Sivas Ocak Ayinda Bahari Yasiyor Yasiyor

Türkiye’nin en soguk illeri arasinda yer alan Sivas, Ocak ayinin ilk günlerinde adeta bahari yasiyor.

Kis aylarinda Sibirya soguklarinin yasandigi Sivas’ta 2024’ün ilk günlerinde adeta bahar havasi esiyor. Son 90 yilin meteorolojik ölçümlerine göre Sivas yeni yilin ilk günlerini 0’in altinda hava sicakligi ile geçirirken bu yil ile yeni yilin ilk günlerinde hava sicakligi sifirin üstünde 10 derece olarak ölçüldü. Sivaslilarin alisik olmadigi bu sicaklik saskinliga neden oldu. Sicak havayi firsat bilen vatandaslar tarihi kent meydaninda güzel havanin tadini çikardi. Vatandaslar bu duruma hayret ettiklerini dile getirerek eski kislarin olmadigini ifade etti.



“Bu çok büyük bir tehlike”

Sükrü Atalay, Sivas’a kis gelmeyecegini dile getirerek “Sivas’ta simdi kar kis olmasi lazim ki bereket olsun, hareket olsun. Ama maalesef iklim degisikligi en fazla Sivas’i mi etkiliyor, ne yapiyor maalesef yok iste. Kar ve buz olurdu. Yollarda yürünmezdi. Kimse bu kadar disari çikamazdi. Ama simdi yaz, bahar ayi gibi devam ediyor. Sivas’a kis gelmedi henüz, gelecege de benzemiyor. Bu çok büyük bir tehlike. Sivas için, Türkiye için, dünya için” dedi.



“Ocak ayindayiz mükemmel bir hava var”

Cihat Elden, eskiden 6 ay kis yasandigini belirterek “Gençligimizde çocuklugumuzda böyle bir hava görmek mümkün degil. Zaman içerisinde barajlarimiz olustu, göletlerimiz olustu. Bunlar ister istemez iklim degisikligine ugratti. Eskiden 70’li yillarda olsun, 80’li yillarda olsun kar yagardi. Evlerimizden zor disari çikardik. Ama su anda bakiyoruz sene 2024’e girdik, Ocak ayinin 1’indeyiz mükemmel bir hava var. Mümkün degil böyle hava beklenmezdi. Birakin ocak ayinda 10 Kasim denildigi zaman Sivas’ta kar yagmaya baslardi. Kasim’dan baslardi, 6 ay kisimiz devam ederdi. Suan geçmis yillarimizi ariyoruz ”ifadelerini kullandi.

“56 yasindayim, ben böyle bir sey görmedim”

Genelde yilbasinda muhakkak kar yagdigini söyleyen Gülten Akti “Yani daha demin yürürken onu diyordum. Böyle bir hava mümkün degil. Ocak ayinda bizim sularimiz buz tutar, pürümüz ile açardik. Simdi öyle bir sey yok, su günesi görüyor musunuz? Çok degisik bir sey. Ben Sivasliyim. 56 yasindayim. Ben böyle bir sey görmedim. Küresel isinmadan dolayi kisi göremiyoruz. Kar yok” sözlerine yer verdi.

“Futbolcularin kulaklari donmustu”

Sivas’in tropik iklime dogru gittigini söyleyen Ramazan Yardimci “Eskiden Sivas’ta bu mevsimde bu dönemlerde hem bol kar olurdu, hem çok soguk ve ayaz olurdu. Hatta ben burada Trabzonspor’un maçini hatirliyorum. Futbolcularin kulaklari donmustu. Bizde çok sogukta, ayazda böyleydik. Bu kadar sicak olmazdi. Muhtemelen bu küresel isinmanin bir sonucu olarak ülkenin her yerinde gerçeklesti ama devaminda nasil bir sey olur ne olur onu da bilemiyoruz. Herhalde yaklasik yavas yavas tropik iklime dogru gidecegiz” dedi.

Kaynak: İHA