Ön Yargiyi Yikan Genç Sporcular, 'Kizlar Yapamaz' Diyenlerin Lafini Hiçe Sayarak Dünya Sampiyonu Oldular

HATAY –Hatay’da yasayan Alpagut sporcusu 17 yasindaki Nisanur ve Sevval, ‘kizlar yapamaz’ diyenlerin sözlerine hiçe sayarak elde ettikleri Dünya Sampiyonluguyla ilçedeki arkadaslarina örnek oldular.

Reyhanli ilçesinde yasayan genç sporcular 17 yasindaki Nisanur Tümay ve 17 yasindaki Sevval Sert, geçtigimiz yillarda Alpagut sporuyla tanisti. Dövüs sporuna meraki olan genç kizlar, birlikte antrenman yaparak Antrenör Ibrahim Tümay’dan siki egitim aldilar. Çevrelerinden kizlarin dövüs sporunda basarili olamayacagi yönün elestiri alan genç kizlar, bu düsünceleri hiçe sayarak emek vermeye devam ettiler. Bursa’da yapilan Dünya Alpagut Sampiyonasi’nda ilçelerini temsil eden 2 sporcuda kendi kilolarinda birincilik elde ettiler. Kendileri için yapamazsiniz diyenleri hiçe sayan genç sporcularin basarisi ilçedeki diger kizlara da örnek oldu.

“Ilk basta kiz oldugum için yapamazsin diyenler oldu”

Küçük yaslardan itibaren dövüs sporlariyla ugrastigini ifade eden Nisanur Tümay, "5 yasindan itibaren dövüs sporlariyla ugrasiyorum. 3 yildir ise Alpagutla ugrasiyorum. En son yapilan Dünya Sampiyonasi’nda ülkemizi temsil ettim. Caymaz ve Ayça branslarinda çiktim. Ayça bransinda birinci, Caymaz bransinda ikinciligi aldim. Bundan sonraki hedefim, olimpiyatlara çikmak. Bu sporu ilk duyanlar sasiriyor. Ismini ilk defa duyanlarda var. Alpagut bir Türk sporudur. Azerbaycandan gelme, içinde farkli branslar bulunan bir spor dali. Kiliç, biçak, dövüs, güres gibi birçok brans var. Kizli, erkekli olarak, tüm yas gruplari mevcut. Benim gibi yasitlarim ve yasimdan küçük olan tüm kizlara önerdigim bir spor dali. Ilk basta kiz oldugum için yapamazsin diyenler oldu. Kizlar için sadece evde oturmak gerekiyor gibi, yasadigim bölgeden de dolayi çok elestiri aldim. Ama onlara inat diyelim. Bu spora devam ettim. tanidigim, tanimadigim birçok kiza seslenerek onlarinda dövüs sporlarina etkilesim haline geçmesini istiyorum" dedi.



“Kizlari küçük görenler oldu, bizde burada kizlarin sesi olmak istiyoruz”

Kiz çocuklarini dövüs sporlari yapmaya davet eden Sevval Sert, "Bu sporu yapma amacim kendimi gelistirmek ve ilerki meslek seçimim de daha çok puan toplamak. Bu sporu ben 3 yildir yapiyorum. Herkesi bu sporu yapmaya davet ediyorum. Özellikle de kiz çocuklarini kendilerini gelistirmeleri için çok iyi bir firsat. Haftada 3 gün 2 saat antrenmanlarimiz oluyor. Çok fazla garipseyenler oluyor. Ilk defa ismini duyanlar oluyor. Hatta hiç bilmeyenler de oluyor. Ben Alpagut’ta, Alpagut Dünya Sampiyonasina katilarak, Caymaz bransinda Dünya birincisi oldum. Kizlari küçük görenler oldu, bizde burada kizlarin sesi olmak istiyoruz" ifadelerini kullandi.

Antrenör Ibrahim Tümay, yetistirdigi sporcularin basariyla ülkemizi temsil edecegine inandigini ifade ederek “Alpagut nedir sorusuna cevap alirsak Turan dövüs sanati olarak biliniyor. Alp savasçi, gut kutsal anlamindadir. Toparlasak kutsal savasçi anlamindadir. Ülkemizi temsilen çikmis oldugumuz bu bransta ülkemizi en iyi sekilde temsil ettigimize inaniyoruz. Hedeflerimiz ne derseniz. Alpagut’u Hatay’da tanitmak istiyoruz. 2 yildan beri antrenmanlarimiz mevcut olup haftanin 3 günü ve 2 saat antrenman yapmaktayiz. Özellikle kiz çocuklarini bu bransa davet ediyoruz. Kiz çocuklarinin bu bransa gelmelerini istiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA