Hayalet Agi Temizlemek Için Dalis Yaptilar, Gemi Batigi Kesfettiler

Karadeniz Dalgiçlari Spor Kulübü üyeleri, Karadeniz’de hayalet agi temizligi yapmak için dalis yaptiklari esnada buharli gemi batigi kesfetti. 50 metre derinlikte 100 metre uzunlugunda bir buharli gemi batigi ile karsilasan dalgiçlar, hayalet aglar nedeniyle geminin ismine ulasamadi.

Artvin’in Hopa ilçesi kiyilarinda balikçilar, aglarin yirtilmasina, ekonomik zarara ve balik ölümlerine yol açan hayalet aglarin temizlenmesi için Karadeniz Dalgiçlar Spor Kulübü’nden yardim talep etti. Bölgede dalis yaparak 5 kilometrelik alanda çalisma yapan kulüp üyesi dalgiçlar, 50 metre derinlige indiklerinde yaklasik uzunlugu 100 metrelik bir buharli gemi batigi ile karsilasti. Bir süre batigi inceleyen dalgiçlar, hayalet aglar nedeniyle geminin ismine ise ulasamadi.

Gemi batiginin her tarafinin aglarla kapli olmasindan ötürü ismini ögrenemediklerini söyleyen Karadeniz Dalgiçlari Spor Kulübü Baskani Riza Birkan, batik geminin

çevresinde olan hayalet aglar nedeniyle denizdeki baliklarin da öldügünü söyledi.

Birkan, “Karadeniz Dalgiçlari Spor Kulübü olarak batik arastirmalari ekibimizle bölgeye gittik. Amacimiz hem su alti görüntülerini almak hem de batigin durumunu kesfetmekti. Kiyidan yaklasik 1 buçuk, 2 mil arasinda yaygin bir batik oldugunu

gördük. Ilk yaptigimiz ölçümlerde geminin arka tarafini bulduk. 53 metre uzunlugunda, 11 metre genisligindeydi. Derinligi ise 50 ile 55 metre arasinda degisiyor. Yine batigi arastirirken önceligimiz ismini bulmakti. Fakat batigin her tarafi aglarla kapli. Bunun için isim tespitini yapamadik. Geminin buhar kazanlarini bulduk. Onlarin görüntülenmesini yaptik. Batigin çevresinde bulunan aglarin deniz yasantisina zarar vermekte oldugunu tespit ettik. Birçok canli bu aglara takiliyor. Batigin yaklasik 1 buçuk metresi deniz tabanina gömülü durumda ama 4 buçuk, 5 metresi ise tabandan yukarida. Batigin ilk önce aglardan temizlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“Oradan belki de 10 ton ag çikacaktir”

Batik geminin etrafinda bulunan hayalet aglarin baliklara zarar verdigini belirten Karadeniz Dalgiçlari Spor Kulübü Baskan Yardimcisi Erdinç Turanli ise, “Batigin çevresinde çok büyük miktarda ag var. Batigin bir kismi 53 metre, fakat etrafinda tahminimizce 5-6 dönümlük alanda bir ag kaplanmis. Dolayisiyla oradan belki de 10 ton ag çikacaktir. Bu aglarin alinmasiyla ilgili hayalet aglar projesi düsünüyoruz. Rize Belediye Baskani Rahmi Metin hayalet aglarla ilgili yardim saglayacagini söyledi.

Bunlarin çikarilmasindan sonra geminin isminin ve yükünün ne oldugunu bulabiliriz. Bununla birlikte aglarin içinde yüzlerce ölü balik var. Ag bir tuzak gibi olustu. Agin bir an önce oradan kalkmasi gerekiyor. Bunun için çalismalarimiz sürüyor” dedi.



“Dalis bölgesine gittigimiz zaman bir batiga denk geldik”

Dalis yaptiklari esnada batiga denk geldiklerini anlatan kulüp üyesi Zafer Koçal da, “Karadeniz Bölgesi’nde balikçilik yapan çok sayida balikçi motoru, batigi buldugumuz yerle ilgili bize sikâyette bulunmustu. Bu sene bir girgirci arkadasimiz 1 milyonun üzerinde olan bir agi denizde kaldigindan ötürü yardim istedi. Biz de kesif amaçli dalis planlamasi yaptik. Dalis bölgesine gittigimiz zaman bir batiga denk geldik. Bununla ilgili bir grup olusturduk. Su anda çalismalarimiz devam ediyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA