Çiftler Artik Dügünlerinde Geleneksel Dansi Tercih Ediyor

Yaz mevsiminin gelmesi ve dügün sezonunun baslamasiyla beraber dans egitimi alan çiftlerin sayisi artti. Dügünlerinde kültürlerini halk oyunlariyla sergilemek isteyen gelin ve damatlarin en çok tercih ettigi oyunlar ise zeybek çesitleri oldu.

Yaz aylarina girilmesiyle beraber dügünlerde artis yasanmaya basladi.

Dügünlerin yani sira halk oyunlari ögrenmek isteyen çiftlerin de sayisi artti. Körfez Gençlerbirligi ve Derincespor kulüplerinde halk oyunlari antrenörü olan Cihan Denli, Körfez ve Derince ilçelerinde birçok farkli yöre ve kültüre ait oyunlarin egitimini çiftlere veriyor. Denli, çiftlerin genellikle zeybek çesidi oyunlari tercih ettigini belirtti.

Harmandali, Cuma ovasi, çakal çökerten gibi oyunlar çiftlerin en yogun ilgi gösterdigi türler oldu. Öte yandan, horon ve halaylarda da çiftler profesyonel ekip destegi alarak dügünlerinde sahneleyebiliyor.

"Genelde gelin ve damatlarimiz bizden zeybek istiyor"

7’den 70’e her yas grubuna egitim verdigini söyleyen Halk Oyunlari Antrenörü Cihan Denli, “Bu zamana kadar anaokullarindan baslayip yetiskinlerde 60-70 yasina kadar kursiyerlerimiz oldu. Onlarla birlikte çesitli yöreler çalistik. Halaylar, horonlar, zeybekler, romanlar tarzinda oyunlari sergiledik. Genelde gelin ve damatlarimiz bizden zeybek istiyor. Harmandali, Cuma ovasi, çakal çökerten zeybegi gibi oyunlar tercih ediliyor. Günümüzde daha çok bu oyunlar oynaniyor. Öteki tarzda da halaylar ve horonlar oluyor. Bunlari ekip halinde sahneliyoruz. Gelin ve damat daha çok bireysel figürleri zeybekte kendilerinde hos buluyorlar. Fakat biz yine de ekip arkadaslari olarak damada destek de veriyoruz. Horonda biraz zorlandiklari oluyor. Onu da zaten bireysel yapmiyorlar. Zeybek daha kolay geliyor. Çünkü hareketleri duragan, gösterisli. Çok zorlandiklari oyunlari seçmiyorlar zaten. Halk oyunlarinda daha çok zeybekte keyif aliyorlar" diye konustu.



"’Ben yapamam’ diyen bile 10 çalismaya kadar yapabiliyor"

Herkesin dans yeteneginin oldugunu ifade eden Denli, "Bence ’Yapamam’ dememek gerekiyor. Çünkü herkesin içinde bir yetenegi var. Kendi özünde benimsemis oldugu bir anneanne kültürü, dede kültürü var. Erkegin dededen, kadinin anneanneden geçmise dayali bir alt yapisi oldugu için zorlanmiyorlar. Özellikle kulak, ritim ve müzik anlaminda yetenekliyiz. Sadece ön yargilarini kirdiklari zaman arkasindan hepsi geliyor. Ortalama 5-10 çalismada 2 ya da 3 oyunu sahneleyip çikarabiliyorlar. ‘Ben yapamam’ diyen bile 10 çalismaya kadar bunu yapabiliyor. Dügün yapacak ailelere dügünlerinde muhakkak halk oyunlari ekiplerinin olmasini tavsiye ediyorum. Özellikle yöreyi anlatacak kostümlerle oynanmasini tavsiye ediyorum. Çocuklarina, torunlarina anlatacak hatiralari olur. Nihayetinde bizim derdimiz halk oyunlari. Halk oyunlari kazansin istiyoruz" ifadelerini kullandi.

Genç çift zeybek ve Kafkas tercih etti

Haziran ayi içerisinde dügünlerini yapacak olan Bahar Kaya ve Ismail Danyildiz çifti de kültürlerini yasatmak adina halk oyunlari dersi aliyor. Genç çift, kina için harmandali dügün için ise Kafkas dersi çalisiyor. Halk oyunlarini dügünde oynayarak kültürlerini tanitma sansi oldugunu belirten Ismail Danyildiz, “Dügünümüzde halk oyunlarina baslama amacimiz farkli kültürleri ve kendi kültürümüzü daha fazla tanitmak. Buradan evlenecek gelin ve damatlara halk oyunlarina yönelmelerini tavsiye ederim. Dügünde gelin ve damat olarak bas basa gösterilere yönelsinler” dedi.

Harmandali ve Kafkas oynayarak en iyi sekilde kültürlerini yansitacaklarini belirten Bahar Kaya ise, “Halk oyunlarini oynamamizin amaci gelecek olan degerli misafirlerimize kültürümüzü daha iyi yansitabilmektir. Iki farkli tür oyun oynayacagiz. Biri Kafkas, biri de harmandali. Kafkas, esimin yöresine ait. O kültürü daha iyi canlandirabilmek için oynamak istedi. Ben de harmandali oynamak istedim. Kinada harmandali, dügünde Kafkas olacak” seklinde konustu.

Kaynak: İHA