Buz Tirmanisi Yapmak Isteyen Dagcilar Küresel Isinma Etkisine Takiliyor

Her yil kis aylarinda Kasik Selalesine gelen ve burada buz tirmanisi yapan dagcilar, bu yil tirmanis için geldikleri selaledeki buz kütlelerinin bekledikleri düzeyde olmadiklarini görünce hayal kirikligi yasadi.

Türkiye’nin her bölgesinde önemli dagcilik ve doga sporlari faaliyetleri gerçeklestiren Ararat Saltik ve Igdir AKUT Iskender Igdir ve Agri Dagi Dagcilik ve Doga Sporlari Kulübü üyeleri, her yil Agri’nin Dogubayazit ilçesine bagli Tavla köyünde bulunan Kasik Selalesine buz tirmanisi gerçeklestirmeye geliyor. Ancak bu yil Ocak ayinda olmasina ragmen küresel isinmanin etkisiyle havalarin yeterince sogumamasindan kaynakli olarak yeteri kadar donmayan selaleyi gören dagcilar umduklarini bulamadi. Yine de tirmanisi gerçeklestirmek isteyen ekip Agri Dagi’nda yerel rehber olan Cuma Saltik gözetiminde buzun kalinligini ölçüp ardindan güvenlik halati, teknik buz kazmasi ve buz kramponuyla 33 metre yüksekligindeki selalenin zirvesine tirmandi.

Tirmanis için gelen dagcilardan biri, “Erimeler olmus ama deneyecegiz bakalim. Umdugumuzu bulamadik. Maalesef kis sartlari olmasina ragmen küresel isinmadan dolayi hava çok sicak. 10 gün öncesinde burasi tamamen buzla kapliydi ama su an yüzde 60-70 eridi” diye konustu.

Kaynak: İHA