Yilin Ilk Bogaz Yarisi'nda Yelken Rüzgari Esti

Bahçesehir Üniversitesi (BAU) ev sahipliginde düzenlenen “BAU Bosphorus Sailing Cup”, 40’i askin yelkenlinin katilimi ile start aldi. Yilin ilk bogaz yarisinda kiyasiya yarisan yelkenliler bogazda görsel sölen olusturdu.

Türkiye’nin en zorlu yelken yaris parkurlarindan olan, kuzeyden gelen güçlü akintilariyla ünlü Istanbul Bogazinda “Yilin Ilk Bogaz Yarisi” gerçeklesti. Bahçesehir Üniversitesi tarafindan bu yil 11’incisi düzenlenen, BAU Bosphorus Sailing Cup ile 40’i askin yelkenli bogazda yelken açti. Yarisin ilk etabinda BAU Besiktas Güney Kampüsü önünden start alan yelkenliler, Istanbul Bogaz hattinda gösterdikleri kiyasiya rekabet sonrasinda tekrar Bahçesehir Üniversitesi önünde yarismayi sonlandirdi. Yelkenliler yarisin ikinci etabinda ise Adalar-Caddebostan hattinda, deneyimli hakem heyetinin gözetiminde mücadele etmeye devam ettiler. Dünyanin tek dogal yaris izleme tribünü olan Istanbul’da görsel sölen olusturan yarismaya bu sene ilk kez Cambridge Üniversitesi yelken takimi da katildi.

“Sporun birlestirici gücünü bir kez daha gördük”

Yarismaya ev sahipligi yapmaktan dolayi çok mutlu olduklarini belirten Bahçesehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sirin Karadeniz su ifadelerde bulundu; “Bogazin ilk yelken yarisina ev sahipligi yapiyoruz. Yelken yarislarinin bu yil 11’incisi düzenleniyor. Üniversite yelken takimlari, kurumsal sirket takimlari ve spor kulüplerinin yelken takimlari yarismada yer aldi. Bu yarisla birlikte sporun ulusal ve uluslararasi anlamda birlestirici gücünü bir kere daha göstermis olduk. Bogaz, yelkenliler için açik bir parkur. O nedenle tüm Istanbullular için keyifli bir gün oldu.”

Bogazda kiyasiya yaristilar

BAU Bosphorus Sailing Cup yarislari hakkinda bilgi veren Bahçesehir Üniversitesi Uluslararasi Yelken Kulübü Baskani Vedat Can Baltali, “Ilk defa 2013 senesinde tek bir bogaz yarisi olarak düzenlenen BAU Bosphorus Sailing Cup, 2017 yilindan itibaren dört etapli bir yelken liginin final etabi olarak düzenlenmeye devam ediyor. Yarisin ilk günü Istanbul Bogazi’nda rüzgârli bir hava vardi. Yarisa 40’i askin yelkenli tekne katildi.

Çekismeli bir yaris oldu. Geçtigimiz yillardan farkli olarak bu yil uluslararasi katilimcilarimiz da var. Bu yil Cambridge Üniversitesi yelken takimi da bizlerle. Yelken takimlari, hakem heyeti tarafindan belirlenen parkurda mücadele ettiler” dedi.

“Istanbullular heyecanimiza ortak oldu”

Uluslararasi yelken kulüplerinin bogazda yarisarak farkli bir deneyim kazandiklarini belirten Baltali, “Asya ve Avrupa’nin birlestigi noktada yarislar gerçeklesti. Bu durum yurt disindan gelen katilimcilar için unutulmaz bir deneyim oldu. Bogazin yarislarimiz için bir diger önemi ise dünyadaki tek dogal yelken izleme tribünü olmasidir. Sahildeki bütün vatandaslar bogazi süsleyen yelkenleri izleyerek heyecanimiza ortak oldu” diye konustu.

BAU Bosphorus Sailing Cup’in basari yolculugu

Uluslararasi çapta boy gösteren ve geçtigimiz yillarda dünya birinciligi de alan BAU Bosphorus Sailing Cup’in basarilarina da deginen Baltali, “2007 yilinda iki yelken sever tarafindan Bahçesehir Üniversitesi bünyesinde kurulan yelken takimimiz 2023 senesinde bir federe kulüp haline geldi. Dünya çapinda üniversiteler arasinda birçok derece elde ettik. Kulübümüz, sosyal, sportif ve akademik olarak faaliyetlerine devam ediyor. Bu faaliyetleri gerçeklestirirken, yaptigimiz islerin sürdürülebilir olmasiyla beraber ulusal ve uluslararasi boyutta olmasina da özellikle dikkat ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

Kaynak: İHA