Babasinin Tavsiyesi Üzerine Basladigi Bransta 47 Sampiyonluk Elde Etti

Babasinin tavsiyesi üzerine basladigi bilek güresi sporunda birçok basari elde eden depremzede sporcu Merve Yenidünya’nin hedefi, dünya sampiyonluklarina yenilerini eklemek.

Kilis’te yasayan 20 yasindaki depremzede Merve Yenidünya, 9 sene önce basladigi bilek güresi sporunda birçok basari elde etti. Genç sporcu 6’si dünya, 6’si Avrupa, 23’ü de Türkiye birincilikleri basta olmak üzere toplamda 47 madalya kazandi. Yenidünya, her sene dünya sampiyonu olarak diger sporcularin yaninda Türk bayragini ve Istiklal Marsi’ni okutma hayali ile antrenman yapiyor.

Arkadaslarina ilham oldu

Azmi ve çaliskanligi ile kardeslerine ve arkadaslarina örnek olan Merve Yenidünya, elde ettigi sampiyonluklarla sürekli birlikte çalistigi antrenörüne ve ailesine ilham oldu. Kendisini örnek alan arkadaslari ile her firsatta çalismalarini sürdüren Yenidünya, hem kendisi için antrenman yaparken hem de kendisi gibi yarismalarina hazirlanan arkadaslariyla birlikte antrenman yapiyor.

‘‘Azimle devam ettim ve su anda 47 madalyam ile kupam var’’

Babasinin tavsiyesi üzerine 11 yasinda bilek güresine baslayan 20 yasindaki milli sporcu Merve Yenidünya, küçüklükten itibaren birçok sporu denedigini ve en son bilek güresine daha da yatkin oldugunu dile getirerek, "11 yasindayken tanistigim bilek güresi bransinda antrenmanlar yaparak ilk basarimi aldim ve ailem disinda herkes bu spordan uzaklasmam için her seyi yapti. Ben azimle devam ettim ve su anda 47 tane madalya ve kupam var. Bu ödüller içinden 20 Türkiye sampiyonlugu, 4 Avrupa Sampiyonlugu ve 6 Dünya Sampiyonlugu var. Bunlarla birlikte ikincilik ve üçüncülüklerim de var. U15’te, U18’de, U23’te ve büyük bayanlarda dünya sampiyonlugu elde ettim. Bu süreçte her zaman ailem yanimda oldu. Hatta spora tekrar baslamamami isteyen de ailemdi’’ diye konustu.



‘‘Hem salgini hem de rakibimi yendim’’

Covid-19 salginindan sonra çok zorlandiklarini söyleyen Yenidünya, 6 Subat depremlerinden sonra kendi depremzedeyken diger depremzedelerin yaninda olup bos zamanlarinda ise antrenman yaptigini vurguladi. Yenidünya, ‘‘Covid-19 salginindan sonra çok zorlandik ama azmettik. Hem salgini hem de rakibimi yendim. Bazen sakatlandim, kolumda agrilar olustu. Antrenmandan eve döndügümde yakinlarim bana sporun beni yiprattigini söylediler. Bana söylenilen cümleleri hiçbir sekilde dinlemedim ve daha çok antrenman yaptim ve simdi bana o cümleleri kuran kisiler çocuklarina beni örnek gösteriyor’’ ifadelerini kullandi.

‘‘Kürsüde Istiklal Marsi’ni okumak çok ayri bir duygu’’

11 yasindan beri bos zamanlarinda antrenman yaparak bu günlere geldigini söyleyen Yenidünya, ‘‘Yapilan antrenmanlarin ardindan alinan sampiyonluklar insani daha da çok isteklendiriyor. Bir emek verip bu antrenman salonunda ve bunlarin sonuçlarini aldigimizda birincilik kürsüsüne çikip bayragimizi temsil edip Istiklal Marsimizi okuttugumuzda her yil bunun istegi daha da çok artiyor. Her yil daha çok yapmak istiyorum her yil daha fazla iyiye gitmek istiyorum ve devamini getirecegim insallah’’ seklinde konustu.



"Merve çok istikrarli, ülkesini ve bayragini seven bir kizimiz"

Türkiye Vücut Gelistirme Fitness ve Bilek Güresi Federasyonu Onur Kurulu Üyesi Antrenör Ismail Kurt ise Kilis’te 2011 yilinda bilek güresine basladiklarini, 2017 yilinda milli takima ilk kez sporcu verdiklerini ve toplamda 38 milli sporcudan 79 madalya elde ettiklerini ifade etti.

Genç sporcu Merve’ye dair düsüncelerini de aktaran Kurt, “38 sporcum arasinda Merve Yenidünya çok istikrarli, ülkesini ve bayragini seven bir kizimiz. Bilek güresi bransi olimpik olmadigi için sporcu herhangi bir gelir elde edemiyor. Geliri olmadigi halde ülkemizi en iyi sekilde tanitan ve fedakarlik eden bir sporcumuzdur. 18 yasindaki sporcumuz 2023 yilinda genç bayanlar kategorisinde sag ve sol kolda 15 yas alti gençlerde Türkiye, Avrupa ve Dünya Sampiyonu, 18 yas alti gençlerde Türkiye, Avrupa ve Dünya Sampiyonu, 23 yas alti gençlerde Türkiye, Avrupa ve Dünya Sampiyonu oldu. Büyük basarilara doymayan sporcu çalismalarina devam ederek 2024 yilinda ilk aylarinda oynanan 23 yas alti bayanlarda sol kolda 2, sag kolda 1, büyük bayanlarda ise sag ve sol kolda birinci gelerek milli takima gitmeye hak kazandi. Azimle çalisan sporcumla çok gurur duyuyorum. Yeni yetisecek olan sporculara rol modeli olabilecek bir kizimiz’’ dedi.

Kaynak: İHA