Konya'nin Son Saraci 55 Yildir Sanatina Devam Ediyor

Konya’da 8 yasindan beri saraçlik yapan 63 yasindaki Ihsan Digilli, atölyesinde oglu ile birlikte tüm Türkiye’ye kosum ve eyer takimlari üreterek sanatini devam ettiriyor.

Konya’da yasayan saraç Ihsan Digilli, 8 yasinda babasindan ögrendigi sanatini 55 yildir devam ettiriyor. Meslege ilk basladigi yillarda fayton ve at arabasi yapan Ihsan Digilli, simdilerde ise tüm Türkiye’ye kosum ve eyer takimlari üreterek yolluyor. Konya’da kendisinden baska saracin olmadigini ifade eden Digilli, sanatini ogluna ögreterek atölyesinde beraber çalisiyor. Türkiye’nin her yerine kosum ve eyer takimlari üreten Digilli, meslekteki en büyük sikintinin eleman eksikligi oldugunu, bu sorun çözülmedigi takdirde bu meslegin de diger kaybolmaya yüz tutan meslekler gibi unutulup gidecegini belirtti.



"Bu meslek benim baba meslegim"

Saraçlik meslegine 8 yasinda basladigini anlatan Ihsan Digilli, "Bu meslek benim baba meslegim. Eskiden at arabasi ve fayton yapiyorduk. At arabasi, fayton takiminin revaçta olanlari bitince biz de binicilik üzerine yöneldik. Bir semeri yaparken bir sürü islemden geçer. Ilk önce marangoz isleminden geçer. Marangoz bittikten sonra iskeleti, yapisi olusturulur. Iskeletin ilaçlanip tutkallanma süreci ile devam ederiz. Üzerine aparatlari geçiririz. Ondan sonra deri aksamlarin geçme süreci var. Su anda yaptigimi yastiklarin doldurulma sürecini yapiyorum" dedi.



"Konya’da su anda tek basimizayiz"

Saraçligin son temsilcisi oldugunu ve kendisinden sonra bu meslegi devam ettirecek bir tek oglunun kaldigini belirten Ihsan Digilli, "Bu meslek kayboluyor, gidiyor, ölüyoruz. Ogluma ögrettim, oglum var, bir tane elemanimiz var. Onlar da birakirsa bu is bitecek. Konya’da su anda tek basimizayiz. Arkadan da yetismeyince kaybolmaya yüz tutan mesleklerden bir tanesi haline geldi" seklinde konustu.



"Her yönüyle sikintida olan bir meslek haline geldi"

Ihsan Digilli, saraçligin devam edebilmesi için at ve atli sporlarin çogalmasi gerektigini söyledi.

Eleman eksikliginin de büyük sorun oldugunu ifade eden Ihsan Digilli, "Bu meslegin yasamasi için atçiligin çogalmasi, daha çok talebin olmasi gerekiyor. Alet, eleman ve malzeme bakimindan yani her yönüyle sikintida olan bir meslek haline geldi. Bunlar giderilirse bu meslek yasamaya devam eder. Eger ki giderilmezse kaybolmaya mahkumdur" diye konustu.

Kaynak: İHA