Hakan Ünsal Açiklamasi 'CAS'ta En Fazla Davasi Olan Ülkeyiz'

Türk futbolunda hallolmasi gerek çok sayida problemin oldugunu söyleyen Galatasaray’in ve A Milli Futbol Takimi’nin eski oyuncularindan Hakan Ünsal, “CAS’ta dünyada en çok davasi olan ülkeyiz maalesef. Belki de bu kriter, yönetim açisindan nerede oldugumuzu gösteren kötü bir kriter. Avrupa da dünyada var olan sorunlarin çözümü konusunda bu sebepten dolayi Türkiye’ye olumlu bakmiyor” dedi.

FIFPRO Player IQ Büyümenin Ötesi Toplantisi bugün Istanbul’da bir otelde düzenlendi.

Toplantiya katilan Galatasaray’in ve A Milli Futbol Takimi’nin eski oyuncularindan Hakan Ünsal, ülke futboluna iliskin Ihlas Haber Ajansi’na açiklamalarda bulundu.

“Türk futbolunda hallolmasi gereken birçok sorun var”

Türk futbolunda hallolmasi gereken birçok sorun olduguna dikkat çeken Ünsal, “Dünya Profesyonel Futbolcular Birligi (FIFPRO), FIFA ve UEFA’ni kabul ettigi bir kurum. Dolayisiyla güçlü bir birlik. Avrupa bölümünün yapacagi bu is, konusmalar bizim Türkiye’deki futbol ortamina çokta uygun degil. Oyuncunun is yükünün fazla olmasi, bunun oyuncu sagligina etkileri ya da futbol sonrasinda yapacagi seyler, bizim maalesef bunlari konusuyor olmamiz aslinda Türk futbolu için su anda lüks gözüküyor. Çünkü ona gelene kadar futbolcunun ve ayni zamanda teknik adamlarin hallolmasi gereken birçok sorun ve problemler var. Ama bunlarin burada konusuluyor olmasinin avantaji ve güzelligi en azindan bu adamlar Avrupa’da var olan sorunlari bu seviyeye tasimislar, biz daha oralara gelemedik. Bunlari konusarak halletmeye çalisiyorlar. Bu konuda çok ilerideler. En azindan buradaki var olan tecrübeyi almak, bu tecrübeyle buradaki bir seyleri degistirmeye çalismak iyi olacaktir diye düsünüyorum” diye konustu.



“Avrupa, Türkiye’ye olumlu bakmiyor”

Dünyada, Spor Tahkim Mahkemesi’nde (CAS) en fazla dosyasi bulunan ülkenin Türkiye oldugunu hatirlatan Hakan Ünsal, “Burada da zaten o kadar çok sorun var ki bu sorunlarin zaten 1-2 basligini anca konusabiliyorsunuz. Onlari nasil halledebileceginizi konusuyorsunuz. Oyuncularin var olan kontratlarindan, sartlarindan, kulüplerin var olan problemlerinden mali anlamda, yayinci kurulusun ayni zamanda bu isten çok sikayetçi olmasina kadar çok genis yelpazede problemleri olan bir ülkeyiz maalesef. Kaldi ki oyuncularla kulüplerin yasadigi problemlerin yansidigi CAS’ta da dünyada en çok davasi olan ülkeyiz maalesef. Belki de bu kriter, bizim aslinda nerede oldugumuzu, oyun anlaminda demiyorum, yönetim açisindan, futbolun yönetimi iliskileri açisindan nerede oldugumuzu gösteren maalesef kötü bir kriter. Avrupa da dünyada var olan sorunlarin çözümü konusunda bu sebepten dolayi Türkiye’ye olumlu bakmiyor. Dolayisiyla sorunlarin büyüklügü, onlari çözmek için gereken zamanlara bakarsaniz FIFPRO gibi ciddi kurumlardan yardim almak, onlardan destek almak çok önemli” ifadelerini kullandi.

“Bu düzenin kolay kolay Türkiye’de degisecegini düsünmüyorum”

Türk futbolunda günlük basarilara odaklanildigini dile getiren eski milli futbolcu, “Zaten var olan sistemi devam ettirmek, her gelen yönetim bilgi, birikim, tecrübe ve anlayisina göre yürüyor. Gelen yönetim eger dogru isler yapmayi becerirse sene sampiyon oluyor ama birkaç sene sonra o giden yönetimden sonra yeni gelenler tamamen sistemi tekrar degistiriyorlar. Kim gelirse gelsin yönetici bazinda da teknik adam bazinda ve oyuncu bazinda da var olan sistemi devam ettirecek bir düzen olmadigi için bizde bir sene sampiyon olan, ertesi sene dagilabiliyor ya da bir sene sampiyon olan bu isi 1-2 yil daha götürüp sonra dagiliyor. Bu düzenin kolay kolay ben Türkiye’de degisecegini düsünmüyorum. Çok umutlu degilim o konuda ama buradaki insanlar bu sistemi oturtturmus, degistirmis ve uygulamasindan sonuç almis insanlar. O yüzden burada dinlemek, buradaki insanlardan bilgi aktarimi yapmak çok önemli hepimiz için” seklinde konustu.

Kaynak: İHA