Kaçkar Daglarinda 'Heliski' Heyecani Basladi

Dünyadaki en pahali, elit ve tehlikeli spor dallari arasinda yer alan ’heliski’, bugün itibariyla basladi.

Kaçkar Daglarinda yapilan 18 yildir yapilan ‘Heliski’ sporu bugün itibariyla basladi.

Dünyanin çesitli ülkelerinden sporcular ’heliski’ heyecanini yasamak için Rize’nin Çamlihemsin ilçesinin Ayder Yaylasi’na çikiyor. Sporcular helikopterle daha önceden belirlenmis, hiç kayilmamis bölgelerin zirvelerine helikopterle birakiliyor. Ardindan kayakçilar parkur bitiminde yine helikopterle alinarak yeniden zirvelere birakiliyor. Kaçkarlar, heliski için dünyada en çok tercih edilen 10 nokta arasinda yer aliyor.

“Amacimiz Kaçkar Daglari’ni uluslararasi bir kayak merkezi olarak açmak”

Kaçkar daglarini uluslararasi bir kayak merkezi haline getirmeyi amaçladiklarini belirten Ayder Heliski Havacilik ve Turizm Sirketi Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Hasimoglu, “Artvin’den, Rize’den, Trabzon’a kadar durmadan kayak yapabilme potansiyeline sahip. Yegâne amacimiz Kaçkar Daglarini uluslararasi bir kayak merkezi olarak açmak ve günde 15 bin kisiyi burada kayak yaptirmak. Rize-Artvin Havalimanimizla beraber 35 dakikada otellere varip kayak yapacaklar. Kayak turizmi yaz turizmine benzemiyor. Ekonomik anlamda geliri yüksektir” ifadelerini kullandi.

“Bölgede insallah kisa zamanda kayak faaliyetleri olur”

Ayder yaylasinda kayak faaliyetlerinin artmasini istediklerini söyleyen otel isletmecisi Zeynep Hasimoglu, “Heliski açisindan bakinca bizim için iyi oluyor. Su an bölgede ve bizim otelimizde yüzde 80’ini heliski yolculari kullaniyor. Bizim için iyi. Genel bir Ayder için düsündügümüzde su an Ayder’de güzel bir hava var. Otellerin doluluk orani düsük. Bunun sebebi de kis sporu olmamasi. Insanlar burada kis sporlarini istiyorlar. Su an havalimanindan ötürü ulasim kolayladi. Bölgede insallah kisa zamanda kayak faaliyetleri olur” diye konustu.



“Su anda 2025 yilinin koltuklari satiliyor”

2025 yilinin rezervasyonlarina basladiklarini ifade eden Heliski Operasyon Sorumlusu Celal Özkan, “Bu gibi organizasyonlari zaten çok önceden rezervasyonla yapilmasi gerekiyor. O yüzden 2024 yilinin rezervasyonunu geçen yildan itibaren sezon bitmeden yüzde 70’ini doldurmustuk. Bu yüzden bu yili doldurmustuk. 15 hafta boyunca uçacagiz. 2025 yilini satmaya basladilar. Su anda 2025 yilinin koltuklari satiliyor. Yogunluk var. Genelde Isviçre ve Avrupa ülkelerinden buraya talep oluyor ama dünyanin her yerinden gelenler var. Her yil standart önlemlerimiz var. Rehberlerimiz çok iyi. Onun disinda herkesin sirt çantasi var. Içinde airbag var. Çig durumunda etki hale getiriyorlar. Bir de herkesin montunun içinde vericiler var. Yukarida da bir egitim veriliyor. Kaza durumunda ne yapilmasi gerektigine dair” seklinde konustu.



“Burasi el degmemis muhtesem bir yer”

Kaçkar daglarinin muhtesem bir alan oldugunu dile getiren Ahmet Berkman, “Burasi el degmemis muhtesem bir yer. O yüzden böyle bir yerde bunu yapabiliyor olmak gerçekten mükemmel. Insallah bugünde kazasiz belasiz keyifli yolculuk bizi bekliyor. Dünyanin her yerinden buraya insanlar gelip gidiyor” dedi.



“Kaçkar daglarini çok begeniyorum”

Heliski sporunu gerçeklestirmek için gelen Patrick ise, “Kaçkar daglarini çok begeniyorum, çok seviyorum. Ayni zamanda Kaçkar daglarindan o denizin görünmesi de hosumuza gidiyor. Keyifli anlar yasiyoruz. Karin kalitesi çok iyi. Çocugum burada kalacak. Esimle beraber kaymaya gidiyorum” ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA