Ahmet Suat Özyazici'nin Basarilarla Dolu Yasami

Trabzonspor’un efsane teknik direktörü Ahmet Suat Özyazici hayatini kaybetti. 87 yasindaki Özyazici bu aksam saatlerinde evinde yasamini yitirdi. Özyazici, Trabzonspor’un basinda 4 lig sampiyonlugu kazanmis, 4 kez Cumhurbaskanligi Kupasi, 2 kez Basbakanlik Kupasi ve 3 kez de Türkiye Kupasi zaferi yasamisti.

Ahmet Suat Özyazici 1 Ocak 1936 tarihinde Trabzon’da dogdu. Evli ve 4 çocuk babasi olan Özyazici, futbola Yolspor’da basladi.

1956 yilinda Idmanocagi’nda oynamaya baslayan Özyazici, daha sonra askerlik nedeniyle Ankara Havagücü Takimi’nda yer aldi. Trabzon’daki futbol kültürünün gelismesindeki en önemli isim olan Özyazici, Trabzon’daki futbol kulüplerinin Trabzonspor çatisi altinda birlesmesiyle Trabzonspor’da futbol yasantisini sürdürdü.

Özyazici, profesyonellige ilk adimi 1967 yilinda kurulan Trabzonspor’da atti ve 1969 yilinda futbol yasantisini noktaladi. Ilk antrenörlük deneyimini 1970 yilinda A takimda yardimci antrenör olarak yasayan Özyazici, 1971 yilinda Trabzonspor Genç Takimi’nin basina geçti ve takimi Karadeniz bölge sampiyonu yapti. Özyazici, 1972-1973 sezonunun ikinci yarisinda Trabzonspor’un basina geçerek ilk yilinda 1 gol averajla sampiyonlugu kaçirdi ancak ikinci sezonunda Trabzonspor’u sampiyon yaparak 1. Lig’e çikarmayi basardi. Ahmet Suat Özyazici, Türk futbol tarihinde bir ilke imza atarak Anadolu futbol ihtilalini gerçeklestirerek sampiyonlugu Anadolu’ya tasidi ve ligde 4 sampiyonluk yasadi.

Brezilyali lakabi

Trabzonspor’un Süper Lig’de ilk sampiyonlugu elde ettigi 1975-76 sezonunda, takimin basindaki isim olan Ahmet Suat Özyazici 40 yasindaydi. Taktikleri basariyla uygulayabilmesinden ötürü taraftar ve yorumcular tarafindan "Brezilyali" benzetmesi yapilmisti. Özyazici, döneminde bordo-mavili kulüp 1975-1980 ve 1983-84 araliklarinda kazandigi sampiyonluklarda Trabzonspor’un önderligini yapmisti. Bu sampiyonluklarla Türk futbol tarihinde bir ilk gerçeklesmis; Istanbul takimlari olan Besiktas, Fenerbahçe ve Galatasaray disinda ilk kez bir Anadolu takimi sampiyon olmustu. Bu sampiyonluklar Türk futboluna "Dört Büyükler" kavramini kazandirmisti. Özyazici’nin bu basarilari, onun Trabzonspor taraftarlari arasinda "efsanevi" olarak tanimlanmasini sagladi. Özyazici, ayrica Türkiye’nin en çok sampiyonluk gören 2. yerli teknik direktörüdür.

Özyazici, son olarak Sariyer ve Vanspor’u çalistirmis; daha sonra ise herhangi bir takimi çalistirmamistir. 2010 yilinda ise Trabzonspor teknik heyeti ve yönetimine danismanlik yapti. Trabzonspor’un disinda Bursaspor ve Sariyer’i çalistiran Özyazici, Sariyer’i Balkan sampiyonu yapti. Ahmet Suat Özyazici’nin görevde bulundugu dönem içerisinde Trabzonspor 18 kupa kazanmayi basardi.

Kaynak: İHA