Tesla Sponsor Oldu, Türkiye'de Ilk Kez Turbo Içten Yanmali 'Formula' Araç Ürettiler

Kocaeli Üniversitesi ögrencileri, Türkiye de ilk kez turbo içten yanmali ’Formula’ araci üretti. Genç mühendis adaylarinin tasarladiklari bir diger elektrikli araca ise Tesla sponsor oldu. Basarili ögrencilerin gelecek planlari arasinda 80 kilometre hizla viraj alma kabiliyetine sahip otonom araç üretmek yer aliyor.

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde 2015’te kurulan, Kou Formula Student takimi yeni bir basariya imza atti. Daha önce içten yanmali araç gelistiren ögrenciler bu kez Türki’ye ilk kez turbo içten yanmali araç gelistirme basarisini gösterdi. 60 kisilik ekip tasarladigi elektrikli baska bir açla, elektrikli otomobil ve batarya üreticisi Tesla’dan sponsorluk aldi. Genç mühendis adaylarinin hedefleri arasinda 80 kilometre hizla viraj alabilen otonom araç üretmek yer aliyor. Gençler, Uluslararasi Otomotiv Mühendisleri Toplulugunca Italya ve Çekya da düzenlenecek "Formula Student" yarismasinda boy gösterecek. Her iki araç Kocaeli Kongre Merkezinde düzenlenen törenle tanitildi. Programa Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk katildi, ögrenciler, akademisyenler ve aileler katildi.



“Hayallerini gerçeklestirmek için elinden gelen her seyi yapacaklar onlarla gurur duyuyorum”

Uzun ve yorucu bir süreci basariyla atlatan ögrencileriyle gurur duydugunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Ersin Asim Güven, “Ögrencilerim ilk günden beri emekleriyle alin terleriyle hayallerini gerçeklestirmek için suada sahneni her iki tarafinda bulunan araçlari her santimetre karesinde alin terleri olmak üzere yaptilar, yapmaya devam ediyorlar. Eminim ki bundan sonraki yillarda da bu hayallerini gerçeklestirmek için elinden gelen her seyi yapacaklar onlarla gurur duyuyorum” dedi.



“Teknoloji takimlarimiza 2 milyonun üzerinde lojistik destek yaptik”

Gençlik ve Spor Isleri Daire Müdürü Semsettin Yildirim, "Kocaeli Büyüksehir Belediyesi olarak her daim ögrencilerin yaninda olduklarini ifade eden, “Büyüksehir Belediyesi olarak Tahir baskanimizdan aldigimiz talimatlar çerçevesinde yaklasik 3 yildan beri Kocaeli Üniversitesindeki ve Gebze Teknik Üniversitesindeki teknoloji takimlarimizi destekliyoruz. Büyüksehir Belediyesi olarak 60’a yakin teknoloji takimina destek verdik. Sadece teknoloji takimlarimiza 2 milyonun üzerinde lojistik destek yaptik” diye konustu.



“Her birinin gözünde ciddi pariltilari görüyorum”

Çok heyecanli oldugunu söyleyen Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk, “ Arkadaslarimizin hazirladigi KOU Formula için ürettigi araçlarin lansmani yapildi. Hakikaten ben büyük heyecan duyuyorum Rektör oldugum günden beri arkadaslarimizin bu aktivitelerinden bu kadar zevk alacagimi tahmin etmiyordum. Çok zevk aliyorum çünkü her birinin gözünde ciddi pariltilari görüyorum” seklinde konustu.



"Turbolu içten yanmali bir araç yapan ilk Tür takimi Kou Formula Stundet takimidir"

Her yil bir içten yanmali araç yaptiklarini fakat bu kez hedefi büyüttüklerini ifade eden Kou Formula Student Takim Kaptani Alper Özay, "Bir içten yanmali ama en önemli noktasi turbo içten yanmali bir araç ve ayni anda bir elektrikli araci üretiyoruz. Bu ürettigimiz aracida Tesla batarya konusunda bize sponsor oldular. Bunlar önemli basarilar hepsi Türkiye’de ilk. Tesla’nin Türkiye’de tek sponsor oldugu takim biziz. Turbolu içten yanmali bir araç yapan ilk Tür takimi Kou Formula Stundet takimidir. Direksiyon sistemlerinin ve açilarinin ayarlanabilir olmasi önemli noktalardan bir tanesi. Genel olarak Formula Student Araçlari hafif ve hizli olur biz de bunu basardik. Takimiz 2015 yilinda kuruldu. 5-6 kisiyle kurulmustu bu sayi önce 10 sonra 20 ve suadan 60 kisiden olusuyor. Bu 60 kisilik ekibi biraz daha büyütmek istiyoruz açikçasi ne kadar büyütürsek yönetmesi o kadar zor olacak ama hedefledigimiz basarilari gerçeklestirmek için bu önemli” dedi.



“Otonom dedigimiz araçta 10 -20 ile gitmeyecek. Yaklasik 70 -80 kilometrelik hizlarla viraj dönenecek. Önümüzdeki hedeflerden bir tanesi bu”

Uluslararasi yarislardan boy göstereceklerinin altini çizen Özay, “Suadan iki araç yapiyoruz biri elektrikli digeri içten yanmali bunun yaninda bir tane de otonom koyacagiz. Otonom dedigimiz araçta 10 -20 ile gitmeyecek. Yaklasik 70 -80 kilometrelik hizlarla viraj dönenecek. Önümüzdeki hedeflerden bir tanesi bu sonra dünya ilk 600 ve 100’e girmek istiyoruz. Gittigimiz yarislarda da ilk 10’u hedefliyoruz. Italya ve Çekya’ya gidiyoruz daha öncesinde daha önce sadece Italya’ydi. Önümüzdeki sene de Italya, Çekya, Almanya, Ingiltere burada bizi zorlayan aslinda bütçe meselesi. Bütçeyi çözersek bu basarilarinda altina imza atacagiz. 2021 yilinda pandemi dolayisiyla araci götürememistik. Sadece statik etaplara raporlarimizi göndermistik. 2022 yilinda aracimizi tamamladik sonrasinda aracimizla fizikken gidip Formula Student Italya yarisina katilmistik. Teknik incelmesi geçmesi çok zor bir etap, dinamik etaplara çikabilmesi için gerekli. Biz aracin teknik incelemesini ilk senesinde katilip geçen ilk Türk takimi olduk. Bu senede Formula Stundent Italya ve Çek Cumhuriyeti yarismalarina katilacagiz. Insallah global dünyada büyük firmalarin hem de Türkiye’de büyük firmalardan destek bekliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA