Genç Okçulardan Dünya Çapinda Basari

10. sinif ögrencisi Arda Ege Dönmezgüç, Lüksemburg’da düzenlenen 9. GT OPEN 2023 Okçuluk Turnuvasi’nda klasik yay U21 kategorisinde dünya sampiyonu olurken, ayni sampiyonada Batuhan Levent Saglam ise makarali yay U21 kategorisinde dünya dördüncüsü oldu.

17-19 Kasim tarihleri arasinda Lüksemburg’un Strassen komününde 9. GT OPEN Okçuluk Turnuvasi düzenlendi.

8 farkli kategoride onlarca ülkeden temsilcinin katildigi turnuvada Türkiye’den de yarismacilar bulundu. Yildirim Okçuluk Ihtisas Spor Kulübü ögrencileri Arda Ege Dönmezgüç ve Batuhan Levent Saglam, söz konusu turnuvada Türkiye’yi dereceye sokmayi basardi. 10. sinif ögrencisi Dönmezgüç, klasik yay U21 (21 yas alti) kategorisinde dünya sampiyonu olarak altin madalya kazanirken, Batuhan Levent Saglam ise makarali yay U21 kategorisinde dördüncü oldu. Abisinin okçuluk sporuna merakindan dolayi okçuluga baslayarak 8 yildir bu sporu yapan Dönmezgüç ve Saglam okçuluga baslama süreçlerini, turnuvada ve sonrasinda yasadiklarini Ihlas Haber Ajansi muhabirine anlatti.

Dönmezgüç, dünya sampiyonu oldugu yarisma, baslamadan önce gidip gitmeyeceginin belli olmadigi bilgisini vererek, “Ama gidecegimi ögrendigimde zaten çalismalarimi da arttirmistim. Kendime güveniyordum ve böyle bir seyi de kendimden bekliyordum zaten. Elimden geldigince aslinda her gün gelmeye çalisiyorum. Haftanin alti günü buradayim. Okuldan sonra zamanim oldugu sürece antrenmanlarimi yapiyorum” dedi.

Dünya sampiyonu Dönmezgüç, en büyük destekçisinin ailesi oldugunu kaydederek, “Fakat bu süreçte hocalarimiz ile birbirimizi tanidik, anlastik. Onlarin da beni tanimasi benim basarimda büyük bir etken tabii ki. Lüksemburg’ta yapilan bir müsabaka idi. Yaklasik 430 sporcunun katildigi 31 ülkenin bulundugu bir yarismaydi. Ben de klasik yay U21 kategorisinde yaristim dünya sampiyonu oldum” ifadelerini kullandi.

5 yildir okçuluk sporu ile ilgilenen Batuhan Levent Saglam, Cengiz Yildirim’in okula gelip okçuluk alaninda antrenörlük yapmasiyla okçuluk hayatinin basladigini belirterek, 21 yas altinda makarali yayda dünya dördüncüsü oldugunu söyledi.



Yildirim Okçuluk Ihtisas Spor Kulübü’nün kurucu üyelerinden olan Cengiz Yildirim ise Türkiye’nin en çok kupa ve madalya kazanan kulüplerinden bir tanesi olduklarini aktararak, “7 tane milli sporcu yetistirdik. Bu spor yedi yasindan doksan yasina kadar hedef kitlemiz olan, tüm bireylerin rahatlikla yapabilecegi bir spordur. Geçtigimiz günlerde yurtdisinda yapilan dünya salon okçuluk turnuvasinda bir dünya sampiyonu, bir de dünya dördüncüsü çikardik” diye konustu.

Okçuluk antrenörü Emine Yildirim, bir sporcunun okçu olabilmesi için aldiklari temel teknik egitiminin bir yil sürdügünü ifade ederek, “Arda ve Batuhan hemen hemen yedi yildir ara vermeden sürekli devam eden sporcularimizdan. Onlar hazirlanirken minik yas gruplarindaki yarismalarin neredeyse hepsine giriyorlardi. Girdikleri her yarismada da mutlaka bireysel ya da takim dereceleri oldu. Dünya sampiyonlugu, dünya dördüncülügü tesadüf degil, çalisarak geldiler buralara kadar. Çalisma sistemleri söyle haftanin en az 4 ila 5 günü antrenmanlara geliyorlar. Günlük 3 ila 4 saat antrenmanlari var. Bizim yazdigimiz programlara göre hem oklarini atiyorlar hem de kondisyon programlarini çalisiyorlar” degerlendirmesini yapti.

Kaynak: İHA