FIFPRO Player IQ Büyümenin Ötesi Toplantisi Yapildi

FIFPRO (Dünya Profesyonel Futbolcular Birligi) Player IQ Büyümenin Ötesi Toplantisi, Istanbul’da yapildi. Toplantida konusan FIFPRO Avrupa Baskani David Terrier, futbolcularin fiziksel ve mental olarak korunmasi gerektigini söylerken, Türkiye Profesyonel Futbolcular Dernegi (TPFD) Baskani Saffet Akyüz ise futbolculari egiterek futbol sonrasi yasama hazirladiklarini belirtti.

FIFPRO Player IQ Büyümenin Ötesi Toplantisi bugün Istanbul’da bir otelde düzenlendi.

Istanbul’da oynanacak 2023 Sampiyonlar Ligi finali öncesinde futbol endüstrisinin sürdürülebilirligini futbolculari merkeze koyarak gelisimini saglamak, konuyla ilgili fikirleri birlestirmek gibi hedeflerin konusuldugu toplantida FIFPRO Avrupa Baskani David Terrier, TFF Milli Takimlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve UEFA Sampiyonlar Ligi Elçisi Hamit Altintop, TPFD Baskani Saffet Akyüz, TPFD Yönetim Kurulu Üyeleri Yasin Sülün ve Altan Aksoy, TPFD eski Baskani Hakan Ünsal, Teknik Direktör Abdullah Avci ile birçok katilimci yer aldi.

2022-2023 futbol sezonunda çakisan müsabaka programlari ve artan bireysel is yükü talepleri, bunun profesyonel oyuncularin sagligi üzerindeki etkisi konusunda uyarida bulunan yeni FIFPRO raporunun sunuldugu toplantinin açilis konusmasini FIFPRO Avrupa Baskani David Terrier yapti. Terrier, “Türkiye’deki arkadaslarimizi desteklemek üzere buradayiz. Dayanismamizi göstermek için çok önemli. Bu toplantidaki konularimizdan biri oyuncularin is yükü. Oyuncular bazen protesto edilebiliyorlar. Bizim oyunculari fiziksel ve mental olarak korumamiz gerekiyor. Onlarin sesinin yeterince duyuldugundan emin olmamiz lazim. Diger konu da finansal destek. Bir denge olmasini istiyoruz. Hayatta futboldan daha önemli seyler var. Bugün de bunu yapmaya çalisiyoruz” ifadelerini kullandi.

Saffet Akyüz: “Ilkeli, gelisen, kalici degerler olusturan bir dernek olmak için çalisiyoruz”

TPFD Baskani Saffet Akyüz ise FIFPRO’nun ilk defa Türkiye’ye geldigini belirterek, “Bizim FIFPRO ile 4 yildir devam eden birlikteligimiz var. Çok zorlu bir sürçten geçtik. Bu süreci tamamlayan Hakan Ünsal’a da tesekkür ediyorum. Dernegimiz futbolu birakmis oyucular ayardim amaciyla kurulmustu. Ama FIFPRO’ya entegre olduktan sonra gördük ki futbolculari egitirsek futbol sonrasinda kimseye muhtaç olmazlar. Türkiye olarak oyunculara aktifken yardim etmemiz gerektigini gördük. Böylece kurulus amacimizi degistirerek yeni bir vizyon kendimize kattik. Sezon basi kamp hizmeti, avukatlik hizmeti, sezon basi ölçüm hizmetleri veriyoruz. Biz 4 yillik bir dernek oldugu için uyum sürecinin yavas odlugunun farkindayiz. Ama diger üyeleri yakalamak için çabaliyoruz. Sizlerin destegiyle dernegimiz daha aktif dernek haline gelecektir. Pandemiden sonra yüz yillik bir felaket de yasadik. Deprem hayatimizin gerçegi. 50 bin vatandasimiz bu depremde vefat etti. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Depremin bir de futbola yansimasi var. Deprem sonrasi profesyonel 9 takim ligden çekilmek zorunda kaldi. Bu takimlardaki oyuncularin magduriyetleri olustu. Biz de TFF ile görüserek birkaç ortak paydada bulustuk. Deprem sonrasi oynayacak alanlari olusturduktan sonra vefat eden, evi yikilan oyunculari bulduk, temas kurduk. Yaklasik 80 oyuncuya bütçemiz nazarinda yardimda bulunduk. Birçok sikintilar yasandi. Burada avukatlarimiz devreye girdi. Bosta kalan oyuculara maddi yardimda bulunduk. Daha sonra TFF’nin de Omuz Omuza kampanyasi oldu. FIFPRO ailesine de tesekkür ediyorum, büyük bir yardimda bulundular. Bizler ilkeli, gelisen, kalici degerler olusturan bir dernek olmak için çalisiyoruz. Bu zorluklar bizi daha da güçlendirecek” seklinde konustu.



Hamit Altintop: “Eski futbolculari daha fazla bu isin içine sokmaliyiz”

Kulüplerin içinde eski futbolcularin daha fazla yer almasi gerektigini savunan Hamit Altintop da, “Ben futbol askimi içimde sürdürdüm. Sürekli maça odaklandim. Bir yandan da performansi en üstte tutmak için mücadele verdim. Kendime hep meydan okuyordum. Medya veya kulüple hiç mücadelem olmadi. Her zaman en iyisini yapmaya çalistim. Benim bakis açim buydu. Simdi sosyal medya ve takimin üzerindeki baskiyla bu zor olabiliyor. Çok da bilmedikleri bir sektörde çalisiyorlar. Futbol çok spesifik bir sektör. Burada da birinci sorumlulugumuz; eski futbolculari daha fazla bu isin içine çekmeliyiz. Çünkü bizim deneyimizi yeni nesille, onlarin kulüpleriyle paylasmamiz lazim. Ama dogru pozisyonda tabii. Çok deneyimli insanlar koymamiz gerekiyor hem takimin içine hem de oyuncularin çevresine. Bu da kulüplerin sorumlulugu. Oyunculari dogru yöne yönlendirmek lazim” cümlelerine yer verdi.

Altintop, ayrica 10 Haziran Cumartesi günü Atatürk Olimpiyat Stadi’nda Manchester City ve Inter arasinda oynanacak Sampiyonlar Ligi finaliyle ilgili de, “Umarim güzel, futbol dolu bir hafta sonu yasariz. 3 sene boyunca bu finale hazirlandik. Büyük bir keyif bizim için” dedi.

Kaynak: İHA