Igdir'da 'Destek AFAD Gönüllüsü' Egitimi

Igdir Il AFAD Müdürlügü ve Igdir Agri Dagi Arama Kurtarma ve Dagcilik Spor Kulübü is birliginde düzenlenen “Destek AFAD Gönüllüsü" egitimi ile AFAD’a gönüllü bireyler yetistiriliyor.

6 Subat 2023’te saat 04.17’de Kahramanmaras’in Pazarcik ve Elbistan ilçeleri merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremler sonrasi Türkiye’de arama kurtarma ve afet egitimi almis insan kaynaginin önemi bir daha anlasilmisti. Bu eksikligi göz önünde bulunduran Igdir Il AFAD Müdürlügü “Destek AFAD Gönüllüsü" egitimlerine devam ediyor. Bu çerçevede Igdir Il AFAD Müdürlügü ve Igdir Agri Dagi Arama Kurtarma ve Dagcilik Spor Kulübü is birliginde düzenlenen “Destek AFAD Gönüllüsü" egitimi teorik egitim sonrasi pratik egitim ile devam ediyor. Gönüllülere ’bir afet esnasinda hizli ve kolay çadir kurulumu nasil yapilir’ egitimi verildi.

Gönüllüler gruplara ayrilarak tek baslarina çadir kurulumu ve sökümünü ögrendi. Çadir egimi sonrasi bir deprem esnasinda enkaz altinda kalan bir vatandasi kurtarmak için hassas dinleme nasil yapilir ve bir sikisma esnasinda bir insan nasil kurtarilir konularinda da pratik egitimler verildi.

Igdir Il AFAD Müdürlügünde egitim uzmani olarak çalisan Idris Genç, amaçlarinin hem farkindalik olusturmak hem de egitimli insan sayisini artirmak oldugunu belirterek, "Destek AFAD egitimini icra ediyoruz. Salon egiminden sonra bugünde saha egitimine geçtik. Saha egitiminde de arkadaslarimiz ile beraber depremlerde, afetlerde acil durumlarda kullandigimiz malzemelerimizi burada tanitiyoruz. Ayni zamanda bunlari kullaniyoruz. Temel amacimiz toplumu temel afetlere karsi dirençli olmaya hazirlamaktir. Afet ve acil durumlarda devletin gücünü, bütün imkanlarini afet bölgelerine aktarmak ve vatandaslarin yaralarini sarmaktir. Amacimiz gönüllerimiz ile bunu en hizli sekilde ve pratik sekilde çözmektir. Biz bu egitimlerimiz ile farkindaligi artirmak istiyoruz. Bir isin bir olayin ne kadar farkindaysak o kadar kapasitemiz gelisir. Bu pratik egitimlerimiz ile herkesi farkindaliga alistiriyoruz. Çünkü farkinda olursak korkmayiz” dedi.

Igdir Agri Dagi Arama Kurtarma ve Dagcilik Spor Kulübü baskani Muhammed Akkus, AFAD gönüllüsü olmak isteyen üyeleri için bu egitimi yaptiklarini söyleyerek, "Biz AFAD ile beraber bu tür egitimleri gerçeklestiriyoruz. Biliyorsunuz ülkemiz bir afet ülkesidir. Biz de gönüllerimiz ile bu konuda bilinçlenmek ve bir afeti az hasar ile atlatmak istiyoruz. Bunun için de sürekli AFAD gönüllüsü yetistirmek için çalisiyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA