Bafra Asarkale'de Kaya Tirmanisi

Samsun’un Bafra ilçesinde bir grup dagci hem inis hem de tirmanma idmani yapti. Antrenmana iki kadin sporcu da katildi.

Asarkale bölgesinde olusturduklari 6 rotada kaya tirmanisi idmani yapan bir grup dagci, tirmanma ve inis çalismalari gerçeklestirdi. Dagcilar, Bafra’da kaya tirmanisi sporunun gelismesi için yeni rotalarin arttirilmasini istediler. Aralarina katilan yeni dagcilar da ilk deneyimlerinde heyecan yasadi.

Milli Takim Tirmanis Antrenörü Abdulsamet Yildirim, "Su anda Bafra Asarkale bölgesindeyiz. Burada bir kaya tirmanis yerimiz var. Burada 6 rotamiz mevcut. Festivallerde ayni zamanda halka açik her türlü zamanda diger spor kulüpleri gibi kaya tirmanislari yapiyoruz, tirmanis ögretiyoruz. Bu isi gelistirmeye çalisiyoruz. Dagcilik olarak Agri Dagi olmak üzere Türkiye’deki daglarin yüzde 90’ini tirmandik. Kaya tirmanisi olarak Vezirköprü, Antalya, Istanbul’daki çogu bölgede, Eskisehir, Ankara, Kayseri çogu bölgede kaya tirmanislari yaptik. Bu isi gelistirmeye çalisiyoruz. Olabildigince vakit buldukça kendimize zaman ayirip tirmanisi gelistirmeye çaliyoruz. Gençlik spor çatisi altinda bu is gelistirilebilir. Her kulvarda hem kulüp bazinda hem bireysel bu isi gelistirilmek için ugrasiyoruz. Çünkü artik sporcu sayisi arttikça ve daha çok yayginlasan bir spor geldi, rota ihtiyaci doguyor. Burada kaya tirmanisi yapiyoruz, karsida Kizilirmak’ta kano yapabiliyoruz. Yine Kapikaya’da havacilik kulübümüzle uçuslar yapabiliyoruz. Burasi insanlara çok güzel seçenek sunan bir yer. Gerçekten doga harikasi bir yer. Bafra’da bu sporun tanitilmasina, daha çok gelistirilmesine ve gençlere daha çok imkan saglanmasini temenni ediyoruz" dedi.



Ilk deneyim

Ilk deneyimini yasayan Direm Aslan, "Asiri zordu. Ilk deneyimim. Geçen hafta gelmistim. Bu hafta güzel tirmandim, yani çok heyecan verici. Bir daha bir daha insan tirmanmak istiyor" diye konustu.

Samsun Dagcilik Kulübü lisansi sporcusu Büsra Bilgin ise, "Türkiye Dagcilik Federasyonu egitimlerini de tamamladim. Hedefimiz antrenörlük. Bu bölgeye hata sonlari kaya tirmanislari antrenmanlarina geliyoruz. Bu Bafra için çok güzel bir imkan. Ayni zamanda bu rotalarin daha çok olmasini istiyoruz. Çünkü artik sporcu sayisi arttikça ve daha çok yayginlasan bir spor haline geldikçe rota ihtiyaci doguyor. Burada kaya tirmanis yapiyoruz. Ayni zamanda hafta sonlari da kano yapabiliyoruz. Kapikaya’da havacilik kulübümüzle uçuslar yapabiliyoruz. Aslinda burasi insanlara çok büyük seçenek sunuyor. Gerçekten doga harikasi bir yer. Bafra’da da bu sporun tanitilmasina, çok gelistirilmesine ve gençlere daha çok imkan saglanmasini arzu ediyorum" seklinde konustu.

Kaynak: İHA