Galatasaray, Sparta Prag'i Konuk Edecek

Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi Son 16 Play-Off Turu ilk maçinda yarin evinde oynayacagi Çekya temsilcisi Sparta Prag ile 5. kez karsilasacak.

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Play-Off Turu ilk maçinda Galatasaray, yarin saat 20.45’te evinde Çekya ekibi Sparta Prag ile karsi karsiya gelecek. Sari-kirmizililar maçtan galip ayrilip, 22 Subat Persembe günü deplasmanda oynanacak müsabakaya avantajli gitmek istiyor.

Galatasaray, Sampiyonlar Ligi’nden geldi

Galatasaray, bu sezon Avrupa kupalarina UEFA Sampiyonlar Ligi elemelerinden basladi.

Sari-kirmizililar, 2. turda Zalgiris Vilnius’u, 3. turda Olimpija Ljubljana’yi ve play-off turunda da Molde’yi geçerek gruplara kaldi. Aslan; Bayern Münih, Manchester United ve Kopenhag ile yer aldigi A Grubu’nu 1 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 maglubiyet sonucunda aldigi 5 puanla 3. sirada tamamladi ve yoluna Avrupa Ligi’nde devam etti.

Sparta Prag, Avrupa Ligi grubunu 2. tamamladi

Sparta Prag ise UEFA Sampiyonlar Ligi 3. eleme turunda Kopenhag’a kaybetti. UEFA Avrupa Ligi macerasina play-off’lardan baslayan Çekya temsilcisi bu turda Dinamo Zagreb’i geçerek gruplara kaldi. Avrupa Ligi’nde C Grubu’nda Real Betis, Rangers ve Aris Limassol ile mücadele eden Sparta Prag, 3 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 maglubiyetle topladigi 10 puanla 2. oldu ve son 16 turu için play-off oynamaya hak kazandi.

5. randevu

Galatasaray ile Sparta Prag, Avrupa kupalarinda bugüne kadar 2’si Sampiyonlar Ligi, 2’si de Avrupa Ligi olmak üzere toplam 4 kez karsi karsiya geldi. Söz konusu müsabakalarda sari-kirmizililar 1 kez sahadan galip ayrilirken, Çekya ekibi de 2 kez kazandi. 1 mücadele ise berabere sona erdi. Bu maçlarda Galatasaray 4 gol atarken, Prag ise 7 gol kaydetti.

Iki takim en son 5 Kasim 1997 tarihinde UEFA Sampiyonlar Ligi gruplarinda Istanbul’da rakip oldu ve sari-kirmizililar 2-0’lik skorla kazandi. Galatasaray ile Sparta Prag arasinda 1995 yilinda oynanan iki maçta sari-kirmizililarin teknik direktörü Okan Buruk da forma giymisti.

Avrupa kupalarinda 315. maç

Galatasaray, Avrupa kupalarinda bugüne kadar 314 kez oynadi. Söz konusu maçlarda Aslan, 112 defa sahadan galip ayrilirken, 118 kez de rakiplerine maglup oldu. 84 karsilasmada ise kazanan çikmadi. Geride kalan mücadelelerde Cimbom, rakip fileleri 423 kez havalandirirken, kalesinde 466 gol gördü.

Avrupa Ligi’nde 92 maça çikti

Galatasaray, UEFA Kupasi ve UEFA Avrupa Ligi adlariyla düzenlenen organizasyonda bugüne kadar 92 kez sahaya çikti. Sari-kirmizililar, söz konusu maçlarda 36 galibiyet, 31 beraberlik ve 25 maglubiyet aldi. Aslan bu müsabakalarda 142 gol sevinci yasarken, kalesinde ise 113 gole engel olamadi.

Galatasaray, Avrupa Ligi’nde son olarak 2021-2022 sezonunda son 16 turunda Ispanyol temsilcisi Barcelona ile karsilasti ve Camp Nou’da 0-0 berabere kaldi, Istanbul’da ise 2-1’lik skorla yenilerek elendi.

Okan Buruk’un Avrupa karnesi

Okan Buruk, Galatasaray’daki teknik direktörlük kariyerinde Avrupa kupalarinda 12 kez mücadele etti. Buruk, Sampiyonlar Ligi ve gruplarinda oynadigi bu 12 karsilasmanin 6’sini kazanirken, 3 kez de kaybetti. 3 müsabaka da berabere tamamlandi.

Çekya takimlariyla 8 karsilasma yapti

Galatasaray, Avrupa kupalarinda Çekya temsilcileri ile 8 resmi maça çikti. Cimbom; Banik Ostrava, Sparta Prag ve Mlada Boleslav ile oynadigi 8 müsabakada 3 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 maglubiyet aldi.

Çekya Ligi’nde lider

Sparta Prag, Çekya Ligi geride kalan 20 haftada liderlik koltugunda oturuyor. Çekya takimi, 17 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 maglubiyetle 53 puan aldi. Prag, ligindeki tek yenilgisini deplasmanda Mlada Boleslav’a karsi 3-1’lik skorla yasarken, son olarak ise konuk oldugu Karvina’yi 3-0 yendi.

Sparta Prag’da Türkiye’de bir dönem Kasimpasa formasi forma giyen David Pavelka da oynuyor.

En golcü ismi Mauro Icardi

Galatasaray’in bu sezon Avrupa kupalarindaki en golcü futbolcusu olarak Arjantinli Mauro Icardi yer aliyor. Icardi, Sampiyonlar Ligi gruplarinda ve elemelerinde 5 kez rakip fileleri havalandirdi. 30 yasindaki futbolcuyu, 3 golle Kerem Aktürkoglu ve 2’ser golle de Hakim Ziyech ve Dries Mertens takip etti.

Sari-kirmizililarda sakatliklarini atlatan Abdülkerim Bardakci ile Sergio Oliveira, Teknik Direktör Okan Buruk’un görev vermesi halinde oynayabilecek. Hakim Ziyech sakatligindan dolayi, Derrick Köhn de UEFA listesinde yer almadigindan dolayi karsilasmada yer alamayacak.

Alejandro Hernandez düdük çalacak

Galatasaray - Sparta Prag karsilasmasini Ispanya Futbol Federasyonu’ndan Alejandro Hernandez yönetecek. Hernandez’in yardimciliklarini Jose Naranjo ve Diego Sanchez Rojo yapacak. Karsilasmanin 4. hakemi Alejandro Muniz Ruiz olacak. Maçta VAR koltugunda Carlos del Cerro Grande, AVAR’da da Ricardo de Burgos oturacak.

Kaynak: İHA