Depremden Kurtulan Milli Sporcu Kardeslerin Ilk Isi Masa Tenisi Oynamak Oldu

Türkiye Masa Tenisi Milli Sporcusu dört kardesin Hatay’da yasadiklari depremin ardindan ilk isleri masa tenisi oynamak oldu. Anne ve babasini sirtlarinda tasiyarak binadan çikartan milli sporcu kardesler, masa tenisi oynayarak depremde yasadiklari dehseti unutmaya çalisiyorlar.

Suriye’nin Hama kentinde yasayan Suriye uyruklu Tasnim (22), Betül 205), Nahide (17) ve Mustafa (14) Nebhan kardesler, ülkelerinde çikan savas sebebiyle Türkiye’ye sigindi. Hatay’da yasamaya baslayan Nebhan kardesler, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimatiyla Türk vatandasligina alindi. Suriye’de babalari Zekeriya Nebhan önderliginde masa tenisi oynayan kardesler, birçok basari ve sampiyonluk elde etmelerinden ötürü Türkiye Masa Tenisi Milli Takimina seçildi. Türkiye Masa Tenisi Milli Sporculari Tasnim, Nahide, Betül ve Mustafa Nebhan kardesler, merkez üssü Kahramanmaras olan ve 11 ili etkileyen depremlere Hatay’da yakalandi. Deprem esnasinda ilk önce hafif bir sallanti hisseden Nebhan kardesler, sallantinin siddeti artinca kardesleri ile birlikte korkarak anne ve babasinin yanina gitti. Anne, babasi ve kardesleri ile birlikte evden disari çikmak isterken yasanan panik sonrasinda annesi merdivenlerden düstü, annesine yardim etmek isteyen babasinin üzerine de dolap devrildi.

Yaslari 14 ila 22 arasinda degisen milli sporcu 4 kardes, önce annelerini ardindan da babalarini evden disari çikarmayi basardi. Ayaklari çiplak ve zor sartlarda ilk geceyi çadirda geçiren Nebhan ailesi, daha sonra Hatay’in Dörtyol ilçesine babalarinin bir arkadasinin yanina gitti. Kastamonu Masa Tenisi Spor Kulübü Baskani ve Antrenör Nermin Senol, bir süre sonra milli takimdan tanidiklari kardeslere uzun ugraslar sonucunda ulasti. Nebhan kardesleri ikna ederek Kastamonu’ya getiren Antrenör Nermin Senol, Kastamonu’da kardesleri önce okula kayit ettirdi ardindan masa tenisinden ayri kalmamalari ve yeni arkadasliklar edinmeleri için Gençlik ve Spor Il Müdürlügü’ne bagli Gençlik Merkezi bünyesinde bulunan masa tenisi salonuna götürdü. Burada antrenmanlara baslayan milli sporcu Nebhan kardesler, hem antrenman yapiyor hem de yasadiklari deprem travmasindan kurtulmaya çalisiyor.

"Milli sporcularimiz bundan sonraki spor hayatlarini Kastamonu’da devam edecekler"

Milli takim sporcusu kardeslerin bundan sonraki spor hayatlarini Kastamonu’da devam edeceklerini belirten Kastamonu Masa Tenisi Spor Kulübü Baskani Antrenör Nermin Senol, "6 Subat 2023 tarihindeki deprem felaketinde vatandaslarimizi kaybettik. Ölenlerimize Allah’tan rahmet, yaralilara acil sifalar diliyorum. Ben daha önceden çocuklarin hepsini tanimiyordum. En küçük kardes Mustafa’yla birlikte yurtdisina milli takim maçina gittik, aramizda bir bag olustu ve o günden sonra çocuklarla sürekli iletisim halindeydik. Bu yasadigimiz depremden sonra aklima direkt çocuklar geldi. Mustafa ile birkaç gün iletisim kurmaya çalistim, cevap alamadim. Üzerinden yaklasik 4 gün geçtikten sonra Mustafa, ‘Hocam iyiyiz biz’ diye Dörtyol ilçesine geçtiklerini söyledi.

Tekrardan birkaç gün iletisim kuramadim, en büyük ablalari Tasnim’in numarasina ulasti. Tasnim ile iletisim kurmaya basladim. Daha sonra çocuklarin Dörtyola babasinin arkadasinin yanina yerlestigini ögrendim. Evlerinin tamamen yikilmis olduklarini, çadirda yattiklarini ögrendik. Sonrasinda çocuklarla beraber iletisim kurmaya basladik. Ben, Kastamonu Masa Tenisi ailesi olarak destek olmak istedim, sporcularimizi Kastamonu’ya davet ettim. Basta anne ve babalarini birakip gelmek istemediler, daha sonra çok soguk oldugunu ve çadirda kaldiklarindan dolayi, teklifimi kabul ettiler. Bizlerde Kastamonu Masa Tenisi ailesi olarak, bundan sonraki süreçte ne yapabilecegimizi bir gün içerisinde planladik. Gerek barinma, giyim ve gida gibi her türlü yapacagimiz yardimlari hazirladik. Çocuklar için biletler aldik, Hatay’dan çocuklari alip Kastamonu’ya getirdik. Geldigimizde antrenmanlara basladik. Ihtiyaçlarini halen karsilamaya devam ediyoruz, su an çocuklarimizin hiçbir eksigi kalmadi. Bundan sonraki yasanti ve spor hayatlarini Kastamonu’da devam edecekler” diye konustu.



“Masa tenisi oynayarak deprem psikolojilerini üstlerinden kaldirmak için katki saglamak istiyoruz”

Masa tenisi oynayarak deprem psikolojisinden kurtulmalarini saglamaya çalistiklarini ifade eden Senol, “Deprem psikolojisinden çikamadilar, o psikolojiyi ancak masa tenisi yardimiyla atabileceklerdi. Top sesini duymayi çok seviyorlardi, bizlerde o masa tenisi heyecanini tekrardan yasamalari için salona getirip, buradaki o ambiyansi yakalamak istedik. Ayni zamanda burada yeni arkadaslar edinip yeni kisiler tanidilar. Bizlerde psikolojiyi masa tenisine yeni sampiyonluklar getirerek. Burada antrenmanlarini devam ettirmelerini istiyoruz. Bu sayede de deprem psikolojilerini üstlerinden kaldirmak için katki saglamak istiyoruz” seklinde konustu.



Tasnim Nebhan: "Annemizi ve babamizi omuzlarimizda binadan bizler çikardik”

12 yildir masa tenisi oynadigini söyleyen Türkiye Masa Tenisi Milli Sporcusu Tasnim Nebhan ise, “Çok iyi bir sporcuydum daha sonra bir anda savas çikti maalesef bizde Türkiye’ye gelmeye mecbur kaldik. Ilk önce kampta kaldik. Kamp müdürümüz Ercüment Ülkümen Beye çok tesekkür ediyorum, bize salon, top ve raket ayarladi. Daha sonra antrenmanlara geri basladik. Kardeslerimi de çalistirayim diye düsündüm, babamda sag olsun kardeslerimi çalistirmaya basladik hem Nahide hem de Mustafa ve Betül zaten onlar daha önce oynuyordu. Betül’de çok iyi masa tenisi oynuyor. Oda isitme engelli, çok iyi masa tenisi oynuyor, sampiyonluklari var. Ilerleyen zamanlarda kardeslerimde milli sporcu oldugu için Türkiye vatandasi olduk çok sükür. Sonrasinda Hatay’in Antakya ilçe merkezinde kalmaya basladik. Baktik her yer sallaniyor bir anda deprem oldugunu fark ettik bizde 4 kardes hemen kalkip anne ve babamin yanina kostuk, annem dengesini kaybetti bir anda sirt üstü düstü babamin da sirtina dolap düstü ama çok sükür sag salim annem ve babami oradan çikardik. Annemi ve babami binadan çikarmayi basardik. Çok mutluyum çok sükür hepimiz yasiyoruz ama çok kötü bir gece yasadik maalesef. Daha sonra babamin arkadasinin evine gittik. Sag olsun oda bize destek oldu ve 1-2 gün kaldik. Çok ikna etmeye çalistim ‘gidelim’ diye ama annemin sirti kirik diye gelemedi benimle. Nermin Hocama da çok tesekkür ederim, kardeslerimle beni gelip aldi. Kastamonu’ya getirdi çok iyi destek oldu bize. Buraya geldigimizde Nermin hocam kardeslerimi okullara yazdirdi, bizde masa tenisi antrenmanlarina basladik. Masa tenisi bize çok iyi geliyor, yasadiklarimizi unutturuyor. Her gün antrenmanlara geliyoruz. Bize o kadar destek oluyor ki anlatamam. Bize çok fazla destek oluyor Nermin hocamiz, çok tesekkür ediyorum kendisine” dedi.



Betül Nebhan: "Isitmiyorum ama hissediyorum, çok korktum deprem olurken”

Deprem oldugunda çok korktugunu ifade eden Türkiye Masa Tenisi Milli Sporcusu Betül Nebhan da, “Annem için, babam için, kardeslerim için çok korktum. Hem kendimi hem de ailemi kurtarmak istedim. Ben isitmiyorum ama tabii ki her seyi hissediyorum. Çok korktum, binadan çiktigimizda ayaklarimiz çiplakti. Yerde cam kiriklari vardi, onun üzerine bastim. Taslara da bastim. Ayakkabisiz binadan çiktik ama çok sükür o binadan çikabildik. Ben masa tenisi oynamayi seviyorum. Çok hosuma gidiyor. Nermin hocama bize verdigi desteklerden ötürü çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA