Lale Orta Açiklamasi 'Benim Için Önemli Olan Adalettir'

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Baskani Lale Orta, adaleti savunan bir insan oldugunu ve asla bir kulübe manipülasyonu olmayacagini söyleyerek, “Hiçbir takima ne yakiniz, ne uzagiz. Benim için önemli olan adalettir, dürüstlüktür. Yaptigim her isin altinda en ufak bir art niyet yoktur. Adaletli bir yönetim gösterecegime söz vererek, yemin ederek geldim” dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Baskani Lale Orta, TRT Spor’da yayinlanan Stadyum programina baglanarak, son günlerde yasanan pozisyon tartismalari, Merkez Hakem Kurulu ve VAR sistemiyle ilgili açiklamalarda bulundu. Hakemlere hiçbir sekilde baski yapmadigini ifade eden Orta, “Yapimda böyle bir sey yok. Iletisimden yanayim. Neden böyle bir konu çiktigini bilmiyorum. Donk pozisyonunda, televizyonda pozisyonun kirmizi kart olmasi gerektigi söylendi. Hakemlerden aldigim bilgide Donk’un ayaga basmadigini ögrendim. Böyle bir olayin farkli bir açidan kamuoyu ile paylasilmasi gerektigini, kamuoyunun gerçegi bilmesini istedim. Asla bir kulübe manipülasyonum olamaz. Gösterilmeyen pozisyonun gösterilmesini istemek nasil manipülasyon olabilir? Buradaki sorun kart degil. Gösterilmeyen açiyi, o pozisyonun o açidan gösterilmesi gerektigini ve bazi düzeltmelerin yapilmasi gerektigini düsündüm. Hiçbir sekilde bir programa asla baski yapmadim. Bu bana asla yakismaz. Adaleti savunan bir insanim. Herkes için seffaflik diyorum. Eger baska bir maçta, baska bir görünmeyen pozisyon olursa ayni sekilde davranirim. Bütün hakemleri takip ediyoruz. Maç izleme ekibimiz önemli pozisyonlari gönderiyor. Bunlar zaten Bein Sports’un görüntüleri. Her hafta bütün önemli pozisyonlari detaylari ile inceleyerek hakemlerin gözlemci raporlari ile karsilastirarak yeni haftaya basliyoruz. Dinlemem gereken pozisyonlari dinleyip notlar aliyorum. Hakemlerimizin hakkini savunmak zorundayiz” seklinde konustu.



“Ödül sistemimiz oldugu gibi ceza sistemimiz de olacak”

Hakemlerle ilgili getirilecek yeniliklerle ilgili bilgilerde veren MHK Baskani Orta, “Ödül sistemimiz oldugu gibi ceza sistemimiz de olacak. Bütün maçlarin önemli pozisyonlarini izliyorum, izleyecegim de. Haftanin degerlendirmesini, zaten maçta görevli olan Merkez Hakem Kurulu görevlisi rapor vermek zorunda. Izleme ekibimiz var. Önemli pozisyonlari kesiyorlar, detayli gönderiyorlar. Tek tek inceliyoruz. VAR merkezinde degerlendirme yaparak hakemlerin çok daha fazla iyi seviyeye gelmesi, güvenli huzur ortami olusturmasini, kimsenin hakkini yenmemesini, hakli olanin kazanmasini istiyoruz. Hiçbir takima ne yakiniz, ne uzagiz. Benim için önemli olan adalettir, dürüstlüktür. Yaptigim her isin altinda en ufak bir art niyet yoktur. Adaletli bir yönetim gösterecegime söz vererek, yemin ederek geldim. Hakem atamalarinda kullanilan algoritmada yenilikler yaptik. Yeni baslayan bir uygulama, bir çok kriterler ekledik. Belli cezalar alan hakemler alt klasmandan baslayacaklar yönetmeye. Daha iyilestirmeye yönelik, yoldayken fark ettigimiz bir sorun oluyorsa onun da notunu aliyoruz” ifadelerini kullandi.

“Hakemligin hak edilen yerde olmasi için çalisacagim”

Merkez Hakem Kurulu’na basarili olmaya geldigini vurgulayan Orta, “11 yil FIFA hakemligi yaptim. Sampiyonlar Ligi maçi yönettim. Geçmisinizde birçok seyi basardiginizda yöneticilik yaptiginizda da basarili olmak istiyorsunuz. Basarili olmaya geldim. Sadece 4 ay için degil federasyonda seçim yapildiktan sonra da hizmet etmek istiyorum. Ben basarili olmaya geldim. Yine hakemlerimize hizmet etmek istiyorum. Gönülleriyle, sevgileriyle maçlari yönetiyorlar. Daha fazla emek verdiklerini görüyorum. Hakemligin çok daha fazla hak edilen yerde olmasi için, bu saygin ortami toplumun huzurunda da bir yerlere gelmesi için çalisacagim” diye konustu.



“Yasal olmayan bir sey yapmiyoruz”

MHK Baskani Lale Orta, maçlarda yasanan tüm pozisyonlari isteme hakkina sahip oldugunu belirterek sunlari söyledi:

“Bütün görüntüler, benim kullanimimda. Bir MHK Baskaninini bir pozisyona nereden ulastiginin bir önemi yoktur. Istedigim pozisyonu her yerden isteme ve telefonuma getirme hakkim var. Bu gizli bir durum degil. VAR merkezi de benim kontrolüm altinda. Ben istedigim görüntüyü oradan çikartabilirim. Yasal olmayan bir sey yapmiyoruz. Bir MHK Baskani kurumun en üst seviyesindeki insandir. Bütün her seyi kontrol etme degerlendirme, pozisyonlara bakma, istedigi pozisyonlari isteme hakkina sahiptir. Kamuoyunun istedigi pozisyonlari mutlaka tartisacagiz. Objektifligimiz, seffafligimiz devam edecek.”

Kaynak: İHA