Ne Savas Ne Deprem Onun Hayallerini Yikamadi

Suriye’de 11 yil önce gerçeklestirilen bombardimanda evleri yikilan ve Türkiye’ye siginan Ahmed ailesinin 15 yasindaki kizlari Emine Ahmed, geçen yil 6 Subat’ta yasanan Kahramanmaras merkezli depremlerde de evini kaybetti. Yasadiklarinin stresini bilek güresinde atan Emine Ahmed, simdi ahirdan çevirme baraka evde Avrupa’da Sampiyon olma hayaliyle hazirlaniyor.

Suriye’de kendilerine ait evde yasayan Ahmed ailesi, 15 Mart 2011 yilinda çikan iç savasin ardindan kabus dolu günler yasamaya basladi.

2012 yilinda daha da siddetlenen iç savasta gerçeklestirilen bombali saldirilarda evi yikilan 4 kisilik Ahmed ailesi, aylarca süren yolculugun ardindan Türkiye’ye ulasmayi basardi. Kilis’e yerlesen aile, Türkiye’de yasadiklari zorlu süreçlerin ardindan Kilis Merkeze bagli Yavuzlu Köyü’nde tek katli bir evde yasamaya basladilar. Aile nüfusu 9 kisiye ulasan Ahmed ailesi, geçen yil yasanan 6 Subat Kahramanmaras depremlerinde de büyük darbe aldi. Savas kabusunu geride birakan aile bu kez ise deprem ile sarsildi. Kaldiklari evi yikilan Ahmed ailesinin 9 ferdi de sans eseri yara bile almadan sag kurtulmayi basardi.

4 yasinda ailesi ile Türkiye’ye siginin Ahmed ailesinin en büyük kizi Emine, yasadigi tüm zorlu süreçlere ragmen bilek güresi ile stresini atmaya basladi.

Deprem öncesi iç savasin yaralarini bilek güresi yaparak saran Emine Ahmed, okul müsabakalarinda birinci oldu. Türkiye sampiyonu olma hayaliyle hazirlanan Emine, depremin izlerini yine antrenman yaparak sildi. Deprem öncesinde okulda ve evde günde yaklasik 7-8 saat boyunca diger arkadaslariyla antrenman yapan Emine, deprem sonrasinda da pes etmedi. Zorlu günlere ragmen çadirda, tarlada kardesleri ile antrenman yapan Emine Ahmed, kendisi gibi depremzede kardesleri ile buldugu her firsatta çalisti.

Ülkelerindeki iç savas sonrasinda sigindigi Türkiye’de bilek güresi ile tanisan Emine Ahmed için, agir ve zorlu sartlarin yasandigi 6 Subat depremleri de dönüm noktasi oldu. Deprem sonrasinda bilek güresinde basarilari artarda gelen Ahmed, hayallerini süsleyen madalyalari tek tek toplamaya basladi.

Kilis’te düzenlenen maçlara katilan Emine Ahmed, 35 kilo da sag ve sol kolda rakiplerini yenerek Kilis sampiyonu olurken, Karaman’da düzenlenen Bölge sampiyonasinda ve Kayseri’de düzenlenen Türkiye Sampiyonasi’nda sag kolda sampiyon oldu.

2 kiz kardesine ilham oldu

Azmi ve çaliskanligi ile kiz kardeslerine örnek olan Emine Ahmed, elde ettigi birincilik madalyalari sürekli birlikte çalistigi kardeslerine ilham oldu. Kendisini örnek alan kardesleri ile her firsatta çalismalarini sürdüren Ahmed, hem kendi için antrenman yaparken hem de kendisi gibi yarismalarina hazirlanan kardeslerine antrenörlük yapiyor.

“Üzüntümüz kizimizin madalyalari ile hafifledi’’

Deprem sonrasinda sabah çobanlik yapan babasina, aksam ise ev islerinde kendisine yardim ettigini anlatan Döne Ahmed, öglen de okula giden kizinin tüm bu zorluklara ragmen antrenmanlarini da aksatmadigini kaydetti.

Yasadiklari aci ve üzüntülerinin de kizinin madalyalari ile hafifledigini belirten Döne Ahmed, “Kahramanmaras depremlerinde çocuklarim da, bende çok korktuk. Çok sükür kimseye bir sey olmadi. Ama evimiz yikildi. Zorlu sartlarda evsiz kalmamiz nedeniyle bir süre kizim spora ara verdi. Ama turnuvalar yaklasinca, çalismaya basladi.

Sabah babasiyla çobanlik yapti, öglen okula gitti, derslerine çalisti. Aksam da ev islerinde hem bana yardim etti, hem de babasiyla antrenman yapti ve Türkiye sampiyonu oldu. Evimiz yikildi, zorlu günler yasadik ama kizimin aldigi madalyalar üzüntümüzü, acimizi hafifletti” dedi.



‘‘Erkek oglum yok ama sampiyon kizim var”

7 kizi oldugunu belirten baba Sami Ahmed ise, en büyük kizi Emine’nin azmi ve çaliskanligi ile erkek evlatlara bedel oldugunu ifade etti.

Depremde yasadiklarini da anlatan Sami Ahmed, ‘‘6 Subatta yasanan depremde biz uykuda yakalandik. Sesler geldi ve esimin bagirmasiyla birlikte çocuklarimi toparlayarak hemen disariya çiktik. Çocuklarimizla birlikte evsiz kaldik. Havalar çok soguktu, yagmur ve kar yagiyordu. Depremden birkaç saat sonra devletimiz bizleri yalniz birakmadi. Bizlere çadir ve yiyecek gönderdi. Çadirda kaliyorduk ama kizim sabah çobanlik yapiyor, öglen okula gidiyor. aksamlari da beraber çadirda kaliyorduk. Kizim hem tarlada, hem okulda, hem de çadirda, antrenmanlar yapti. Tüm olumsuzluklara ragmen basardi ve kizim Türkiye sampiyonu oldu. Hiç erkek evladim olmadi ama sampiyon kizim var. Kizimin her türlü arkasinda durdum ve simdi de çok gururluyum’’ seklinde konustu.

Yasadigi zorlu günleri anlatan Emine Ahmed, ülkelerindeki iç savas sonrasinda geceleri bomba ve silah sesleri ile uyandigini, Türkiye’ye sigindiklarinda ise yillarca kabus gördügünü ifade etti.

Savasi unutmak için basladigi bilek güresi ile geçmisin izlerini silmeye basladigini belirten Emine Ahmed, deprem sonrasinda ise geceleri deprem korkusundan uyuyamadigini söyledi.

Deprem korkusunu da siki bir sekilde yaptigi bilek güresi antrenmanlari ile yendigini anlatan Emine Ahmed, “Bölgede yasanan depremlerde evimizin yikildigini gördüm. Çaresiz bir sekildeydim ve elimden hiçbir sey gelmiyordu. Sadece kurtuldugumuza sevindim ve depremler hiç durmadan devam ediyordu. Gidebilecegimiz yerimiz ve akrabamiz olmadigi için kardeslerim, annem ve babamla sokakta yaktigimiz atesin basinda kaldik. Iç savas sonrasi tutundugum bilek güresinde sampiyonluklar, madalyalar elde etmek için antrenman yapmamiz gerektigini biliyordum. Bende düsündüm ve çok yakin tarihte maçlarim vardi hemen antrenmanlara devam etmem gerekiyordu. Sabah babamla çobanlik yaptim, öglen okula giderek hocamla antrenman yaptim, aksam ise babamla çadirda bilek güresi yaparak maçlara hazirlandim ve girdigim 4 maçin hepsini de kazandim’’ dedi.



‘‘Çadirdan Türkiye sampiyonluguna’’

Çadirda yasayarak ve çobanlik yapan ögrencisinin zorluklara ragmen yikilmadigini ve Türkiye sampiyonu oldugunu dile getiren Beden Egitimi Ögretmeni Erdem Çelik, ‘‘Emine, 2023 yilinda Okullar arasi Bilek Güresi Turnuvasinda Türkiye sampiyonu oldu. Bu sampiyonlugu anlamli kilan olay ise 6 Subat’ta yasanan depremde Emine ve ailesinin evi yikilmasidir. Emine’nin çadirda yasamina ragmen pes etmemesi ve aksine çobanlik yapan babasina, ev islerini yapan annesine yardim etmesi ve her firsatta antrenman yapmasidir. Antrenmanlarini aksatmayan Emine’nin çabalarinin karsiligini almasi ve sampiyonluklar yasamasi sadece kiz kardeslerine degil, tüm gençlere örnek oldu. Avrupa’da sampiyon olma hayaliyle hazirlanan Emine’nin ve bu sene birlikte çalistigi kiz kardeslerinin de sampiyon olacaklarina inaniyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA