61. Çali Güresleri'nin Baspehlivani Ismail Koç

Nilüfer Belediyesi tarafindan düzenlenen 61. Geleneksel Tarihi Çali Güresleri, kiyasiya mücadeleye sahne oldu. Yaklasik 600 pehlivanin boy gösterdigi Çali er meydaninda, bu yil baspehlivan Ismail Koç oldu.

Nilüfer Belediyesi’nin bu yil 61’inci kez düzenledigi Geleneksel Tarihi Çali Güresleri yine kiyasiya mücadelelere sahne oldu. Çali Güres Alani’nda; bas, bas alti, deste ile tozkoparan basta olmak üzere 14 ayri kategoride, yaklasik 600 pehlivanin katilimiyla gerçeklesen güreslerde yogun yagmura ragmen büyük heyecan yasandi.

Çali Meydani’ndan kortej yürüyüsü ile baslayan Geleneksel Tarihi Çali Güresleri’ne ilgi büyük oldu. Baskan Erdem ve beraberindekiler ilk olarak er meydanlarinin efsane cazgiri Koca Mestan’in mezarliktaki kabrini ziyaret ederek dua etti. Daha sonra Baskan Turgay Erdem ve beraberindekiler kortej esliginde güres alanina girdi. Senlik havasinda baslayan etkinlige Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem’in yani sira CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, IYI Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoglu, Nilüfer Kaymakami Mustafa Özarslan, Türkiye Geleneksel Güresler Federasyonu Baskani Ibrahim Türkis ve Kirkpinar Güres Agasi Seyfettin Selim ile çok sayida davetli katildi.

Bu yil müsabakalara Balikesir, Çorum, Antalya, Kocaeli, Ankara, Sinop basta olmak üzere Türkiye’nin pek çok ilinden yüzlerce güresçi katilarak derece için ter döktü. Ismail Balaban, Orhan Okulu, Mehmet Yesil Yesil, Ismail Koç’un da aralarinda bulundugu 40’a yakin baspehlivan, Çali’da sampiyonluk için mücadele etti. Gün boyu büyük çekismeye sahne olan güreslerin finali ise yogun yagmur altinda gerçeklesti. Finalde baspehlivanlik için Ismail Balaban ve Ismail Koç er meydanina çikti. Büyük çekismeye sahne olan finalin sonunda Ismail Koç rakibini yenerek Çali Güresleri’nin 61. Baspehlivani oldu.

Basalti kategorisinde ipi gögüsleyen ise finalde rakibi Gökhan Örs’ü yenen Okan Yavas oldu. Yavas, zorlu bir mücadeleden galibiyetle ayrildi.

Geleneksel Tarihi Çali Güresleri’nde gelecek yilin agasi da, yapilan açik artirma ile mevcut Çali Agasi Hakan Sögünmez oldu. 916 bin TL ile yeniden aga seçilen Sögünmez’e Baskan Turgay Erdem altin kemeri verdi. Gün boyu güresleri yakindan takip eden Baskan Turgay Erdem finalde pehlivanlara kupa ve madalyalarini verdi. Turgay Erdem, organizasyonda emegi geçenlere tesekkür ederek, “Geleneksel ata sporumuzu yasatmak için her yil elimizden geleni yapiyoruz. Tarihi geçmisi olan genis çapli böyle bir organizasyona ev sahipligi yapmak mutluluk verici. Uzun yillar bu etkinligi yasatma arzusundayiz. Er meydaninda mücadele eden herkese tesekkür ediyor, basari elde edenleri kutluyorum” dedi.

Gün sonunda dereceye giren diger kategorilerdeki pehlivanlarda kupa ve madalyalarini aldi.

Kaynak: İHA