Bin 400'Ten Fazla Güresçi 180 Bin TL'lik Altin Kemer Için Ter Dökecek

Türkiye Geleneksel Güresler Federasyonu’nun bu sene ilk kez düzenledigi Türkiye Yagli Güres Ligi’nin ikinci etabi 10-11 Haziran’da Kocaeli’de gerçeklesecek. Bin 400’den fazla güresçinin ter dökecegi müsabakalarin neticesinde sampiyon sporcu 180 bin TL’lik altin kemerin sahibi olacak.

Kocaeli, hafta sonu Seka Park Altin Kemer Yagli Güresleri’ne 15. kez ev sahipligi yapacak. Geleneksel olarak düzenlenen müsabakalarin bu yilki farki ise yeni bir düzenlemeyle oldu. Türkiye Geleneksel Güresler Federasyonu (TGGF) tarafindan bu sene ilk kez 7 etaptan olusan Türkiye Yagli Güres Ligi uygulamaya konuldu. Kocaeli’de yapilacak olan müsabakalar ligin ikinci etabini olusturacak. Bin 400’ün üzerinde güresçinin ter dökecegi müsabakalar neticesinde sampiyon sporcu 180 bin TL degerindeki altin kemerin sahibi olacak. Müsabakalar, geçen yil oldugu gibi Izmit Atletizm Pisti’nde gerçeklesecek. Kocaeli’ye gelen sporcular için davul zurna esliginde kortej düzenlendi.

Izmit Yürüyüs Yolu üzerinde baslayan kortej Kent Meydani’nda basin açiklamasiyla sürdü. Okunan manilerin ardindan etkinlik sona erdi. Tüm Kocaeli halki, yapilan anonslarla müsabakalara davet edildi. Öte yandan, bu yilki Altin Kemer Yagli Güreslerinin Karamürselli efsane güresçi Kadir Birlik onuruna organize edilecegi açiklandi.

“Türkiye’ye damga vuran yeni lig anlayisinin ayni güzellikte devam edeceginden tereddüdümüz yok”

Lig uygulamasinin ayni güzellikte süreceginden süphe duymadiklarini belirten TGGF Baskani Ibrahim Türkis, “Bu sene ilk kez Türkiye yagli güres camiasina yeni bir anlayisla yagli güres ligini kazandirdik. Cumhuriyetimizin 100. yilinin kutlamalariyla birlikte ilk kez olan Türkiye Yagli Güres Ligi’ni de tüm güresseverlerin begenisine sunmus bulunmaktayiz. Manavgat’ta Türkiye Yagli Güres Ligi’nin birinci etabini gerçeklestirmistik. Insallah burada yarin ikinci etabini Kocaeli Büyüksehir Belediyemizin Seka Park Yagli Güresleri’yle devam ettirmis olacagiz. Manavgat’ta bütün Türkiye’ye damga vuran bu yeni lig anlayisinin ayni güzellikte burada da devam edecegi hususunda hiçbir tereddüdümüz yok” dedi.



“Karamürselli efsane güresçimiz Kadir Birlik onuruna organize ediyoruz”

Müsabakalarla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündogdu, “15. Seka Park Altin Kemer Yagli Güreslerimiz Cumartesi ve Pazar günü, yani 10-11 Haziran tarihlerinde yapilacaktir. Geçen yil oldugu gibi bu sene de güreslerimiz Izmit Atletizm Pisti’nde gerçeklestirilecek. Bu yil Altin Kemer Yagli Güresleri’mizi Karamürselli efsane güresçimiz Kadir Birlik onuruna organize ediyoruz. Su anda aramizda bulunan Kocaeli’nin gururu sampiyon güresçimiz Kadir Birlik agabeyimizi kutluyor, spora ve gürese kazandirdigi degerler hususunda huzurlarinizda kendisine tesekkür ediyorum. Altin Kemer Güreslerimiz bu sene önemli bir görevi de ifa ediyor. Bilindigi üzere TGGF, 2023 yilinda 7 organizasyondan olusacak Türkiye Yagli Güresler Ligi’ni yapacagini ilan etti. 15. Seka Park Altin Kemer Yagli Güreslerimiz yeni olusturulan ligin ikinci ayagi olacak. Bu yönüyle de güreslerimiz ülke çapinda daha fazla takip edilecek, daha fazla izlenecek insallah. Ayrica bu yil 7 yarista ilk 24’e girecek bas pehlivanlar Kirkpinar’a direkt katilima da hak kazanacaklar” diye konustu.



“Bin 400’ün üzerinde güresçinin katilimi olacak”

Altin kemerin degerinin 180 bin TL olduguna ve bin 400’den fazla güresçinin katilim gösterecegine deginen Gündogdu, “Kocaeli tarih boyunca minder güreslerine ve yagli güreslere çok destek vermis, çok önemli pehlivanlar ve sampiyonlar yetistirmistir. Bunlar arasinda Hergeleci Ibrahim, Gazanfer Bilge, Hasan Gemici, Adil ve Irfan Atan kardesler, Aydin Demir, Ömer Arslantas ve Ahmet Tasçi gibi isimleri sayabiliriz. Seka Park Yagli Güreslerimizde bas pehlivanligi kazanacak güresçimize her yil oldugu gibi bu sene de altin kemer takdir edecegiz. Seka Park’in bas pehlivani bu yil Altin Kemer Yagli Güresleri için Kocaeli’ye özgü motiflerle süslenmis 180 bin TL degerindeki altin kemerin sahibi olacak. Güreslerimize 70 bas pehlivan, 90 bas alti, 100 büyük orta ve yaklasik bin 400’ün üzerinde güresçinin katilimi olacak” ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA