Erzurum'da Cirit Heyecani

Türklerin tarih boyunca vazgeçmedigi, Selçuklu ve Osmanli’da sporla birlikte hem nefsi terbiye hem de savasçi yetistirmede önemli bir unsur olan atli cirit, Erzurum’da hafta sonlarinin bir vazgeçilmezi olarak devam ettiriliyor.

Erzurum’da bir çok köyde ya da ilçede oldugu gibi sehir merkezinde de cirit oynamak ve izlemek bir çok insan için adeta tutku haline gelmis durumda. Erzurum’da bulunan cirit sahasinda hem yaklasan mahalli liglere hem de Türkiye sampiyonasina hazirlanan takimlar, izleyenlerine heyecanli anlar yasatiyor.

Cumhuriyet’in ilk cirit kulübü Erzurum’da

Atli cirit sporunun adindan da anlasilacagi üzere olmazsa olmaz ögesi attir. At yüzyillar boyunca Türk kültürünün önemli bir parçasi olmus, Türk hâkimiyetini Asya bozkirlarinin ötesine tasimistir. Cumhuriyet sonrasi ilk ihtisas kulübü 1957’de Erzurum’da kurulmus daha sonralari Erzincan, Bayburt, Ankara, Usak, Manisa ve Malatya’da da kulüpler kurularak bütün Anadolu’da Atli Cirit profesyonel bir sekilde icra edilmeye baslanmistir. Atli Cirit sporunda binici ve atin görünümü estetik bir deger tasimakta toplumsal degerlerimizi yansitiyor. Millî kültürümüzün bir parçasi olan beceri, cesaret, çeviklik, erdem ve bagislama gibi özellikleri sportmenlikle bir araya getirerek izleyenlere güzel anlar yasatiyor.

Hafta sonlari cirit severler maçlari kaçirmiyor

Türkiye sampiyonasina hazirlanan takimlar, kiyasiya mücadele ediyor. Kimi zamanda yürekler agza geliyor. Elbette her sporda oldugu gibi cirit maçlari da kurallara göre oynaniyor. Cirit oyununda, sporcu rakibinin kendisine atacagi ciritten sakinmak için çesitli hareketler yapar, atin sagina soluna, karninin altina veya boynuna yatar. Kimi sporcular rakiplerini kaçis çizgisine ulasana kadar kovalar ve ardindan cirit atarlar. Isabet ettirebildikleri için puan kazanirlar.

Cirit tarihin derinliklerinden gelen bir ata sporu

Cirit, etimolojik olarak Arapça kökenlidir ve “hurma agacinin soyulmus dali” anlamina geliyor. Günümüzde sporcular 100 cm uzunlugunda bas tarafi 2,5 cm çapinda oval arkaya dogru 1,5 cm çapinda inen ahsaptan yapilmis ve 2,5 cm çapli tarafi lastik kaplamali olacak sekilde tasarlaniyor. Atli Cirit sporunun icra edilebilmesi için önem arz eden bir diger husus da sahadir. Atlarin hizi ve kosu mesafesi göz önüne alindiginda sahanin büyüklügü bir gereklilik halini almaktadir. Müsabaka, her iki takimdan 7 at ve oyuncu ile baslar ve eger bir takimin at ve sporcu sayisi besten asagi düserse hükmen maglup sayilir.

Kaynak: İHA