Türkiye'nin Ilk Monokok Sasi Araci Italya Yolunda

DÜZCE – Düzce Üniversitesi Motor Sporlari Toplulugu, her yil binlerce takimin katildigi Italya’da düzenlenen Formula Student yarismasindan davet aldi. Ögrenciler, kendi imkanlariyla gelistirdikleri Türkiye’nin ilk monokok sasi araciyla Dünya Sampiyonu olmak istiyor.

Italya’da her yil düzenlenen Formula Student yarismasina daha önce katilim saglayan Düzce Üniversitesi Motor Sporlari Toplulugu, bu sene de Türkiye’den davet edilen 4 takimin arasinda yer aldi. Ögrenciler, kendi ürettikleri monokok sasi araciyla yarismada boy gösterecek. Yarismada derece elde etmek isteyen ögrenciler, uluslararasi sponsorlar ile Dünya sampiyonu olmak istiyor.

Ürettikleri monokok sasi aracinin Türkiye’de ilk oldugunu söyleyen Motor Sporlari Toplulugu Kaptani Kubilay Aydin, "Bu araç, 2019 yilinda kurulan toplulugumuzun Formula Student yarismalarina katilmak için yaptigi bir araç. Italya yarislari için hazirlandi. 3 ay gibi kisa bir süre içerisinde 15 kisilik ekibin sabah aksam çalismalari ile hurda malzemeleri daha düsük maliyetlere getirerek üretilen bir araç. Aracin motoru MT 07 olarak kullandik. Kaza yapmis bir motosikletten alip kendimiz ayirdik. Araç monokok bir araçtir. Ön kismi tamamen bu sekilde tasarlandi. Türkiye genelinde ilk monokok sasesini üreten biziz. Tamamen Düzce Üniversitesi ögrencilerinin kendi el emegiyle üretildi. Motor konumlandirilmasi ve diferansiyel açilari tamamen bize ait" dedi.



"Kimseden yardim almadik"

Aracin yapiminda hiçbir firmadan yardim almadiklarina dikkat çeken Aydin, "Kimseden yardim almadan kendi tasarimlarimizla yaptigimiz bu araç, ip gibi gitmesi ve direksiyon ayarlarinin çok kolay olmasini sagliyor. Mühendislik harikasi olsa da Düzce Üniversitesi ögrencileri tarafindan tasarlandi. Normal Formula araçlarina nazaran daha kalin katmanlar yaparak çok büyük bir saglamlik yaptik. Ön darbe sönümleyicilerini de kendimiz ürettik" diye konustu.



"Destek istiyoruz"

Daha iyi desteklerle Dünya Sampiyonu olacaklarini dile getiren Çiçek Koç ise "Genelde firmalarla görüsmeye gidiyoruz. Mailler atiyoruz, bir sekilde onlara ulasmaya çalisiyoruz. Araci tanitarak destek istiyoruz" seklinde konustu.



"Epey bir hirsimiz var"

Formula Student yarismalarindan davet alan 4 takimin arasinda yer aldiklarini ifade eden Koç, "Katilan takimlara uluslararasi firmalar sponsor oluyor. Biz Düzce Üniversitesi’nde sadece Düzce çapinda firmalardan sponsorluklar buluyoruz. Eger bize uluslararasi bir sponsor gelirse biz Dünya Sampiyonu olacagimiza inaniyoruz. Bu konuda epey bir hirsimiz var. Geçtigimiz senelerde zaten katilmistik. Bu sene yine çalismalarimiz devam ediyor" ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA