7. Ulusal Kümes Hayvanlari Gösterisi'nde Bin 500'Ün Üzerinde Süs Tavugu Ve Kanatli Hayvan Görücüye Çikti

Türkiye Süs Tavuklari ve Bahçe Hayvanlari Federasyonu tarafindan Isparta’da 7. Ulusal Kümes Hayvanlari Gösterisi düzenlendi. 150 bini askin vatandasin katildigi organizasyonda bin 500’e yakin hayvan sergilendi.

Isparta Belediyesi’nin ev sahipliginde Türkiye Süs Tavuklari ve Bahçe Hayvanlari Federasyonu tarafindan 7. Ulusal Kümes Hayvanlari Gösterisi gerçeklestirildi.

Farkli sehirlerden bin 500’ün üzerinde süs tavugu, bahçe ve kanatli hayvan yurt disindan gelen hakemler tarafindan degerlendirildi.

Isparta Süs Tavuklari ve Bahçe Hayvanlari Yetistiricileri Dernegi Baskani Murat Duygu, Isparta Belediyesi’nin katkilariyla Türkiye’nin en gösterisli gösterisinin düzenlendigini belirterek, “Burada 7’ncisi düzenleniyor ama en gösterisli, en güzel olarak yapilan organizasyonlardan bir tanesi burada Isparta’da yapildi. Su anda katilim sayisi 150 bini geçti. 51 ilden katilimci geldi ve 200 tane de konaklamali olarak yurt disindan katilimci geldi. Günübirlik gelen gidenlerle beraber toplam ortalama 10 bin sehir disindan katilimci geldi. Katilim güzel, hayvanlar güzel, gösteri güzel, insanlarin tepkisi güzel” dedi.

Tavuk yetistiriciliginin hobi oldugunu belirten Duygu, “Biz bu hobiyi insanlarla kaynasmak için yapiyoruz. Yilda bir kere düzenleniyor ulusal gösteri. Bu yüzden herkes katilimci olmak istiyor. Bunun amaci da oradaki atmosferi, bu özlenen dostluklari geri kazanmak için bunu yapiyoruz” seklinde konustu.



"Bin 500’e yakin hayvan var"

Yarismada tavuklarin puanlanmasi hakkinda bilgiler veren Duygu ”Puanlamalarimiz hayvanlarin güzellik puanlamasi. Yani güzellik derken hayvanlarin kanadi, göz rengi, kanatlari, ayak renkleri, ayak paçalari, kuyruk kodlari. Puanlamanin iki gün sürmesinin sebebi çok hayvan oldugu için. Bin 500’e yakin hayvan var. O yüzden iki gün sürdü. Puanlamaya 51 irk katildi.

51 irkin içinde en iyi Türkiye sampiyonlari, salonun en iyi tavugu, en iyi horozu, grand sampiyon dedigimiz bu salonun en güzel hayvani seçiliyor. Kendi kategorisinde onur ödülleri, Türkiye sampiyonlari bu sekilde veriliyor” dedi.



“Ilk defa katildik, Türkiye sampiyonu olduk”

Antalya’dan ilk defa katildigi yarismada "Light Brahma" beyaz siyah Columbia renginde tavugu sampiyon olan Veli Ipek ise, “Gösteriye Antalya’dan katiliyoruz. Türkiye sampiyonu olduk. Oglumla beraber hobi amaçli yapiyoruz. Tavsiyem gençleri kötü aliskanliklardan uzak tutabilmek için çocuk yasta tavuga yönlendirebiliriz, hayvan sevgisine yönlendirebiliriz. Biz de tavugu seçtik. Tavuklarin içinde de tavuklarin krali diye tabir edilen Brahma irkini besliyoruz. Iki buçuk senedir üretim yapiyoruz. Ilk defa bu sene katildik ulusal yarismaya. Bu da bize nasip oldu. Çok sevinçliyiz” dedi.

Ulusal Kümes Hayvanlari Gösterisi’ni gezmeye gelen Sezai Askin, kanatli hayvanlari çok sevdigini belirterek, “Her yil yapilmasi gereken çok güzel bir organizasyon, memnun kaldim. Benim de kanatli hayvanlarim var, severek besliyorum” dedi.

Kaynak: İHA