Futbolda 61. Türkiye Kupasi Sahibini Yarin Bulacak

Ziraat Türkiye Kupasi’nda 2022-2023 sezonu sampiyonu Fenerbahçe ile Medipol Basaksehir arasinda Gürsel Aksel Stadyumu’nda yarin oynanacak maçla belli olacak.

Bu yil 61.’si düzenlenecek Ziraat Türkiye Kupasi Finali yarin saat 20.45’te Fenerbahçe ile Medipol Basaksehir arasinda oynanacak. Kupada 18. kez finalde mücadele edecek olan Fenerbahçe, son 19 sezonda 9. kez final heyecani yasayacak. Kupada son olarak 2018 yilinda final oynayan sari-lacivertliler, Akhisarspor’a 3-2 yenilmisti. Kanarya, Türkiye Kupasi’ni son olarak 2013 yilinda Trabzonspor’u 1-0 yenerek müzesine götürmüstü.

Basaksehir ise 3. kez çiktigi finalde ilk Türkiye Kupasi’ni kazanmak istiyor. Istanbul Büyüksehir Belediyespor adiyla ilk kez 2011’de finalde mücadele ederken, penalti atislari sonunda kupayi Besiktas’a kaptirdi. 2017’de oynanan finalde ise Konyaspor ile karsilasan turuncu-lacivertliler yine penalti atislarinda kaybeden taraf oldu.

Kupada 5. randevu

Iki takim Türkiye Kupasi’nda bugüne kadar 4 kez karsilasti. Istanbul Büyüksehir Belediyespor adiyla ilk kez Fenerbahçe ile 2006-2007 sezonunda ayni grupta yer alirken, sari-lacivertliler müsabakayi 5-0 kazandi. 2016-2017 sezonunda yari finalde oynanan iki maçta da 2-2’lik esitlik yasanirken, penalti atislari sonunda final biletini Basaksehir aldi. 2020-2021 sezonunda ise çeyrek finalde tek maç usulüne göre Kadiköy’de oynanan maçi Basaksehir 2-1 kazanmayi basardi.

Spor Toto Süper Lig’de bu sezon iki takim arasinda oynanan maçlarda Fenerbahçe evinde 1-0, deplasmanda ise 2-1 kazandi.

Iki takimin final yolu

Kupaya 5. Tur’dan baslayan Fenerbahçe, Istanbulspor’u 3-1 maglup etti. Son 16 turunda Çaykur Rizespor’u konuk eden sari-lacivertliler, rakibini 2-1 eleyerek adini bir üst tura yazdirdi. Çeyrek finalde Kayserispor’u 4-1 yenen Fenerbahçe, yari finalde Sivasspor ile eslesti. Sivas’ta golsüz tamamlanan ilk maçin ardindan Kanarya, rakibini ikinci maçta 3-0 maglup ederek final biletini almayi basardi.

Basaksehir ise 5. Tur’da Göztepe’yi 3-1’lik skorla elerken, son 16 turunda Fatih Karagümrük ile karsilasti ve 2-2 biten maçta penalti atislarinda galip gelen taraf oldu. Çeyrek finalde Galatasaray ile deplasmanda mücadele eden turuncu-lacivertliler 3-2 kazanarak yari finale yükseldi. Ilk maçta MKE Ankaragücü’nü 1-0 yenen Basaksehir, ikinci maçta uzatmalarda 2-2’lik esitlikle finale yükselen taraf oldu.

Gürsel Aksel Stadyumu ikinci kez ev sahibi

26 Ocak 2020’de ilk kez Göztepe - Besiktas maçiyla kapilarini açan Gürsel Aksel Stadyumu, 18 Mayis 2021’de oynanan Ziraat Türkiye Kupasi finaline ev sahipligi de yapti. FT Antalyaspor’u 2-0 maglup eden Besiktas mutlu sona ulasti. Izmir’de oynanacak finalde bu kez iki Istanbul takimi mücadele edecek.

24 ayri takim final oynadi

Türkiye Kupasi’nin 60 yillik geçmisinde daha önce 24 ayri takim finallerde mücadele ederken, bunlardan 16’si en az 1 kez kupa sevinci yasadi. Fenerbahçe, 17 kez final oynayip, bunlardan sadece 6’sinda kupayi alirken, en fazla final kaybeden takim oldu. Yarin oynanacak mücadele ile birlikte son 5 sezonda 10 farkli takim final oynayacak.

Atilla Karaoglan düdük çalacak

Fenerbahçe ile Basaksehir arasinda oynanacak müsabakada hakem Atilla Karaoglan düdük çalacak. Karaoglan’in yardimciliklarini Cevdet Kömürcüoglu ve Mehmet Emin Tugral yapacak. Maçin dördüncü hakemi ise Volkan Bayarslan olacak.

Kaynak: İHA