Transanatolia'dan Cumhuriyetin 100. Yilina Özel Rota

2-9 Eylül 2023 tarihleri arasinda 13. kez düzenlenecek TransAnatolia’nin Cumhuriyetin 100. yilina özel hazirlanan yaris rotasi Samsun-Izmir arasinda gerçeklesecek. Yaris bu rota ile Karadeniz’den Ege’ye, iki denizi adeta birbirine baglayacak.

Gençlik ve Spor Bakanligi izni, Türkiye Otomobil Sporlari Federasyonu (TOSFED) ve Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi (TGA) destegiyle düzenlenen dünyanin en büyük ve zorlu rally raid yarislarindan TransAnatolia, 2-9 Eylül tarihlerinde Samsun-Izmir arasinda yaklasik 2.300 km’lik bir rotada düzenlenecek.

TransAnatolia’nin 13.yilindaki yaris rotasi Cumhuriyet’in 100. yilina yakisir nitelikte çok özel bir ruhla olusturuldu. 2 Eylül’de Türkiye’nin Kurtulus Savasi’ni verdigi, milli mücadelenin baslatildigi Samsun’dan start alacak yaris, Izmir’in kurtulus günü olan 9 Eylül’de Izmir’de son bulacak.

Yaris toplam 17 il sinirindan geçecek

Starti Samsun’da alacak yarisçilar, sirasiyla Amasya, Tokat, Sivas, Yozgat, Kayseri, Nevsehir, Nigde, Aksaray, Konya, Ankara, Eskisehir, Afyonkarahisar, Usak, Kütahya, Manisa il sinirlarindan geçerek Izmir’de sona erecek.

Büyükpinar: "27 farkli ülkeden binin üzerinde yarismaciyi agirladik"

TransAnatolia Genel Koordinatörü Burak Büyükpinar, “Motor sporlarina ilgi tüm dünyada gitgide artiyor. Türkiye’de bu artis dünya ortalamasindan daha yüksek. Yapilan istatistiklere göre Türkiye’de geçen yila göre ilgi yüzde 44 artti. Bunu katilimci sayilarimizin artisindan da net olarak görebiliyoruz. Uluslararasi bilinirligimizin günden güne arttigi TransAnatolia’da, sundugumuz yüksek standartlarla uzun yarislara hazirlanmayi hedefleyen üst düzey sporcularin beklentilerini karsilarken amatörlerin de yeteneklerini gelistirebilmelerine imkan veriyoruz” dedi.

Türkiye’de Rally Raid veya Cross Country yarislarinin motor sporlari dünyasinda yeteri kadar bilinmedigi ve yurt disi kaynakli yaris organizasyonlarinin Türkiye etaplarina katilan Türk yarisçilarin sayisinin oldukça az oldugu bir dönemden bugünlere geldiklerini belirten Büyükpinar, “TransAnatolia bugün, uzun yillar motor sporlarinin içinde olan ve bu ise gönül veren bir ekibin, dogayi, macerayi ve sporu tek yarista toplamayi basardigi, 27 farkli ülkeden binin üzerinde yarismacinin Türkiye’nin essiz cografyasinda agirlandigi büyük bir yaris organizasyonu olarak on üçüncü yilina ulasti” seklinde konustu.



TransAnatolia’dan ülke tanitimina katki

Yarismacilara unutulmaz bir deneyim yasatan TransAnatolia, ayni zamanda Türkiye’nin essiz ve sakli güzelliklerini bulusturarak Türkiye’nin tanitimina önemli katkilar sagliyor. Yarismacilar, bu yil yaris kapsaminda Cumhuriyetin 100. yili nedeniyle Türkiye’nin en degerli rotalarina götürülecek.

Geçtigimiz yil 2 bin 500 km’lik rotasiyla 20 Agustos’ta Hatay’dan start alan yaris, 27 Agustos’ta Eskisehir’de sona ermisti. Depremde çok büyük yara alan Hatay, Türk motorsporlari tarihinde ilk kez bir yarisa ev sahipligi yapmis ve yarisin starti Hatay Expo alanindan verilmisti.

Kaynak: İHA