Türkiye'nin En Büyük Taraftarlik Anketi Basladi

150’den fazla global spor partneri ve 2 milyondan fazla kullanicisi ile dünyanin en büyük taraftar etkilesim ve ödüllendirme platformu olan Socios.com, Türkiye’deki futbolseverlerin sosyo-kültürel aliskanliklari, dijitallesen dünyadaki tercihlerini ve blockchain ekosistemi hakkindaki ilgi ve bilgi düzeyini ögrenmek için bir arastirma baslatti.

Istanbul Üniversitesi-Cerrahpasa Spor Bilimleri Fakültesi ve Futbol Arena platformu is birligi ile hayata geçirilen Türkiye Tarafatarlik Arastirmasi 2 projesine, taraftarlar www.taraftarlikarastirmasi.com web sitesi üzerinden katilim yapacak. Bir ay devam edecek arastirmanin sonuçlari da bilimsel arastirma yöntemleri usulüne göre analiz edilerek, kamuoyu ile paylasilacak.

Geçtigimiz sezon rekor katilim gerçeklesmisti

Geçtigimiz sezon Türkiye’nin 81 ilinden 50 bine yakin futbolseverin katilimi ile gerçeklesen Türkiye Taraftarlik Arastirmasi 1, bugüne kadar yapilan en yüksek katilimli futbol arastirmasi olmustu. Futbolseverlerin destekledikleri takimlara olan bagliliklari, taraftarlik tercihleri, dijital aliksanliklari basta olmak üzere maç bileti fiyatlari, stadyumlarin ulasim ve konforlari, kulüp-taraftar etkilesimi, sosyal medya, blockchain, Metaverse, Fan Tokenlar gibi birçok farkli alanda sorularin yer aldigi proje spor arastirmalari adina da önemli bir kaynak olusturmustu.

Futbolseverlere gündüz maçlari, takimlarin global bir sermaye gücüne satilmasi fikri de soruldu

Bu sezon yapilan arastirmada geçen sezon oldugu gibi futbolseverlere dijital dünyadaki tercihleri, stadyumda/evde maç izleme aliskanlarinin yani sira Avrupa’daki birçok ligde uygulanan gündüz maçlarini isteyip istemedikleri de soruldu. Arastirmanin bir diger sorusu da global futbol endüstrisinin en çok tartisilan konularindan biri olan kulüp sahipligi oldu. ’Takiminizin global bir sermaye gücü tarafindan satin alinmasi fikrine nasil bakarsiniz?’ sorusuna, Türk futbolseverelerin verecegi yanit anketin en çok merakla beklenen sonuçlarindan biri olacak.

Anket sonuçlari akademik çalismalara da kaynak olusturacak

www.taraftarlikarastirmasi web sitesi üzerinden yapilan ankete genis katilim beklediklerini dile getiren Socios Türkiye Kurumsal Iletisim Müdürü ve Okan Üniversitesi Spor Yöneticiligi Bölümü Ögretim Görevlisi Sema Tugçe Dikici, arastirma ile ilgili su ifadeleri kullandi:

“Geçtigimiz sezon gerçeklestirdigimiz arastirmamiza rekor bir katilim olmustu. Bu yil yanimizda Istanbul Üniversitesi-Cerrahpasa Spor Bilimleri Fakültesi ve Futbol Arena platformu da yer aliyor. Bilimsel arastirma yöntemleri esaslari dogrultusunda hazirladigimiz bu çalisma, degisen ve dijitallesen dünyada futbolun gerçek sahipleri olan taraftarlarin tercihlerini ögrenmemize yardimci olmanin yani sira Türk futbolu ve taraftarlik özelinde yapilacak akademik çalismalara da isik tutacak. Biz bu alani sahiplenerek, her yil düzenli olarak benzer çalismalar yapmayi hedefliyoruz demistik. Sözümüzü tuttuk. Her yeni futbol sezonunda farkli sorularla bu arastirma serisini tekrar edecegiz. Tüm futbolseverlerden de destek bekliyoruz.”

Kaynak: İHA