Afrika Uluslar Kupasi Sahibini Buluyor

Afrika Uluslar Kupasi finalinde Nijerya ile Fildisi Sahili, yarin karsi karsiya gelecek.

Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) tarafindan bu yil 34.’ kez düzenlenen Afrika Uluslar Kupasi’nda sampiyon belli oluyor. Turnuvada finalde ev sahibi Fildisi Sahili ile Nijerya yarin saat 23.00’te Alassane Ouattara Olimpiyat Stadyumu’nda karsi karsiya gelecek. ,

En fazla final oynayan ülkelerden olan Nijerya, 8. kez final heyecani yasayacak. Yesil-beyazlilar, 1980, 1994 ve 2013 yillarinda kupayi müzesine götürürken; turuncu-yesilliler ise 1992 ve 2015’te sampiyonluk sevinci yasadi.

10. randevu

Afrika kitasinin iki önemli ülkesi, resmi maçlarda 10. kez rakip olacak. Afrika Uluslar Kupasi ve Dünya Kupasi elemelerinde 9 kez yasanan rekabette, Nijerya 5 galibiyet alirken, Fildisi Sahili 3 maçta üstünlük sagladi. 1 müsabaka ise berabere sonuçlandi. Afrika Uluslar Kupasi A Grubu’nda yer alan iki takim 18 Ocak’ta karsi karsiya gelirken, William Troost-Ekong’un attigi golle Nijerya maçi 1-0 kazandi.

Iki takimin final yolu

Kupada A Grubu’nu 2 galibiyet, 1 beraberlikle 7 puanla ikinci sirada tamamlayan Nijerya, son 16 turunda Kamerun’u 2-0, çeyrek finalde Angola’yi 1-0 maglup etti. Yari finalde ise Güney Afrika’yi 1-1 biten maçta penalti atislari sonrasi eleyen Jose Peseiro’nun ögrencileri finale yükseldi. Ev sahibi Fildisi Sahili ise, A Grubu’nda 1 galibiyet, 2 maglubiyet alarak 3 puan topladi. Grubu 3. sirada tamamlayan Fildisi Sahili, en iyi 3.’ler kontenjanindan gruptan çikarken son 16 turunda Senegal’i penalti atislari sonunda elemeyi basardi. Çeyrek finalde Mali’yi 2-1’lik skorla geçen Fildisi Sahili, yari finalde de Demokratik Kongo’yu 1-0 yenmeyi basardi.

Finalde tanidik yüzler

Turnuvaya Süper Lig’den katilan Afrikali futbolculardan 6 isim ülkesi ile finale çikma basarisi gösterdi. Fenerbahçe’den Bright Osayi-Samuel, Trabzonspor’dan Paul Onuachu, Kasimpasa’dan Kenneth Omeruo, Sivasspor’dan Ahmed Musa Nijerya Milli Takimi ile, Trabzonspor formasi giyen Nicolas Pepe ve Gaziantep FK’dan Max Gradel de Fildisi Sahili ile finale çikan isimler oldu.

Galatasaray’in ara transfer döneminde Nottingham Forest’ten transfer ettigi Serge Aurier de final mücadelesi verecek isimler arasinda yer aliyor.

Kaynak: İHA