Melissa Vargas, Milli Takimin Gücüne Güç Katti

A Milli Kadin Voleybol Takimi’nin basarili oyuncusu Melissa Vargas, yasami ve spor kariyerinde yasadigi birçok engeli mücadelesiyle asarken, Türkiye’nin voleybolda adini zirveye yazdirmasinda önemli rol oynadi.

FIVB Milletler Ligi sampiyonu A Milli Kadin Voleybol Takimi, 2023 CEV Avrupa Sampiyonasi finalinde Sirbistan’i 3-2 yenerek tarihinde ilk kez sampiyon oldu. Ay-yildizlilar, 2019 finalinde kaybettigi rakibine bu kez üstünlük saglamayi basararak kupaya uzandi. Filenin Sultanlari’nin yildizi Melissa Vargas da final karsilasmasindaki geri dönüse ve sampiyonluga damga vuran isim oldu. Vargas maçi 38 hücum sayisi ve 3 ace ile toplam 41 sayiyla tamamladi.

2018-2019 sezonuyla birlikte Fenerbahçe formasi giyen Vargas’in hayat hikayesi de oldukça dikkat çekici. Vargas, 16 Ekim 1999 tarihinde Küba’nin Cienfuegos sehrinde dünyaya geldi. Lisede Cienfuegos Cuba takimiyla antrenmanlara çikmaya baslayan Vargas, 12 yasinda alt yas kategorilerinde Küba Milli Takimi için oynamaya basladi.

Performansiyla dikkatleri üzerine geçen oyuncu, ülkesinin kati kurallari ve yasadigi engeller sebebiyle kisitli sayida ülkelerle görüsme saglayabildi. 2016 yilinda Çekya kulübü Agel Prostejov’a transfer oldu. Omuz sakatligi geçirerek tedavi için ülkesine döndü ancak ülkesindeki tedavi imkanlarindan memnun kalmayarak elestirmesi üzerine disiplinsizlik gerekçesiyle 2017’den baslayarak 4 yil süre ile milli takimda oynamaktan men edildi. Bunun üzerine siginmaci olarak gittigi Isviçre’de Volero Zurich takimina transfer oldu.

Türkiye macerasi Fenerbahçe ile basladi

2018 yilinda Türkiye’ye gelerek Fenerbahçe ile sözlesme imzalayan Vargas, gösterdigi mücadele ile kisa sürede taraftarlarin sevgilisi haline geldi. Sari lacivertlilerin o dönemki basantrenörü Zoran Terzic’in talebi ve Sirbistan Milli Takimi’nin oyuncu ile ilgili girisimlerine Uluslararasi Voleybol Federasyonu (FIVB) tarafindan onay çikmadi. Ardindan Sirbistan vatandasi olma girisimlerine ragmen FIVB, Küba’nin izni olmadan milli takimda oynamasina izin vermedi.

Kimligini Erdogan verdi

Türkiye Voleybol Federasyonu’nun çabalari sonucunda Melissa Vargas, Türk vatandasligini kazandi. 2021 yilinda Türk vatandasi olan Vargas, milli takimin basarisina önemli katkilarda bulundu. Türkiye Voleybol Federasyonu’nun, Melissa Teresa Vargas Abreu’nun Türkiye Cumhuriyeti vatandasligini almasi konusunda yapmis oldugu talebi 10 Nisan 2021 tarihinde onaylanmis ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Melissa Vargas’a TC Kimlik Karti’ni takdim etmisti.

Milletler Ligi ve Avrupa Sampiyonasi’nin en degerlisi

Vargas, Türkiye Cumhuriyeti vatandasi olduktan sonra milli takima katilabilmek için FIVB kurallari geregi iki yil beklemek zorunda kaldi. 2023 yilinda Türkiye Kadin Milli Voleybol Takimi üyesi olarak çiktigi ilk turnuva olan 2023 FIVB Voleybol Kadinlar Milletler Ligi’nde ay-yildizlilarla sampiyonluga ulasip büyük basari gösterdi.

2023 Avrupa Kadinlar Voleybol Sampiyonasi’nda 112 km/h servis hizi ile kadinlar voleybolunda dünya rekoru kiran Vargas, ayni sampiyonanin finalinde 41 sayilik skoru ile Türkiye’nin kazanmasinda büyük katkisi oldu. 2023 CEV Avrupa Voleybol Sampiyonasi’nda ‘en degerli oyuncu’ ödülü de Melissa Vargas’a takdim edildi.

Melissa Vargas’in Fenerbahçe’de elde ettigi basarilar ise söyle:

2018-2019 Türkiye Kupasi (Kupa Voley) Ikinciligi

2018-2019 CEV Sampiyonlar Ligi Üçüncülügü

2020-2021 Misli.com Sultanlar Ligi ikinciligi-2020-2021 Sezonu “En Iyi Pasör Çaprazi” Ödülü

2021-2022 Misli.com Sultanlar Ligi - Özel Ödülü

2022-2023 Spor Toto Sampiyonlar Kupasi sampiyonlugu

2022-2023 Misli.com Sultanlar Ligi sampiyonlugu

2022-2023 AXA Sigorta Kupa Voley ikinciligi

2022-2023 voleybol sezonu Misli.com Sultanlar Ligi Final etabinin en iyi pasör çaprazi ödülüne layik görülen Vargas, ayni zamanda final etabinin en degerli (MVP) oyuncusu seçildi.

Kaynak: İHA