Kabulbaba'da Zafer Simsek'in... Aga Ise 3. Kez Niyazi Dal Oldu

Bursa’nin Mustafakemalpasa ilçesinde bu yil 347’ncisi düzenlenen ’Geleneksel Yagli Pehlivan Güresleri’nin baspehlivani, Antalyali güresçi Cengizhan Simsek oldu. Kabulbaba güres agaligini ise 3’üncü kez is adami Niyazi Dal kazandi.

Mustafakemalpasa’nin en eski er meydani kabul edilen Kabulbaba Geleneksel Yagli Pehlivan Güresleri’nin 347’incisi düzenlendi.

Güresler, sezonun 27’incisi, Marmara Bölgesi’nin 14 ve Bursa’nin 2’nci güresleri olarak kayitlari geçti. Güreslerde gün boyu katilimcilara etli pilavi, irmik helvasi, mesrubat, meyve ve çerez ikram edildi. Ata sporuna verdigi desteklerle taninan Kirmasti Kervan AVM sahibi Niyazi Dal, Kirkpinar usulü kiran kirana geçen güreslerin agaligini üstlendi. Kabulbaba duali çayirinda, Hüseyin Tokat baskanligindaki tertip komitesinde ise Ali Azar, Fevzi Üler, Hüseyin Inci, Ali Ferik ve Murat Karani yer aldi.

Er meydaninda 13 boyda, 14’ü baspehlivan olmak üzere 250 güresçi kispet giydi. Cengizhan Simsek, Mustafa Dogan Özkaya, Kaan Kaya, Güngör Ekin, Yalçin Üncül, Ali Riza Kaya, Süleyman Basar, Fatih Koyuncu, Hasan Zeybek, Mustafa Kemal Karaboga, Ertugrul Dagdeviren, Mecit Yildirim, Tanju Gemici ve Ali Yanatma gibi er meydaninin önemli baspehlivanlari Kabulbaba’da boy gösterdi. Pesrevleriyle er meydanina çikan güresçilere seyirciler sevgi gösterilerinde bulunurken, cazgirlar Sebahattin, Osman ve Bülent, 4 tur boyunca pehlivanlari salavatlayarak okuduklari manilerle güreslere renk katti.

Binlerce güres severin heyecanla takip ettigi müsabakalarda baspehlivanlik final heyecani, Antalya-Serik’ten Cengizhan Simsek ve Balikesir-Susurluk’tan Ertugrul Dagdeviren arasinda yasandi. 1. turda Mustafa Dogan Özkaya’yi yenen, 2. turu maç yapmadan geçiren Cengizhan Simsek, 3. turda Kaan Kaya’yi saf disi ederek baspehlivanlik unvan mücadelesine adini yazdirdi. Ertugrul Dagdeviren ise ilk turda Mecit Yildirim’i, 2. turda geçtigimiz yilin Kabulbaba Baspehlivani Yalçin Üncül’ü, 3. turda ise Hasan Zeybek’in sirtini yere getirerek finale yükseldi. Hakem Ibrahim Pasa’nin yönettigi, 11 dakika süren final müsabakasinda rakibi Ertugrul Dagdeviren’i paça kazik ile yenen Cengizhan Simsek, 347. Kabulbaba Yagli Güresleri’nde baspehlivanligi kazandi.

Bu sene ilk baspehlivanligini elde eden Simsek, 7-8-9 Temmuz’da yapilacak 662. Tarihi Kirkpinar Güresleri öncesi moral kazandi. Geçtigimiz yil baspehlivanlik altin kemeri elinden alinarak Mustafa Tas’a verilen Antalyali güresçi, bu hafta sonu gerçeklestirilecek Kirkpinar’in en büyük favorisi oldugunu gösterdi. Güres alanini dolduran seyircilerden büyük destek gören Baspehlivan Cengizhan Simsek, güres severlerin ilgisini karsiliksiz birakmayarak bol bol fotograf çekindi.

Geçtigimiz yil basaltinda birincilik kürsüsüne çikan Mustafakemalpasaspor Belediye Kulübü’nün Çaltilibüklü güresçisi Okan Yavas, bu yil da ayni boyda 13 basalti güresçisi arasinda zirvede yer aldi. Belediyespor’dan Ömer Naci Minik-2 boyunda birinci, Alper Kav ise Minik-1 boyunda ikincilik kazandi.

2024 yili Kabulbaba güres agaligi için yapilan ihaleyi ise 130 bin TL ile bir kez daha Kirmasti Kervan AVM sahibi Niyazi Dal kazandi. Kabulbaba’daki güres agaligini üst üste üçüncü kez üstlenen Niyazi Dal, tüm güresçilere ve güres severlere tesekkür etti.

Kaynak: İHA