Ali Koç Açiklamasi 'TFF Kendisini Ayirip, Sorumlulugu Baskalarina Yükleyemez'

Türk futbolundaki sorunlari çözmek için kimsenin sorumluluktan kaçmamasi gerektigini söyleyen Kulüpler Birligi Vakfi Baskani Ali Koç, “Bu sorunlar, Türkiye Futbol Federasyonu’nun kendisini ayirip, sorumlulugu sadece baskalarina yükleyerek çözebilecegi sorunlar degildir” dedi.

Gençlik ve Spor Bakani Osman Askin Bak ile Süper Lig kulüp baskanlarinin katilimiyla Kulüpler Birligi Vakfi toplantisi gerçeklestirildi.

Vakfin Maslak’taki ofisinde yapilan toplanti sonrasi Kulüpler Birligi Baskani Ali Koç, basin mensuplarina açiklamalarda bulundu.

Toplantinin büyük bir bölümüne Gençlik ve Spor Bakani Osman Askin Bak’in katilmasinin çok faydali oldugunu dile getirerek sözlerine baslayan Koç, “Pazartesi aksami hepimizin gözü önünde yasanan olaylar, basta futbolun paydaslari olmak üzere ama sadece futbolun paydaslari degil tüm ülkemizi derinden yaralamistir. Ülkenin futbol marka degerine de uluslararasi alanda zarar vermistir. Böyle siddet içeren bir olayin kabul edilmesi kesinlikle mümkün degildir. Halil Umut Meler’in yasadiklari ve kare kare seyrettigimiz, kameraya yansiyanalar hepimizin içini acitti. En çok da dogal olarak ailesinin içini acitmistir. Kendisine, kiymetli ailesine, maçi yöneten hakemlere ve Türk futbolunun geneline çok çok geçmis olsun demek istiyoruz Kulüpler Birligi olarak. Önemli olan Halil Umut Meler’in bir an önce sagligina kavusmasi ve o anin verdigi üzüntü ve sokla verdigi karari degistirip, yesil sahalara dönmesini gönülden diliyoruz. Zaten hakem kalitesindeki sikintilar hepimizin malumu. Türkiye’nin bir numarali hakeminin bu trajik olaydan sonra kararini gözden geçirip dönmesini cani gönülden arzu ediyoruz. Pazartesi aksami yasananlar maalesef yesil sahalara hiç yakismadi, sporun ruhuna hiç yakismadi ve görmeyi hiç arzu etmedigimiz bir olayla karsi karsiya kaldik. Ancak sunu da unutmayalim, bu hadisenin daha önce statlarimizda defalarca yasandigini da unutmayalim. Belki bu kadar göz önünde olan bir maçta degil ama yillarca pek çok maçta benzer olaylar ne yazik ki yasanmistir. Gün, büyük bir cesaret ve kararlilikla birikmis sorunlarin üzerine gitme ve bir daha benzeri olaylarin yasanmamasi için ne adim gerekiyorsa atma günüdür. Bu yasananlari genis açidan ele almamiz lazim, buralara nasil geldigimizi iyi anlamamiz lazim. Gerçegi hep birlikte görmemiz gerekmektedir. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Merkez Hakem Kurulu (MHK), hakemler, kulüplerimiz, medya, taraftarlar, teknik direktörler herkesin nereden nereye geldigimizi çok iyi irdelemesi gerekmektedir. Hepimiz bu son yasananlardan hareketle Türk futbolunun geldigi noktayi enine boyuna düsünmek zorundayiz. Biz bu noktaya nasil geldigimizi anlarsak, bundan sonrasi için çözüm olusturabiliriz ve bir daha bunlarin yasanmamasi için gerekli adimlari, temelleri ancak o sekilde atabiliriz. Çünkü bu tabloda herkesin payi var. Kimse de sorumluluktan kaçmamali” cümlelerine yer verdi.

“Bu sorunlar, TFF’nin kendisini ayirip, sorumlulugu baskalarina yükleyecegi sorunlar degil”

“Bu sorunlar, Türkiye Futbol Federasyonu’nun kendisini ayirip, sorumlulugu sadece baskalarina yükleyerek çözebilecegi sorunlar degildir” diyen Ali Koç, söyle devam etti:

“Türk futbolunun yönetiminden sorumlu olan Türkiye Futbol Federasyonu Baskanimizin spor medyasini, teknik direktörleri, eski hakem yorumcularini, televizyon yorumcularini, sporculari, büyük fedakarlik eden spor kulüplerimizi, bu spor kulüplerimizin baskanlarini ve yöneticilerini bu olayda suçlayici, azmettirici hatta mahkum edici tavri biraz evvel yaptigimiz toplantida en kuvvetli sekilde siddetle reddedilen ve kabul edilemez bir unsur oldugu konusunda hepimiz hemfikiriz. Ayrica Büyükeksi’nin 2019-2020 ve 2020-2021 sezonlarinda Gaziantep Futbol Kulübü baskanligi yaptigi dönemde bazi maçlardan sonra hakemlerle ilgili yaptigi açiklamalarda göz atmanizi rica ediyorum. Çünkü burada bir tutarsizlik var.”

“Türk futbolu ayrisma noktasina gelmistir”

Baskan Ali Koç, rekabetin sporun dogasinda oldugunu ve tüm kulüplerin yarisin içerisinde bulunmak istedigine dikkat çekerek, “Hepimizin hedefi basari. Bazilarinin sampiyonluk, bazilarinin Avrupa’ya gitmek, bazilarinin küme düsmemek ama hepimizin bir hedefi var. Kazanmak, kaybetmek, sevinmek, üzülmek bu isin dogasi ve olmazsa olmazi. Ama kabul etmek gerekir ki Türk futbolu artik yarisma degil çatisma ve hatta yillardir ifade ettigimiz gibi ayristirma noktasin gelmistir. Bu durum sadece Türk futboluna degil, ülkemize ve toplumumuza son derece zarar vermektedir. Ülkemizin ve toplumumuzun birlik, beraberligi ve huzuru her türlü sportif rekabet ve çekismeden çok daha önemlidir. Bu unsur, ülkemizin huzuru, toplumumuzun birlik ve beraberligi en önemli kirmizi çizgimiz olmak durumundadir. Zaten ülkemizin huzurunu bozan pek çok unsur varken, futbol bunlarin basinda gelmemelidir. Artik herkesin üzerine düseni yapma zamani gelmistir. Hepimiz bir paydada bulusup, bu konudaki sorumluluklarimiz çerçevesinde sonuna kadar adimlar atmak zorundayiz. Futbolda siddet, herkesten ve her seyden önce futbol camiasinin sorunu ve sorumlulugudur. Bu asamada asla yapilmamasi gereken unsurlar; sorumlulugu baskalarina yikmak, kendi sorumluluklarini görmezden gelmek, kroniklesmis sorunlari örtmek için bu talihsiz olayi firsat olarak kullanmaktir. Hadisenin hemen sonrasinda yasanan tartismalara söyle bir göz attigimizda aslinda bu bilinçten ne kadar uzak oldugumuzu söylenenlerden, yazilanlardan, konusulanlardan açikça görebiliyoruz. Bir kez daha bu tabloya baktigimiz zaman futbol rekabeti üzerinden ne kadar ayristigimizi bir örnegini daha görebiliyoruz. Hala gerçegi idrak etmek yerine daha da ayrismaya ve çatismaya evriliyoruz. Artik bunun yeri ve zamani degildir. Bunu bilerek yapanlara izin verilmemelidir. Bugüne kadar halinin altina süpürülüp üzerine gidilmeyen, kisacasi örtbas edilen çok ama çok daha vahim olaylar ülkemizde ne yazik ki yasanmistir. Hayat ve futbol bir sey yasanmamis gibi de devam etmistir. Bu defterleri de açmanin zamani gelmistir. Ama bugünden sonra ileriye bakmak gerekirse basta TFF olmak üzere tüm paydaslarin yaptiklari yanlarina kar kalmamali ki bu sorunlar inandirici, bir o kadar da önemli kalici bir son bulsun. Bu kararliligi hep beraber göstermek zorundayiz. Zamani geldi de geçti” seklinde konustu.



“Cumhurbaskanimiz, Adalet ve Içisleri Bakanlarimizdan randevu talep edecegiz”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Adalet Bakani Yilmaz Tunç ve Içisleri Bakani Ali Yerlikaya’dan en kisa zamanda randevu talep edeceklerini de vurgulayan Koç, “Bakanimiz bizi ziyaret etti. Bu ziyaret bahsettigim anlayisin somut bir yansimasidir. Bakanimizin tesrifiyle kulüpler olarak bir araya gelerek kroniklesmis yapisal sorunlarimizi etraflica degerlendirdik. Kimin üzerine neler düstügünü konustuk. Aslinda iki tane önemli sorun var. Biri adil rekabet, ikincisi de finansal sorunlarimiz ve bunlar birbirlerini tetikleyen unsurlardir. Bakanimizin sorunlarimizi, kulüplerin TFF’ye bakisini bizlerden duymasini son derece kiymetli buluyoruz. Ayni sekilde bugüne kadar Türk futbolunun sorunlarini sadece TFF Baskanimizdan dinleyen basta Cumhurbaskanimiz olmak üzere, Adalet ve Içisleri Bakanlarimizdan da en kisa zamanda ziyaret etmek için randevu talep edecegiz. Bu dogrultuda Spor Bakanimizdan da desteklerini rica ettik. Karsilikli anlayis, dayanisma ve güç birligiyle hepimizin guru duyacagi bir futbol iklimi olusturabilecegimize inaniyoruz. Yeter ki irade olsun. Bakanimizin varligi ve bizlere verdigi destegi bu anlamda çok kiymetli buluyoruz ve kendilerine tesekkür ediyoruz. Sorunlar giderilene kadar da hem federasyon olarak hem Kulüpler Birligi hem de Spor Bakanligi olarak sik sik görüsme ihtiyaci oldugunu da bu toplantida tespit ettik” ifadelerini kullandi.

“Er ya da geç Türkiye’miz hak ettigi futbol ortamina kavusacaktir”

Futbolda her türlü siddetin sahalardan silinmesi için kulüpler olarak üzerlerine düseceklerini yapacaklarina belirten Baskan Ali Koç, “Siddetin ana sebebi olan adaletsiz rekabet ortamina son verilmesi için kulüpler olarak gerekli çalismalari baslatacagimizi ve tüm inisiyatifleri alacagimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Er ya da geç Türkiye’miz hak ettigi futbol ortamina kavusacaktir. En kisa zamanda her seyin normale dönecegini ümit ediyoruz. Futbolda hepimizin hem keyif alacagi hem de gurur duyacagi adil ve seffaf rekabet ortaminin norm haline gelmesi kulüpler olarak en büyük hedefimiz ve arzumuzdur. Türk futbolunun bu halinin degismesi için duyulan en büyük ihtiyaç ise federasyonumuzun bu ihtiyaca inanmasi, sorunlarla yüzlesmesi, çözüm için gerek iradeyi göstermesi ve bunu yapabilmek için de liyakatli bir kadroyla sorunlari adreslemesidir. Bizler Kulüpler Birligi olarak her türlü çalismayi üzerimize düsen neyse kararlilikla yapacagimizi ifade etmek istiyoruz. Bu talihsiz olay yasandiktan sonra hem Kulüpler Birligi Vakfi olarak hem tüm kulüplerimiz olarak, kulüplerimizin teknik direktörleri, yöneticileri, sporculari reaksiyon göstererek Halil Umut Meler’in yasadigi olayla ilgili samimi ve saf düsüncelerini hemen iletmislerdir. Onlara da tesekkür ediyorum” dedi.



“TFF baskaninin kulüplere tesekkür etmemesi çok seyi ifade ediyor”

Ali Koç, TFF Baskani Mehmet Büyükeksi’nin, hakem Halil Umut Meler’e yapilan fiziki saldiridan sonra geçmis olsun mesajlari paylasan kulüplere, teknik direktörlere ve futbolculara tesekkür etmemesini elestirerek, “Toplantimizi bizleri rahatsiz eden unsurlardan bir tanesi de UEFA’ya, FIFA’ya, Ingiltere’ye tesekkür eden TFF baskaninin hiçbir sekilde kulüplere, Kulüpler Birligi Vakfi’na, teknik direktörlere sporculara bu konuda gösterdikleri refleks için tesekkür etmemesi de aslinda çok seyi ifade ediyor. Özellikle bu konudaki rahatsizligin dile getirilmesini benden baskanlarimiz rica etti. Ben Kulüpler Birligi Baskani olarak tüm paydaslara burada gösterdikleri refleks için tesekkür ediyorum” degerlendirmesinde bulundu.

“Federasyondan çok memnun olan kulüpler var”

Kulüpler Birligi toplantisinda TFF Baskani Mehmet Büyükeksi’nin istifasinin istenmesine yönelik bir konunun gündeme gelip gelmedigiyle alakali yöneltilen soruya Koç, “Kesinlikle böyle bir durum olmadi. Federasyondan çok memnun olan kulüpler var, az sayida. Hiç memnun olmayan kulüpler var, belli bir sayida. Destek olalim, bu kadrolarla, bu yaklasimla, bu yönetim anlayisiyla bu sorunlara çözüm saglayamayiz diyen kulüplerimiz var. Federasyonlar degisiyor, sorunlar ayni kaliyor. MHK degisiyor, sorunlar aynen devam ediyor. Türkiye adil rekabetin olmamasinin ana kaynaginin ne oldugunu biliyoruz. Bu dogrultuda federasyon irade gösterecegini ifade etti.

Bakalim bu olaydan sonra ne olacak, görecegiz. Bakin açiklamalarina, çitin bir tarafindayken nasil olunuyor, diger tarafindayken nasil olunuyor. Kendisi de bu sorunlari baskan olarak yasadi. 6-7 defa hakemlerle ilgili açiklamasi var. Sinirin bu tarafina geçince herhalde o yasadiklarin unutmamistir diye düsünüyorum. Istifa edip, etmeme konusu burada gündeme gelen bir konu degil. Islerin ele alinisina baktiginiz zaman, ciddi bir acemilik, tecrübesizlik var” diye konustu.



“Acele karar alindi”

Baskan Ali Koç, liglerin erteleme karari alinirken kendilerine sorulmadigini da söyleyerek, “Süresiz erteleme karari hemen Sali günü maçlar baslamaz. Herhalde kafasinda baska takvim vardi. Sonra akli selim kazandi. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün otobüsü kursunlandi. Otobüste 50 kisi vardi. Viyadükte kursunlandi. Hala faili meçhuldür. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ayibidir. Orada bile maç oynandi. ‘Fenerbahçe sahaya çikmazsa cezaya katlanir’ dendi. Bence alelacele verilmis bir karardi. Bu karara saygi duymak durumundayiz” seklinde konustu.

Bu toplantinin daha önce yapilmasina karar verildigini ancak daha sonra gündemin degistigini ifade eden Baskan Koç, “Gündemimizde e-bilet konusu vardi. Yayin ihalesi konusu vardi. Yayin gelirlerinin dagilimi konusu vardi ve yeni lig formatini konusacaktik. Pazartesi yasananlardan sonra onlari baska bir toplantida görüsecegiz” cümlelerine yer verdi.

“Hakem sorunu devam etmektedir”

Kulüp baskanlarinin çogunun, hakemlerin hastane çikisinda yaptigi açiklamalardan rahatsiz oldugunu da sözlerine ekleyen Kulüpler Birligi Baskani Ali Koç, “Baskanlarimizin çogu hakemlerin hastane çikisi yaptigi konusmalar, sözcü olarak seçilen kisiler içeride büyük rahatsizlik yapti. Hakem müessesinin durumu ortada. Performansi da ortada. Hiç yasanmasini istemedigimiz bir olay yasandigi için onlari unutacagiz, göz ardi edecegiz diye bir durum yok. Bir adim daha öteye gidelim. Federasyonla yaptigimiz toplantilarda, devre arasinda çok ciddi, radikal adimlar atilacagi, bu hakem sikintisinin minimize edilmesi için ciddi anlamda yol haritasi oldugu bizlere anlatildi. Federasyon da bizlere bu hakemlerle bu isin gitmeyecegini defalarca ifade etti.

Bu olaydan sonra federasyonumuz hangi noktada görecegiz. Hatta federasyon bir ara su kuskuya da girdi, ‘Bu hakemler, bizi de mi yemeye çalisiyor’. Hakem sorunu devam etmektedir. Çok büyük talihsiz bir olay yasandi. Türkiye’nin en iyi hakemi, en son yasayacak kisi yasadi ama kimse yasamasin diyorum” seklinde konustu.



Gençlik ve Spor Baskani Osman Askin Bak ile konusulanlar

Toplantiya katilan Gençlik ve Spor Baskani Osman Askin Bak ile ne konustuklarini anlatan Koç, “Finansal konular konustuk. Stopaj iadesini konustuk. Bakanligimizi bizlerden aldigi yüzde 7 kesintinin kaldirilmasini konustuk. Iddia gelirlerinin arttirilmasini konustuk. Yapilandirma ihtiyaci olan Anadolu takimlarini konustuk. Yayin ihalesinde desteklerini istedik. Ucuz kredi ulasimda mümkünse yardim etmelerini istedik. Güvenlik giderlerinde yardim istedik. Yurt disina oyuncu satan kulüplere ihracat tesviki istedik. Kisa zamanda toplanti talep ettik. Kulüpler Birligi AS’nin kurulmasi için gerekli yasal düzenlemelerini rica ettik. Adalet ve Içisleri Bakanligi ile randevumuzu konustuk. Spor Bakanimizla daha sik toplanti yapmayi konustuk. Passolig mümkünse kaldirilsin dedik. Futbolda yeni bir sayfa açabilmek için devletimizin ilgili bakanligini, federasyon ve Kulüpler Birligi ile birlikte bir komisyon kuralim dedik. Yeterli arzu, istek olsun. Bunun dibine kadar ineriz. Konjektür müsait. Federasyon seçimlerinin daha adil olmasini istedik. Birden fazla adayla yapmasini gündeme getirdik. Kurullarin kendi içinde seçimleri olmasi gerektigini söyledik” açiklamasinda bulundu.

“Konjektür çok müsait, yeter ki arzu etsinler”

Türk futbolunda son 6 haftada yasanilanlari hatirlatan Ali Koç, “Federasyon gerçekten Türk futbolunda temizlik istiyorsa malzeme burada. Bizde federasyon ile yaptigimiz son toplantida temiz futbol için ortak komisyon kuralim istedik, tamam dediler. Konjektür çok müsait. Yeter ki arzu etsinler, biz bu isin dibine sonuna kadar ineriz” dedi.

Süper Lig’in 16. haftasinin ertelenerek, 19 Aralik Sali günü 17. haftadan baslamasinin rekabet için haksizlik oldugunu söyleyen Baskan Koç, “Bu ülkede yasanmamasi gereken talihsiz olaylar yasandi. Bir tanesi Fenerbahçe Spor Kulübü’nün otobüsünün kursunlanmasi. Maçlar devam etti. Biz tehdit edildik. Burada duygu patlamasi yasaniyor. Bu Türk futbolu için milattir. Gereken iradeyle, cesaretle bu isleri çözebilir. Hakemler çikar, çikmaz bir yorum yapmak istemiyorum. Hakemlerle ilgili genel düsüncemi biliyorsunuz” ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA