Burdur Gölü'nün Kuruyan Alanlari Ekstrem Sporlara Ev Sahipligi Yapiyor

Kuraklik nedeniyle çekilen Burdur Gölü arazisi ekstrem sporculari bir araya getirerek dogal parkur hazirliyor. Burdurlu enduro, off-road ve yamaç parasütü sevdalilari, hafta içi yasadiklari is stresini muhtesem manzarasiyla içlerini rahatlatan Burdur Gölü kenarinda atiyorlar.

En dolu zamanlarini yasadigi 1957 yilindan itibaren yasanan iklim degisikligi ve kuraklik nedeniyle günden güne çekilen, neredeyse yarisindan fazlasini kaybeden Burdur Gölü’nde sularin çekildigi alan Burdurlu ekstrem sporculara ev sahipligi yapiyor. Sularin çekildigi yumusak arazide yamaç parasütü, enduro ve off-road sevdalilari, hafta sonlari gönüllerince egleniyor.

Farkli meslek gruplarindan olusan ve ekstrem sporlarla ugrasan sporcular, Burdur Gölü’nün daha fazla yok olmamasi için bir an önce harekete geçirilmesini istiyorlar. Hafta sonunu aileleriyle birlikte Burdur Gölü Halk Plaji’nda geçiren Burdurlu vatandaslar da göl kenarinda yapilan ekstrem sporlari keyifle takip ediyorlar.

Burdur’da avukatlik yapan ve hafta içi adliye koridorlarinda yasadigi is stresini Burdur Gölü kenarinda off-road yaparak attigini dile getiren Ahmet Can, "Off-road sporuna pandemi döneminde basladim. Uzun süredir ugrasiyorum ve arkadaslarla birlikte her hafta yapmaya çalisiyoruz. Biz grup olarak alisigiz bu parkura ama bugün diger gruplar ile birlesmemiz daha iyi oldu bizim için. Hem tanismis olduk hem de farkli sporlarin birlesmesi bizim de diger sporlara yönelmemize sebep olacaktir. Bu spor bize hafta içi yasanan her seyi unutturuyor, biraz isten kendi hayatimizdan kopuyoruz. Burada bambaska bir dünya içerisine giriyoruz. Bahar geldikçe, yaz geldikçe bizim için daha keyifli oluyor. Çamurda daha iyi yapiliyor bu spor ama yazi özlüyoruz. Burdur Gölü her dönem, her mevsim bambaska. Daha önce Göle Yas etkinliginde aktif olarak görev almistim. Göl için bir çare bulunmasi gerektigini düsünüyorum. Yoksa yok olup gidecek. Biz gölün etrafini turluyoruz orada da görüyoruz. Hem bu taraftan hem de öbür taraftan çok fazla çekilme var. Mutlaka bir çare bulunmali diye düsünüyorum" dedi.



"Bu gölü kaybetmeyelim"

Burdur Enduro Kulübü’nden Kamil Kiliçaslan ise Burdur Gölü’nün ekstrem sporcular için mükemmel bir ortam sagladigini dile getirerek, "9-10 yildir bu kulübün içerisindeyim. Burdur’da bu sporu ilk baslatanlardanim. Su anda 25-30 kisi bu sporla ugrasiyoruz. Bu manzarada bu sporu yapmaktan çok keyif aliyoruz. Harika bir spor, herkese tavsiye ederim. Burdur Gölü bizim gibi yamaç parasütçüler için, off-roadçilar için bulunmaz bir ortam. Hem göl, hem plaj, hem yamaçlari ekstrem sporlar için harika bir ortam. Göl ile ilgili söylenen çok sey var besleniyor beslenmiyor seklinde. Canimiz aciyor. Çok fazla çekilme oldu. Biz daglardan bunu daha fazla gördügümüz için farkindayiz, yarisini geçti neredeyse. Bir sey yapilabilir mi bilmiyorum ama yapilsa iyi olur. Su güzellik kaybolmasa çok güzel olur. Bu gölü kaybetmeyelim" diye konustu.



"Enduro sporu sayesinde gölü daha net görüyoruz"

Endro sporcusu Hakan Yoleri de, "Burdur Gölü bizim için çok önemli, Burdur için önemli. Daha çok göller bölgesinde güzel bir gölümüzdü ama gün geçtikçe kaybediyoruz. Çekilme her gün sürüyor. Bir besleme yok, yanlis sulama ve sondajlarla birlikte Insuyu Magarasi gibi gölü de kaybetmekteyiz. Ben kaybetmemek için ne gerekiyorsa yapilmasini diliyorum ki ugrasanlar da var bildigim kadariyla. Umarim bir an önce yapilmasi gerekenler yapilir. Enduro sporunu da herkese tavsiye ediyorum. Çünkü doga ile iç içe olmak çok güzel. Çogu arabanizla gidemediginiz yerlere gidip görmek, bu gölü dahi üstten görmek çok güzel bir duygu. Onu daha iyi anliyorsunuz kaybettikçe" ifadelerini kullandi.

Gölün çekilisini havadan en rahat onlar görüyor

2010 yilindan beri yamaç parasütü sporuyla ugrasan Türk Hava Sporlari Federasyonu Burdur Temsilcisi ve Yamaç Parasütü Burdur Spor Kulübü’nden Fatih Kiliçarslan, "Bugün çok farkli bir etkinlik oldu hem gölü tanitmak hem de gölü kurtarmak için farkindalik olusturmak amaciyla. Enduro olsun off-road olsun yamaç parasütü olsun çok güzel de bir organizasyon oldu. Biz Burdur’da yamaç parasütü yapiyoruz. Tepemiz hakikaten çok güzel, Fethiye’nin minyatürü diyebilirim. Ulasimi çok yakin dört buçuk kilometre bir yol mesafesi var. On dakikada tepeye ulasip hazirlanip buraya inebiliyoruz. Öyle bir tepemiz var. Manzara olarak da gölümüzün ayri bir güzelligi var. Tabi son zamanlarda çekildi çok fazla. Bu da bizim için üzücü oldu. Ama buna da yapacak bir sey yok. Doga bu sekilde uygun gördü herhalde. Burdur’da 100’ün üzerinde yamaç parasütü egitimi alan var. Bunlarin yaklasik 45-50 tanesi aktif uçan kisiler. Tabii ilgi alaka da çok fazla çünkü herkesin hayali, uçmak istiyor, bu sporu yapmak istiyor. Bu yüzden bu spora talep ve ilgi çok fazla. Türkiye’de de yayginlastigi için artik ulasilamayacak bir spor degil. 10-15 günlük egitimlerle herkes bu sporu yapabilir" dedi.

Kaynak: İHA