretilen, sifir, orjinal olup üretim barkod ve etiketi bulunan ve yapilan sayimda eksik oldugu belirlenen 2 bin 443 adet üründen oldugunun tespit edildiginin anlatildigi mütalada, bu konuda kolluk tutanaginin bulundugu, bilirkisi raporuna göre de Sanik Bugra’nin evinde ele geçen ürünlerden bir çogunun eksik oldugu tespit edilen ürünler oldugu, Sanik Bugra F.Ü.’nün el konulan cep telefonunun galerisinde çok sayida Galatasaray’a ait forma, sort, çorap ve atki resimlerinin yer aldigi kaydedildi.

Ürünlerin eski yillara ait olmayip, koleksiyon yapmaya uygun olmadigi ifade edildi

Mütalaada ayrica sanik Bugra F.Ü.’nün Gürsel P.’den Galatasaray ürünleri aldigini, güvenlik görevlisi sahislardan da forma ve antrenman ürünleri satin aldigini, bunlarin bedelini ödedigini, kendisinin koleksiyoner oldugu, bunun disinda GS Store’dan da birçok ürün satin aldigini savunmussa da, yapilan tespitlerde ürünlerin eski yillara ait olmayip, koleksiyon yapmaya uygun olmadigi, ürünlerin yeni üretim, kullanilmamis ve depodan çalinan ürünler oldugunun tespit edildigi belirtildi.

Görevlilerin kullanmasi için verilen malzemeleri internet ortaminda satisa çikardigi belirtildi

Hazirlanan mütalaada, Metin Oktay Tesislerinde her görevliye kullanilmasi için birer takim malzeme verildigi, bu malzemelerin internet ortaminda satisa çikarildigi Ahmet K.’nin çamasirhane görevlisi olmasi sebebiyle çamasirhaneye atilmis formalari ve futbolcularin kendisine hediye ettigi formalari da internet üzerinden satisa sundugu belirtildi.

2 yil boyunca Galatasaray Kulübünün deposundan çaldiklari ürünlerin satisa sunduklari tespit edildi

Sanik Ahmet K.’nin, 2021 yili basindan, 2022 yili sonlarina kadar 2 yila yakin sürede sayilari binlerce olan Galatasaray’a ait forma, antrenman malzemeleri gibi ürünleri internet sitelerinde satisa çikardiklari tespit edildiginin belirtildigi mütalaada, saniklarin koleksiyon amaci, unutulan eski esya olmadigi, internet üzerinden satisa çikarilan ve sayimi yapilan eksik ürünler oldugu, bu eksik ürünlerden ele geçirilen bir takim ürünlerin sanik Bugra F.’nin evinde ele geçirilen ürünler oldugu, saniklarin 2 yil boyunca Galatasaray Kulübünün deposundan çaldiklari ürünleri satisa sunduklari tespit edildigi söylendi.

4 sanik hakkinda 17.5 yila kadar hapis cezasi istendi

Mütalaada Yilmaz Yanik, Ahmet K. Gürsel P. ve Turgut U. hakkinda “Zincirleme sekilde Nitelikli hirsizlik” suçundan 17,5 yila kadar, Bugra F. Ü. hakkinda ise “suç esyasinin satin alinmasi ve kabul edilmesi” suçundan 5 yil 3 aya kadar hapisle cezalandirilmasi istendi. Savci, Bugra F. Ü’nüm kastinin yogunlugu, suç islenmekte kullanilan araçlar, tespit edilebildigi kadariyla 2 yil gibi uzun bir süre boyunca çalinan ürünleri internetten satisa sunmasi gözetilerek temel cezanin alt sinirdan uzaklasilarak belirlenmesini talep etti. Savci ayrica sanik Sedat P. nin hakkinda delil yetersizliginden beraatini talep etti.

Durusma ertelendi

Durusmada ara kararini açiklayan mahkeme, Cumhuriyet Savcisinin açikladigi mütalaaya karsi taraflarin gelecek celse savunma yapmalari için süre vererek durusmayi erteledi.

Iddianameden:

Bakirköy Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan hazirlanan iddianamede, Galatasaray Magazacilik ve Perakendecilik AS tarafindan, kulüp oyunculari ile teknik heyeti için ürettigi orijinal yeni sezon forma, antrenman yelegi, sort, çorap gibi ürünlerin, sirketin rizasi disinda üçüncü kisiler tarafindan internet ortaminda satisa sunuldugu gerekçesiyle savciliga sikayetçi olundugu aktarildi. Firmanin kulübe verdigi ürünlerin profesyonel standartlarda oldugu, özellikle antrenmanda ve müsabakada görev yapan futbolcularin performansini artirma ve terlemeyi önleme gibi birçok özelligi bulundugu ve piyasada bu ürünlerin satilmadigi da iddianamede belirtildi. Iddianamede, 13 Ocak 2022’de yapilan bir sayimda tesiste bulunmasi gereken 2 bin 443 parça ürünün çalindiginin anlasildigi belirtilerek, bunlarin ikinci el esyalarin sunuldugu internetteki bir sitede satildigi da kaydedildi. Arastirmada, sanik Yilmaz Yanik’in berber oldugu, bazi Galatasarayli futbolcuyla tiras yapmak için irtibat kurdugu anlatilan iddianamede, diger saniklardan Sedat Peker’in kulüpte masörlük, Ahmet Kör’ün de futbol takiminda soförlük yaptigi, Turgut Uygun’un çamasirhanede çalistigi, Gürsel Polat’in ise akademi sorumlusu oldugu açiklandi. Saniklarin futbolcularin ve teknik heyetin kullanimina sunulmus ürünleri hukuka aykiri sekilde ele geçirdikleri belirtilen iddianamede, ürünlerin piyasaya arz edildigi ve saticilarin haksiz kazanç sagladiklari ifade edildi. 6 sanigin "istirak halinde zincirleme sekilde bina ve eklentileri içinde muhafaza altina alinmis olan esya hakkinda hirsizlik" suçundan ayri ayri 6 yil 3 aydan 17 yil 6 aya kadar hapisle cezalandirilmalari talep edildi.

Kaynak: İHA