Fernando Santos Açiklamasi 'Besiktas Her Sezon Kupa Kazanmak Için Oynar'

Besiktas Teknik Direktörü Fernando Santos, ofansif anlamda akici ve hizli oynamalari gerektigini söyleyerek, "Besiktas her sezon kupa kazanmak için oynar. Bu sene ligde üçüncü olup, Türkiye Kupasi’ni almak istiyoruz. Önümüzdeki sezon sampiyonluk yasamak, Avrupa’da iyi oynayan bir takim kurmak istiyorum" dedi.

Besiktas Teknik Direktörü Fernando Santos, Ümraniye Nevzat Demir Tesisleri’nde düzenlenen basin toplantisinda açiklamalarda bulundu.

"Takim gelismeye devam ediyor"

Çalisarak takimi beklenen seviyeye çikarma gayreti içinde olduklarinin altini çizerek sözlerine baslayan Santos, "Bir takim seyler degisti. Takim gelismeye devam ediyor. Geleli henüz 2 ay oldu. Yüzde 100 istedigim oyun anlayisi yerlesmedi, bu da çok dogal. Futbol basit bir oyun, gol yemeyin gol atin. Besiktas gibi takimlar oyunu domine etmeli, iyi hücum etmeli, iyi savunma yapmali. Geldigimizden beri bunu asilamaya çalisiyoruz. Oyuncular da bunun için çaba sarf ediyor. Hepsi elinden geleni yapiyor. Bizim saygimizi kazandilar. Bir anda bir mantaliteyi oturtmak kolay degil. Oyuncular büyük çaba sarf ediyorlar istedigimiz Besiktas’i ortaya çikarmak için. Futbol kolektif bir oyun. Bizim beraber oynamayi daha da gelistirmemiz lazim. Büyük takim yüzde 80 kolektif, yüzde 20 bireysel oyunla basarili olur. Bu yüzde 20’lik kisimda oyuncularin kendi yeteneklerini gösterdigi yerler olabilir. Biz su an 60 bireysel, 40 kolektifiz. Bunu degistirmek zorundayiz. Futbolcular da bunu degistirmek için çabaliyor. Beraber oynama aliskanligi önemli. Bunu yapmak istiyoruz. Bu dedigim seviyeye de gelecegiz" ifadelerini kullandi.

"Benim için sahaya çikan 11’in performansi önemli"

Portekizli çalistirici, sari kart cezasi nedeniyle Galatasaray müsabakasinda görev alamayacak Gedson Fernandes’in eksikliginin kafasindaki oyunu etkileyip etkilemeyecegiyle ilgili soruya, "Eksik oynamayacagiz, 11 kisi sahada olacagiz. Gedson yerine baska biri oynayacak. O da istediklerimi sahaya yansittiginda bir eksiklik olmayacak. Benim için sahaya çikan 11’in performansi önemli. Benim görevim kolektif olarak takima odaklanmak ve sahada beraber oynayan güçlü bir grup olusturmak" cevabini verdi.

Fernando Santos, Tayyip Talha Sanuç’un ise fiziksel olarak henüz hazir olmadigini ama her geçen gün daha iyiye gittigini söyledi.



"Daha akici ve hizli oynamak zorundayiz"

69 yasindaki teknik adam, ofansif olarak topu hizli döndüremediklerine dikkat çekerek, "Daha akici ve hizli oynamak zorundayiz. Hücumda hedef odakli oynamak zorundayiz. Bazen geriye çok oynuyoruz. Pas hatasi yaptigimiz zamanlar da oluyor. Geriye bakinca iyi bir asamaya geliyoruz. Benim istedigim asamaya henüz gelmedik. Bunun için oyuncular da çabaliyor. Rakip ceza sahasina çok fazla giremedigimizi düsünüyorum. Bundan takima, oyunculara da bahsediyoruz. Organize hücum degil de direkt topu ileri atma aliskanligi görüyorum. Defansif olarak pozitif sinyaller var, gelisiyoruz. Türkiye’de çok fazla adam adama baski yapiliyor. Bir stoper rakibin forvetini rakip takimin ceza sahasina kadar kovalayabiliyor. Ben ön alan presinde alan savunmasini tercih ediyorum. Bu anlamda da eksiklerimiz var. Çok agresif degiliz, ikili mücadele alamiyoruz. Rakip baskimizdan kolay çikabiliyor bazen. Bu anlamda da iyiye gidecegiz. Kazanmak ve kazanma aliskanligi önemli. Oyuncular da bu aliskanlikla daha iyiye gidiyor. Taraftar da daha gollü futbol görmek istiyor. Bu zaten Besiktas’in DNA’sinda var. Adim adim gidiyoruz. Gol yemeden kazanmaya devam etmek zorundayiz. Hücum olarak istediklerimin yüzde 50’sini yansittigimizi söyleyebilirim. Fazla bireyseliz. Bu yüzden oyuncu topla çok fazla alan kat etmeye çalisiyor. Kosuyor ve yoruluyor. Bir top ve kaleci hariç 10 oyuncu var. Top bizdeyken sürekli oyuncularin aralara girmesi ve opsiyon göstermesi gerekiyor. Topu alan ya ayagina atiyor ya da kanada atiyor. Böyle olunca topu döndüremiyoruz. Top bizdeyken duragan oynuyoruz. Top kontrolünde sirtimiz kaleye dönük kontrol etme aliskanligimiz var. Hedefimiz rakip kale. Oyuncularima da bunu söylüyorum. Topu ilk kontrolde geriyi düsünmemiz bir aliskanlik bunu idmanlarda degistirecegiz. Iyi organize olmadigimizda topu kaybedince takim boyu uzamis oluyor. Çok fazla geriye kosmak zorunda kaliyoruz ve yoruluyoruz. Besiktas’in oyunu kontra atak oyunu degil. 10 günden beri tüm takim beraber çalisiyoruz. Topu döndürmek ve hizli oynamak için beraber olmamiz gerekiyor. Oyuncularimin bunu yapmak istedigini biliyorum. Idmanlarda bazen istedigim gibi yapiyorlar ama maça yansimayabiliyor. Istedigimi sahaya yansitmak benim için en önemlisi. Biraz sabir lazim. Defansif olarak çok çok iyi degiliz ama iyiyiz. Orada bazi seyleri oturttuk. Istediklerimizin yüze 70’indeyiz. Oyuncular farkli mantaliteye alismak zorunda. Top bizdeyken daha fazla çözüm üretmeliyiz. Bunu da düzeltecegiz" seklinde konustu.



"Portekiz Milli Takimi’nda yapmak istediklerimi burada yapmak istiyorum"

Taraftardan biraz daha sabir bekledigini aktaran Santos, "Postaci gibi oynuyoruz. Önemli olan topla kosup takim arkadasina vermekten ziyade topu pas olarak aktarmamiz gerekiyor. Portekiz Milli Takimi’nda yapmak istediklerimi burada yapmak istiyorum. Bunun için sabir gerekiyor. Bu uzun yillar alacak bir zaman degil. Gelisme kat ettik. Bunu idmanlari yapa yapa daha iyi hale getirecegiz" cümlelerine yer verdi.

"Aboubakar kendini buraya yüzde 100 ait hissediyor"

Vincent Aboubakar’in fiziksel olarak kötü durumda olmadigini belirten Portekizli teknik direktör, "Fiziksel olarak kötü olsa maç listesinde olmazdi. Kadroda olmayan oyuncu hazir degildir. Buraya yüzde 100 ait hissediyor kendini. Benim gördügüme göre burada bir sikinti yok. Oyunculari maç kadrosuna alirken en önemsedigim nokta kafasinin ve kalbinin burada olmasi. Bu açidan da kadroya giren her oyuncu yüzde 100 buradadir" diye konustu.



"Besiktas her sezon kupa kazanmak için oynar"

Gelecek sezon hedefini sampiyonluk olarak belirlediklerini sözlerine ekleyen Fernando Santos, "Taraftarin Besiktas’tan ne istedigini biliyorum. Besiktas her sezon kupa kazanmak için oynar. Ben de bir taraftardim. Taraftarligin ne oldugunu biliyorum. Benim hayalimle bunlar benzerlik gösteriyor. Bu sene ligde üçüncü olup kupayi almak istiyoruz. Önümüzdeki sezon sampiyonluk yasamak, Avrupa’da iyi oynayan bir takim kurmak istiyorum. Bu anlamda su an için iyiye gittigimizi biliyorum. Simdiden önümüzdeki yilin planlamasina yönetimle basladik. Bu biraz zor olacak. Yabanci siniri 12’ye inecek. Çok fazla Türk oyuncu ihtiyacimiz olacak. Bu planlar kolay is degil. Bunun için yönetimle beraber çalisiyoruz. Besiktas’i çok saglam bir temele oturtmamiz gerekiyor. Herkesin istedigi güçlü oynayan sampiyonluklar yasayan takimi olusturmak için çalisiyoruz" seklinde konustu.

Santos, Istanbul’u çok sevdigini de kaydederek, "Istanbul’a daha önce de turist olarak gelmistim. Istanbul’u çok seviyorum. Tek sikintisi can sikici trafigi. Buna da alisacagiz. Hocalarim da seviyor Istanbul’u. Deniz manzarasi olan bir apartman dairesinde kaliyorum. Burada yasamak çok güzel. Taraftarimiz çok iyi, çok tutkulu. Onlari çok seviyorum. Takima destek oluyorlar. Onlardan rica ediyorum, maç esnasinda oyuncularimizi maç oynanirken çok fazla elestirmesek iyi olur. Hepsinin destege ihtiyaci var" degerlendirmesinde bulundu.

"Türk Milli Takimi’ni iyi taniyorum"

A Milli Futbol Takimi’nin, Avrupa Sampiyonasi’nda ülkesi Portekiz’le rakip oldugunun hatirlatilmasi üzerine deneyimli teknik direktör, "Türk Milli Takimi’ni iyi taniyorum. Dünya Kupasi öncesinde Türkiye bize Portekiz’le oynarken zorluk çikarmisti. Inanilmaz iyi oyuncular var. Çok güçlü orta sahasi var. Defansif olarak da iyiler. Portekiz olarak 2016 Avrupa Sampiyonasi ve Uluslar Ligi’ni kazanmistik. Favori 6-7 takimdan sonra sürpriz yapmaya en yakin takim Türkiye. Çok iyi bir takim ve iyi bir hocasi var" dedi.

Türk futbolundaki altyapi sorununa da dikkat çeken Fernando Santos, "2002 yilinda Türk Milli Takimi’yla Portekiz Milli Takim’i arasinda çok ciddi fark yoktu. Futbollarinin seviyesi benzerdi. Portekiz o yillardan beri inanilmaz bir altyapi yatirimi yapti ve sistem kurdu. Türkiye’de degismesi gereken seylerden biri birçok alt yas ligleri var. Türkiye’de sadece U19 var. Tayyip fiziksel olarak iyi olmadigi için oynamiyor. Ben bu oyuncuyu nerede oynatacagim. U23 olsa bu oyuncuyu orada degerlendirebilirim. Altyapida çok iyi oyuncular geliyor. Çok yetenekli oyuncular var. Çocuk belli bir asamaya geliyor ve oraya geldikten sonra Besiktas’ta oynayamiyor. Ya kiralik vereceksiniz ya da U19 var" ifadelerini kullandi.

"Galatasaray maçina özel plan yapmayacagiz"

Son olarak Trendyol Süper Lig’in 28. haftasinda 3 Mart Pazar günü Tüpras Stadyumu’nda oynayacaklari Galatasaray müsabakasiyla ilgili gelen bir soruya deneyimli teknik adam, “Galatasaray maçina özel plan yapmayacagiz. Rakibi analiz ediyoruz. Önemli olan bizim nasil oynayacagimiz. Rakipten bagimsiz bir anlayis oturtmak istiyoruz. Herkes kazanmak istiyor Galatasaray maçini. Oyuncularimiz istediklerimizin ne kadarini sahaya yansitacak bu da çok önemli. Iyi defans yapan iyi hücum yapan bir takim görecek taraftarlar” cevabini verdi.

Kaynak: İHA