22 Yildir TBF Ve Süper Lig'e Pota Ve Kale Fileleri Üretiyorlar

Yalova’da yasayan ve evlerini atölyeye çeviren Hasan ve Zehra Tanyol çiftinin 22 yildir ürettikleri kale, pota ve voleybol fileleri Türkiye’nin dört bir yanindan büyük ragbet görüyor. Türkiye Basketbol Federasyonu’na (TBF) 2002’den bu yana file veren çift, bunun yani sira Fenerbahçe gibi birçok Süper Lig ekibinin de kale diregi aglarini elleriyle örüyor.

Yalova merkeze bagli Kazimiye köyü TOKI Konutlari’nda oturan Hasan ve Zehra Tanyol çifti, evlerini file üretim atölyesine çevirdi. Evlerinde el yapimi fileler üreten çift, gelen siparisleri yetistirmekte ise zorluk çekiyor. Emekli polis memuru Hasan Tanyol, basketbol, voleybol, tenis, top tasima filesi, kale filesi, insaat güvenlik ve okul merdiven boslugu gibi birçok file çesidini ürettiklerini kaydetti.

2000 yilinda askerden geldikten sonra sosyal aktivite olarak basketbol oynamaya basladigini belirten Tanyol, “O sirada ben çocukken ortaokulda ögrendigim bir basketbol file örme sekli vardi. Kadinlarin makrome ördügü sekilde basketbol filesi yaptim. Sonra dedim ki ya bunu bir de o orijinalini alayim, orijinalini aldim, baktim inceledim. Dedim, ben bunu herhalde yaparim. Biraz ugrastik, esimle beraber basketbol filesini çözdük” dedi.



Ürettikleri filelerle dünya ve Avrupa sampiyonalari oynandi

Tanyol, ördügü pota filesini Abdi Ipekçi Spor Salonu amirine götürdügünü ve begenildigini dile getirerek, “Begendiler, tekrar istediler, yaptim götürdüm. 2002 yilindan beri yaklasik 22 yildan beri de Türkiye Basketbol Federasyonu’nun filelerini istiyorlar, gönderiyoruz. Yapmis oldugumuz filelerle bir dünya sampiyonasi, bir Avrupa sampiyonasi da oynandi” diye konustu.



Televizyonda gördükleri altigen kale filesini ürettiler

Basketbol filesinin yaninda futbol kale diregi aglari üretmeye basladiklarini anlatan Tanyol, söyle konustu:

“Normalde kare file de yapiyoruz. Altigen filenin hikayesi de sene 2005 yiliydi. Urfa’da görev yaparken, Kupa Amerika’da Brezilya ile Arjantin’in final maçi vardi. Maç penaltilari kaldi. Fenerbahçe’nin kaptani Alex de o maçta oynuyordu. Penaltilara kalinca fileleri yakindan gösterdiler. Yakindan gösterince baktim el örgüsü altigen file. Dedim, bunlari Brezilyalilar yapiyorsa bu isi biz Türk insaniyiz, biz de zekiyiz, biz de yapariz. O gün aldigim mekigi elime ölmeye basladim ve ördükten sonra altigen fileler çikti. 2005 yilindan beri de altigen kale filesini elle yapabiliyoruz.”

Yaptiklari kale filesi 13 yil kullanildi

Tanyol, Süper Lig kulüplerinin de aralarinda oldugu birçok takimin kale filelerini yaptiklarini belirterek, “Bu sene Fenerbahçe Sükrü Saraçoglu’nun filelerini yaptik. Montajini da kendimiz yaptik. Pendik Stadi’ni yaptik. Konya stadina özel bir file yaptik, yesili beyaz. Alanyaspor’a geçen sene yapmistim, bu sene halen kullaniyorlar. Yalova stadina 2007 yilinda file yapmistim. 2020 yilinda fileyi degistirdik. Yaklasik 13 sene kullandilar. 4 milim parasüt ipinden yaptik. Parasüt ipi Türkiye’nin en saglam ipidir. Ultraviyole özelligi vardir, tüm hava sartlarina dayaniklidir. Degistirmemizin sebebi ise köpek yedigi için. Yani köpek yemese bir 4-5 tane daha kullanabilirlerdi. Yani uzun ömürlü ultraviyole özelligi olan parasüt ipi kullaniyoruz. Bunlari kullanirsak filemiz çok daha uzun ömürlü olabiliyor. Dönem dönem hemen hemen tüm statlara yaptik. Olimpiyat stadina da yaptim. Kayseri, Sivas, Antep stadina yaptim. Ankara’daki 19 Mayis Stadi’na yaptim. Tabii stat müdürleri degistigi zaman baglantimizi kesiliyor. Ondan dolayi bizden almayabiliyorlar ama bizi taniyanlar, bilenler, bizi tercih ediyorlar, çünkü uzun ömürlü fileler üretiyoruz, ondan dolayi.”

Kendi iplerini üretmeye basladilar

Tanyol, Elmalik köyünde kurduklari atölyede kendi iplerini de üretmeye basladiklarini dile getirdi.

Tress örgü makineler aldiklarini ve ipi makinelerde islediklerini söyleyen Tanyol, son dönemlerde file üretiminde makine örgülerinin çogaldigini anlatti. Tanyol, el örgüsünün daha uzun ömürlü ve kaliteli oldugunu aktardi.

Baska kale filesi üreten firmalara da ürün verdiklerini kaydeden Tanyol, “Bu firmalar da yurt disina mal veriyorlar, iste kale diregini veriyorlar, yaninda file de koyuyorlar. Dolayli olarak yurt disina filelerimiz gidiyor. Özbekistan’a su an 10 çift siparisimiz var. Onlari da yetistirmeye çalisiyoruz açikçasi” dedi.



Kale filesi 5 ile 20 bin lira arasinda müsteri buluyor

Profesyonel altigen kale direklerinin 5 bin lira ile 20 bin lira arasinda müsteri buldugunu kaydeden Tanyol, “20 bin lira olmasinin sebebi de mesela çubuklu file yapiyorum özel. Kulübün renklerine göre kirmizi, beyaz, yesil, beyaz. Çubuklu filemiz onun isçiligi 2-3 kat artiyor. 2 mekikle dokuyoruz ama çubuklu file yaptigimizda 22 mekikle ayni anda yürüyoruz. Dolayisiyla isçiligimiz kat kat artiyor. Dolayisiyla o yüzden biraz fiyatlarimiz çubuk filelerin yüksek oluyor” dedi.

Tanyol, 2002 yilinda dogan kizi Elif ile birlikte bu ise basladiklarini belirterek, “Annemin adini koydum ismi Elif. Elif’le beraber ise basladik. Elif’i de tersten okudugunuzda file oluyor. Öyle de bir ilginç rastlantimiz var” ifadesini kullandi.

Önce kizdi, sonra file yapimini kendisi çözdü

Zehra Tanyol ise evlerini atölyeye çevirdiklerini anlatti. File yapmanin zor oldugunu ve büyük zaman gerektirdigini kaydeden Tanyol, ilk ise basladiklari basketbol filesinin yapimini kendisini çözdügünü dile getirerek, “Esim bir basketbol filesi aldi. Ilk önce yapamadi. 24 tane ipi kesiyordu evin etrafinda ortasinda. Ben hatta ona kiziyordum, ya ne yapiyorsun evi mahvediyorsun, kirletiyorsun dedim. Ondan sonra ben fileyi yaptim ama sevincini görmeniz lazim. Ondan sonra Eminönü’nde firmaya basladi.

Biz genellikle basketbol filesiyle basladik bu ise. Ondan beri yapiyoruz” açiklamasinda bulundu.

Kaynak: İHA