A.Efes - Fenerbahçe Maçinin Hakemi Aytug Ekti, Görevinin Biraktigini Açikladi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi play-off yari final serisi üçüncü maçinda A.Efes ile Fenerbahçe arasinda oynanan müsabakanin hakemi

Aytug Ekti, mücadeleden sonra Türkiye Basketbol Federasyonu’nun (TBF) aldigi kararlar ve yasanan olaylardan dolayi hakemligi biraktigini duyurdu.

Basketbol Süper Ligi play-off yari final serisi üçüncü maçinda A.Efes, Fenerbahçe’yi 97-91 maglup ederek seride durumu 2-1’e getirmisti. Maçin ardindan TBF, müsabaka hakemleri Aytug Ekti, Zafer Yilmaz ve Serdar Ünal’a sezon sonuna kadar maç verilmeyecegini açiklamisti. Alinan bu kararla ilgili paylasimlarda bulunan hakem Aytug Ekti, görevi biraktigini belirterek, su cümlelere yer verdi:

“Türkiye Basketbol Federasyonu bünyesinde 30 yildir hem yurt içi hem yurt disi hakemligi yapan bir hakem olarak; Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 2022-2023 sezonu play-off yari final maçi olan Efes - Fenerbahçe karsilasmasinin bahsi geçen teknik hatalar sonucu bir tarafa hediye edilmesi yargisinin Türkiye Basketbol Federasyonu’na aldirttigi ’hakemlerin sezon sonuna kadar dinlendirilmesi’ kararini kinayarak reddettigim için hakemlik meslegine duydugum saygi sebebiyle kariyerimi sonlandirdigimi kamuoyu bilgisine arz ederim. ‘Maçin sonucuna tesir eden hakem karari’ ifadesi, karsilasmalarda adil rekabet sartlarini saglamakla görevli bizler için kabul edilemez olmakla birlikte Fenerbahçe Yönetimi tarafindan israrla daha büyük ve caydirici yaptirimlar uygulanmasi talep edilmektedir. Iste tam bu noktada bu karari verme önceligim, bahsi geçen karsilasmanin sonuçlarinin teknik olarak belirlenmedigi yargisina varilarak töhmet altinda birakilan hakemlik meslegine olan saygimdir. 30 sene önce, atadan saygi duyarak seçtigim hakemlik görevimi layikiyla yerine getirmek için gösterdigim özveri; hak ettigi sekilde son bulmadigi için üzgün, ama ayni zamanda gösterdigim özveriye yakisir sekilde bir meslek grubunu bu töhmetten arindirma sorumlulugu hissindeyim. Insani etik degerler ve sportif ahlaki degerler isiginda, hakem arkadaslarima bundan sonra sorumlu olduklari federasyonlarina ve maçlarini yönetmekle mükellef olduklari takimlara kendilerini ve teknik kararlarini açiklamak zorunda olmadiklari, sadece Uluslararasi Basketbol Kurallari’na tabi kalinan basarili nice sezonlar diliyorum.”

Kaynak: İHA