Doktorlar 'Yürüyemez' Demisti, Simdilerde Atletizm Bransinda Ter Döküyor

Kocaeli’de bazi doktorlarin "Yürüyemez ve konusamaz" dedigi 12 yasindaki otizmli Talha Umut, hem aldigi özel egitim hem de ailesinin destegi ve sevgisiyle atletizm bransinda basari elde ediyor. Geçtigimiz aylarda katildigi yarismada il ikincisi olan Talha Umut, azmiyle herkesi gururlandiriyor.

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde yasayan 12 yasindaki Talha Umut Altun’un basari hikayesi herkesi gururlandiriyor. 2 yasinda vücuduna kaynar su dökülmesiyle hastaneye kaldirilan Altun, uzun süre yogun bakimda tedavi gördü. Bu süre zarfinda davranislarinda degisimler gözlemlenen Altun’a otizm teshisi de konuldu. Talha Umut, hem doktorlarin çabasi hem de ailesinin sevgisi ve destegiyle sagligina kavustu ancak onun için "Yürüyemez ve konusamaz" denildi. Bazi doktorlarin "Yürüyemez, konusamaz" dedigi Talha Umut, özel egitimler almaya basladi.

Pes etmeyen aile, çocuklarini özel egitimin yani sira gelisimine katki sunmak için spora da yönlendirdi. Talha, ögretmenlerinin de tesvikiyle atletizm bransinda egitimlere basladi ve kisa süre içinde basaridan basariya kostu. Talha Umut’un ikiz kardesi Taha Efe’de onu bir an olsun yalniz birakmadi. Futbol ile ilgilenen Taha Efe, kardesi Talha’yi atletizm bransinda katilacagi yarislara hazirladi.

Il ikincisi oldu

Doktorlarin "Yürüyemez" dedigi Talha Umut, geçtigimiz aylarda katildigi Özel Sporcular Atletizm Yarismasi’nda Yildiz Erkeklerde il ikincisi oldu. Ailesine büyük gurur yasatan Talha Umut, simdi de Nevsehir’de düzenlenecek Türkiye Sampiyonasi için ter döküyor. Konusmakta güçlük çeken ve sadece kelime çiktilari olan Talha Umut, özel egitimler almaya devam ediyor.

Kadriye Altun: "Nevsehir’e kadar yolumuz uzanacak"

Talha’nin 2 yasinda yanma neticesinde hastaneye kaldirildigini anlatan anne Kadriye Altun, "Talha Umut’un henüz 2 yasindayken bir yanma neticesinde beyni kitlendi. Yogun bakim süreci yasadik. O süreci rehabilitasyon ve özel egitimle asmaya basladik. Bir seneden fazladir da kosu ve sporla ilgileniyor. Talha Umut, Atletizm Yildiz Erkeklerde il ikincisi oldu. Nevsehir’e kadar yolumuz uzanacak" dedi.



"Çabuk kizabilen, çabuk keyiflenebilen biri"

Talha Umut’un çok hareketli bir çocuk oldugunu söyleyen Altun, "Tabii otizmden dolayi huysuzlasti ve keyifsizlestigi oluyor ama geçici bir süreçte atlatabiliyor. Çabuk kizabilen, çabuk keyiflenebilen biri. Talha spora özel egitim ve uygulama sürecinde basladi.

Kartepe Özel Egitim ve Uygulama Okulu’ndaki ögretmenlerin destegiyle bu sürece geldik. Talha için maraton saat 07.00’de basliyor, 15.30’da evde sonlaniyor. Talha evde de egitim, ders ve sporla gününü geçiriyor" diye konustu.



"Ben bir melek annesiyim"

Bazi doktorlarin yogun bakim sürecinde umutsuz konustugunu ifade eden anne Altun, "Talha yandigi zaman yogun bakimda kaldi ve o süreçte doktorlar, ’Asla yürümez, konusmaz’ diye çok umutsuz konustu.

Biz savastik. Savasçi bir anne ve babayiz. Talha ile kosturmaca ile bu raddeye kadar geldik. Zor süreçlerimiz oluyor. Bazen ‘Bas edemeyecek miyiz?’ diyoruz ama Bismillah diyoruz. Ben bir melek annesiyim, oglumun da varligini herkes kabul edecek. Savasacagiz, mücadele edecegiz. Talha da bize destek oluyor, güzel insanlarla karsilasiyoruz. Zahmetini çekiyoruz ama çok sükür rahmetini de aliyoruz" ifadelerini kullandi.

Hakan Altun: "Çocugumla gurur duyuyorum"

Baba Hakan Altun ise "Sadece destekle degil sevgi ve egitimle bu hale geldik. Otizm babasi olmak zor ama çocugumla gurur duyuyorum. Ögretmenlerin vasitasiyla Talha spora yönlendi. Atletizm Yildiz Erkeklerde il ikincisi oldu. Talha çok hareketli bir çocuk. Zaman zaman sikintilar oluyor ama onu da sevgiyle asiyoruz" dedi.



Taha Efe: "Kardesimi destekliyor, sampiyon olmasini istiyorum"

Talha Umut’a her zaman destek oldugunu dile getiren ikiz kardesi Taha Efe, "6. sinifa gidiyorum. Hafta sonu ise Kocaeli Spor Futbol Okuluna gidiyorum, antrenmanlara katiliyorum. Talha ile günümüz çok iyi geçiyor. Ilk kalktigimizda birbirimizi gidiklayarak oyunlar oynuyoruz. Yemek yedikten sonra top oynuyoruz. Birlikte futbol oynuyoruz. Talha’yi Nevsehir yarisina çalistiriyorum. Kardesimi destekliyor, sampiyon olmasini istiyorum" seklinde konustu.

Kaynak: İHA