Mehmet Büyükeksi Açiklamasi 'Ülkemizin Yüzünü Güldürmek Istiyoruz'

A Milli Futbol Takimi’nin UEFA Uluslar B Ligi kura çekimi sonrasi konusan Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Mehmet Büyükeksi, "Insallah hedeflerimize ulasmak için yönetim olarak, teknik ekip olarak elimizden gelen bütün destegi verip Milli Takim olarak ülkemizin yüzünü güldürmek istiyoruz, basarilar yasatmak istiyoruz ve moral vermek istiyoruz" dedi.

Türkiye A Millî Futbol Takimi’nin, 2024-2025 UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup’ta Galler, Izlanda ve Karadag ile eslesti. Kura çekimini Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Mehmet Büyükeksi, Baskan Vekili Mustafa Erögüt ve Millî Takimlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altintop da yerinde takip etti.

Baskan Büyükeksi, Fransa’nin baskenti Paris’te çekilen kuralarin öncesinde TFF heyetinin gün boyunca katildigi etkinliklerle alakali yaptigi açiklamada, "Bugün gerçekten uzun bir gündü. Önce UEFA’nin genel kurulunu yaptik. Orada bir takim statü degisiklikleri vardi. En önemli konu da Aleksander Ceferin’in bir dönem daha uzatma konusunda önerisi, 2.5 yillik yaptigi dönemi saymayip onun ayri bir degerlendirmesiydi ki bu da büyük bir çogunlukla kabul edildi. Bazi ülkeler basta olmak üzere ret oyu kullandi. Aleksander Ceferin de burada sunu ima ediyor; ben kendim için yapmiyorum, burada bir bosluk var, bu boslugu, yanlis olan seyi düzeltmek adina yapiyorum, 2027’de aday olmayabilirim veya aday olmayacagim seklinde bir açiklama var. Ama diger taraftan biliyorsunuz özellikle bu Sampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi, Konferans Ligi disinda bir girisim vardi bazi ülkelerin takimlarinda, buna karsi çok sert konustu.

Bugün 70. yildönümüydü UEFA’nin, 70 yillik bir olusum, ’Bu 70 yillik olusumu siz yok sayamazsiniz, onun için bunun disindaki girisimleri de kesinlikle kabul etmiyorum’ dedi.

Avrupa’da Kulüpler Birligi’nin de temsilcileri seçildi. Daha sonra biliyorsunuz Aleksander Ceferin’le bir görüsmemiz oldu" ifadelerini kullandi.

"1 milyon çocuga ulasmak istiyoruz"

FIFA Baskani Infantino’ya yapilan ziyaretle alakali da konusan Baskan Büyükeksi, "Infantino ile güzel bir görüsmemiz oldu. Milli Egitim Bakanligi ve Gençlik Spor Bakanligi ile yaptigimiz protokol çerçevesinde hedefimiz 500 bin çocuktu, simdi hedefimizi 1 milyon çocuga çikardik, orada destek istedik. Belki bir etkinlik yapip Infantino’yu davet etmek konusunda görüstük. O da çok güzel karsiladi. Çünkü UEFA’nin su anda çocuklar için kurdugu vakif var. Bu vakif çocuklara futbolu sevdirmek için çalisiyor ama bütün ülkelerde yaptigi çalismalarla ilgili bugün bir sunum yaptilar, 230 bin çocuga ulasmislar. Halbuki bizim projemizde su anda ilk hedefimiz 500 bin ki hemen hemen yaklastik. Daha sonra da 1 milyon çocuga ulasmak istiyoruz. O yüzden bu konuda çok memnun oldu Infantino Baskanimiz. Insallah Türkiye’ye gelecek, beraber bir program yapacagiz. Ayrica bu konuda da destek istedik. Hem malzeme destegi hem de maddi olarak destek. Insallah güzel olacak" diye konustu.



"Hedefimiz grup lideri olmak ve A Ligi’ne yükselmek"

Kura çekiminin ardindan gruptaki rakiplere dair görüslerini de ifade eden Büyükeksi, "Güzel bir kura çektik. Galler’i biliyorsunuz Türkiye’de Samsun’da yendik, arkasindan deplasmanda berabere kaldik. Izlanda, geçmiste belki bize ters gelen bir takimdi ama su anda Avrupa’nin en genç oyuncularindan olusan bir Millî Takimimiz var. Hocamiza güveniyoruz. Ayni sekilde futbolcularimiza güveniyoruz. Karadag da tanidik bir takim. Insallah burada da hedefimiz grup lideri olmak ve A Ligi’ne yükselmek. Burada bir konu daha çok önemli. Burayi lider bitiren takimlara Dünya Kupasi’na katilmak için bir sans oluyor ama insallah buna gerek kalmaz; Dünya Kupasi grup kuralari çekildiginde orada da play-off’a gerek kalmadan Dünya Kupasi’na gidecek bir sekilde basarili oluruz" degerlendirmesinde bulundu.

"Milli Takim olarak ülkemizin yüzünü güldürmek istiyoruz"

A Millî Takimin son dönemdeki yükselen grafigine dikkat çeken Mehmet Büyükeksi, "Özellikle son aylarda Millî Takimimiz son derece basarili. Hedefimiz de yeni genç oyuncularimiz geliyor; Arda gibi, Kenan gibi Juventus’ta iyi isler çikariyor, yine su anda Besiktas’ta Semih gibi genç bir yildizimiz güzel islere imza atiyor. Gelecek adina gençlerimize, Millî Takimimiza ve hocamiza güveniyoruz. Insallah hedeflerimize ulasmak için yönetim olarak, teknik ekip olarak elimizden gelen bütün destegi verip Millî Takim olarak ülkemizin yüzünü güldürmek istiyoruz, basarilar yasatmak istiyoruz ve moral vermek istiyoruz. Avrupa Sampiyonasi var; ilk hedefimiz orasi su anda. Biliyorsunuz mart ayinda önce Macaristan sonra Avusturya’da milli maç yapacagiz. Yine bugün açikladigimiz haziran ayinin basinda Italya ile bir hazirlik maçi yapacagiz. Bu maçlarda basarili olup hedef Almanya’da da öncelikle bir yari finale ulasip daha sonra da üzerini düsünmek hedefimiz. Ülkemize hayirli olsun, insallah hep birlikte güzel, basarili bir turnuva gerçeklestiririz" dedi.



Hamit Altintop: "Bu sistemde devam etmek istiyoruz"

A Milli Takim’in son 3 yildaki gidisati ve sistemine dair konusan Milli Takimlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altintop, "Hayirli olsun, güzel bir kura. Bildiginiz gibi C Grubu’ndan B Grubu’na çikma hakki kazandik. Simdiki hedefimiz de özellikle bu kuradan sonra A Grubu’na çikmak ve Türkiye’mizi en iyi sekilde temsil etmek. 3 yildir A Milli Takim sorumlusuyum. Son 3 yili analiz ettigimizde iyi bir gidisatimiz var. Sadece sonuç olarak degil, oyuncu grubunun yas ortalamasi düstü, oyun güzellesti. Bu sistemde devam etmek istiyoruz" ifadelerini kullandi.

"Takimimizin ve oyuncularimizin dominant oyunlarini sürdürmek istiyoruz"

Gruptaki rakiplerle alakali yorumlarini da yapan Altintop, "Bildiginiz gibi tarihimizde Izlanda’da çok iyi sonuçlar almadik. Galler’e karsi da dönem dönem zorlandigimiz oldu. Ama ben inaniyorum ki bu olumlu süreci, olumlu gelisimi yansitmaya devam edecegiz. Takimimizin ve oyuncularimizin dominant oyunlarini sürdürmek istiyoruz" seklinde konustu.



"Semih Kiliçsoy her zaman radarimizda, potansiyeline inandigimiz bir oyuncuydu"

Milli takimin havuzunda birçok genç futbolcu oldugunu ve bu futbolcularin takipleri altinda oldugunu belirten Hamit Altintop, Semih Kiliçsoy’un da bu oyunculardan biri oldugunu söyleyerek, "Benim 5. yilim görevimde. Ilk yildan itibaren Genç Milli Takimlardan sorumluyum. 3 yildir da A Milli Takim’dan da sorumluyum. Aslinda Semih Kiliçsoy bir sürpriz degil, Semih’le biz aylardir, yillardir beraberiz. Saha içerisinde takip ediyoruz, yakindan ilgileniyoruz. Hocalarimiz çok özveriyle çalisiyor. Semih’in Besiktas’ta süre almasi ister istemez biraz daha göz önüne gelmesini sagladi. Ama her zaman radarimizda, her zaman potansiyeline inandigimiz bir oyuncuydu. Tabii ki kadromuzu güçlendirmesi, rekabeti artirmasi bizler için çok gurur verici" dedi.



"Türkiye’mizin tarihindeki en iyi Milli Takim’i olusturabiliriz"

Basarili olmak için çok çalismalari gerektiginin de altini çizen Altintop, "Bizim hayallerimiz büyük ama hayallerin içini de doldurmak lazim. Bu nedir; çok çalismak lazim, beraber çalismak lazim. Biliyorsunuz futbolda 3 tane sonuç var. Bu sonuçlardan biri yenilmek, biri berabere kalmak, digeri de kazanmak. Ben bunu öncesinde söylemistim. Yan yana oynamak var, beraber oynamak ve birbiriniz için oynamak var. Bizim hedefimiz yönetici olarak veya teknik ekibi destekleyerek birbirimiz için sahaya çikmak. Bunu basarabilirsek, kardeslerimiz de iyi performans gösterirse, kendilerine inanirlarsa inaniyorum ki çok güzel sonuçlar elde edebiliriz. Bildiginiz gibi EURO 2032 ülkemizde olacak. Bu kardeslerimizle beraber oraya çok güçlü, çok büyük hedefler koyarak ilerleyebiliriz ve Türkiye’mizin tarihindeki en iyi Millî Takim’i olusturabiliriz" degerlendirmesinde bulundu.

Mustafa Erögüt: "Bizim amacimiz bu grubu lider tamamlamak ve hak ettigimiz bir üst gruba çikmak"

Basari hedeflediklerini ve çalismalarini da bu yönde yaptiklarini söyleyen Baskan Vekili Mustafa Erögüt, "Montella hocamizla sözlesme görüsmeleri yaparken, 3 tane hedefimiz oldugunu söylemistik. Bir tanesi Avrupa Sampiyonasi’na gitmek ve basarili olmak, bir tanesi Uluslar Ligi’nde tur atlamak ve Dünya Kupasi’na katilmak. Uluslar Ligi önemli hedeflerimizden biri. Avrupa Sampiyonasi’na katildik. Büyük hedeflerimiz var. Insallah ülkemizi gururlandiracagiz. Ondan sonra da Uluslar Ligi basliyor. Formati degisti biliyorsunuz. Bizim amacimiz bu grubu lider tamamlamak ve hak ettigimiz bir üst gruba çikmak. Ondan sonra da Dünya Kupasi heyecani baslayacak. Biz su anda yükseliste olan bir ülkeyiz. Genç ve potansiyelli bir takimiz. Bu takimlarin en iyi dönemlerinde olmadigini biliyoruz. Bir her maçi, son dönemdeki ciddiyet ve arzuyla oynarsak grup liderliginde bir sikinti yasayacagimizi sanmiyorum" dedi.

FIFA Baskani Infantino’ya yaptiklari ziyarete dair de bilgi veren Erögüt, "Infantino, FIFA’nin ofisinde bizi agirladi. Çok iyi geçti toplanti. Konularimizdan biri, bizim 1 milyon çocuga dokunmak istedigimiz, futbolu okullara sokmak istedigimiz programdi. Bununla ilgili istisarelerde bulunduk. FIFA’yla birlikte hangi organizasyonlari Türkiye’ye getirebiliriz bunlari istisare ettik" ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA