Avrupa'nin En Iyileri Arasina Türk Üniversiteleri Girdi

Ingiltere merkezli yüksekögretim derecelendirme kurulusu QS tarafindan bu yil ilk kez yapilan Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerin üniversitelerinin degerlendirildigi “Dünya Üniversite Siralamasi: Avrupa 2024”te ODTÜ, ITÜ, Koç, Bilkent ve Bogaziçi üniversiteleri ilk 200’e girdi.

Ingiltere merkezli yüksekögretim derecelendirme kurulusu Quacquarelli Symond’in (QS) bu yil baslattigi ve Avrupa’daki en iyi üniversiteleri siraladigi “Dünya Üniversite Siralamasi: Avrupa 2024” listesinde ODTÜ, ITÜ, Koç, Bilkent ve Bogaziçi üniversiteleri ilk 200’e girdi.

Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Erol Özvar, “Akademik sayginlik, ögrenci-ögretim üyesi orani, makale sayisi, uluslararasi ögrenci sayisi gibi kriterlere göre yapilan degerlendirmede üniversitelerimiz yüzümüzü güldürdü” dedi.

QS, Avrupa Konseyi’ne üye 42 ülkedeki 688 üniversiteyi degerlendirdigi “Dünya Üniversite Siralamasi: Avrupa 2024” listesini yayimladi.

Listedeki “Avrupa Geneli” siralamasinda Türkiye’den ODTÜ 124’üncü, ITÜ 138’inci, Koç Üniversitesi 174’üncü, Bilkent Üniversitesi 178’inci Bogaziçi Üniversitesi 199’uncu oldu. Sabanci Üniversitesi (201), Hacettepe Üniversitesi (224), Istanbul Üniversitesi (228), Gazi Üniversitesi (283), Ankara Üniversitesi (289), Yildiz Teknik Üniversitesi (326), Ege Üniversitesi (381), Istanbul Gelisim Üniversitesi (432), Abdullah Gül Üniversitesi (445), Galatasaray Üniversitesi (445), Marmara Üniversitesi (451), Çankaya Üniversitesi (455), Istanbul Bilgi Üniversitesi (488), Dokuz Eylül Üniversitesi (488) de ilk 500 içerisinde yer aldi.

QS’in, “Akademik sayginlik, çalisan sayginligi, makale basina düsen atif sayisi, ögretim üyesi basina düsen makale sayisi, uluslararasi arastirma iletisim agi, istihdam edilebilirlik, ögretim üyesi-ögrenci orani, uluslararasi ögrenci çesitliligi, uluslararasi ögretim üyesi orani, gelen degisim ögrencisi orani, giden degisim ögrencisi orani, sürdürülebilirlik puani” kriterlerini esas alarak ve “küresel taninma, arastirma becerisi, ögretim kaynaklari, uluslararasilasma ve istihdam” gibi alanlarda yaptigi degerlendirmeye Türkiye 72 üniversite ile dahil edildi. Türkiye, bu sayiyla Birlesik Krallik’tan sonra en fazla üniversite ile temsil edilen ikinci ülke oldu.

Isverenler tarafindan en fazla taninan Türk üniversiteleri

QS’in uluslararasi isverenler arasinda taninirlik açisindan yaptigi degerlendirmeyi yansitan “Isveren Itibari” göstergesinde Türkiye’den üç üniversite Avrupa’nin bu alandaki en iyi 50 üniversitesi arasina girdi. Bu listede ODTÜ 34’üncü sirada yer alarak isverenler tarafindan en çok taninan Türk üniversitesi oldu. ODTÜ’yü 37’nci siradaki Istanbul Teknik Üniversitesi, 42’nci siradaki Bogaziçi Üniversitesi izledi.

ODTÜ ayrica “Akademik Itibar” göstergesinde de 109. sirada yer aldi.

Ögrenci degisim programlarinda Avrupa’daki en iyi Türk üniversiteleri Türk üniversiteleri “Avrupa’nin en iyi ögrenci degisim programlari” kategorilerinde de üst siralarda yer aldi.

“Giden Ögrenci Degisimi” göstergesindeki degerlendirmede Avrupa’da Galatasaray Üniversitesi 12’nci, Bilkent Üniversitesi 31’inci, ODTÜ 32’nci oldu. “Gelen Ögrenci Degisimi” göstergesinde ise Firat Üniversitesi 35’inci sirada yer aldi.

Istihdam ve sürdürülebilirlik göstergeleri

QS’in “Istihdam Sonuçlari” göstergesinde Bogaziçi Üniversitesi 33’üncü siraya yerleserek bu alandaki en iyi Türk Üniversitesi olurken, Istanbul Üniversitesi de ayni alanda 62’nci sirada yer buldu. “Sürdürülebilirlik” alaninda ise ODTÜ 47’nci sirada yer aldi.

Özvar: “Çalismalarimizin meyve verdigini görmek mutluluk kaynagi”

YÖK Baskani Erol Özvar, konuyla ilgili yaptigi açiklamada “Yüksekögretim Kurulu Baskanligi olarak, ülkemizin yüksekögretim alaninda dünya devleriyle rekabet edebilir hale gelmesi ve gittikçe artan sayida ögrenci için bir çekim merkezi olmasi için uluslararasilasma stratejimiz dogrultusunda yogun çaba sarf ediyoruz. Yürüttügümüz çalismalarin meyve verdigini görmek bizim için büyük bir mutluluk kaynagi” ifadelerini kullandi.

Kamuoyunun yakindan bildigi, büyük bir prestij ve tanitim araci haline gelen üniversite degerlendirme kuruluslarindan olan QS’in siralamasinda Türkiye’den çok sayida üniversitenin yer aldigina dikkati çeken Özvar, sunlari kaydetti:

“Avrupa ülkelerinde yer alan üniversitelerin degerlendirildigi listede Türkiye, Birlesik Krallik’tan sonra 72 üniversite ile en fazla temsil edilen ülke oldu. Akademik sayginlik, ögrenci-ögretim üyesi orani, makale sayisi, uluslararasi ögrenci sayisi gibi kriterlere göre yapilan degerlendirmede üniversitelerimiz yüzümüzü güldürdü. Basta ilk 200 arasina girmeyi basaran ODTÜ, ITÜ, Koç, Bilkent ve Bogaziçi Üniversitelerini; daha sonra da diger tüm üniversitelerimizi tebrik ediyorum. QS’in yalnizca bölgesel siralamalarinda degil; dünya üniversiteleri siralamalarinda da yüksek basari gösteren üniversite sayimizin ileride daha da artmasini ve basari gösteren üniversitelerimizin bu çitayi daha da yükseltmelerini temenni ediyorum.”

Kaynak: İHA