Efsane Sporcular Milli Maçta Basketbola Veda Etti

A Milli Kadin Basketbol Takimi’na uzun yillar hizmet eden efsane sporcular Bahar Çaglar Ökten ve Tugçe Canitez milli maç öncesi törenle basketbola veda etti. Milli sporcu Ökten ve iki yil önce ayni salonda spora veda edip bugün arkadasini yalniz birakmayan Saziye Ivegin duygularini paylasti.

A Milli Kadin Basketbol Takimi, FIBA 2025 Avrupa Sampiyonasi Elemeleri ilk maçinda Slovakya ile Izmit’te oynadigi karsilasma öncesinde Türk basketbolunun efsanevi isimlerinden Bahar Çaglar Ökten ve Tugçe Canitez törenle basketbola veda etti. Milli takim ve spor kariyerlerini noktalayan iki önemli sporcuya TBF Baskan Vekili Ömer Onan, Türk basketboluna hizmetleri nedeniyle milli takim formasi takdim etti.

“Çok duygusal anlar yasadik”

Milli takim formasina uzun forvet olarak yillarca hizmet veren Bahar Çaglar Ökten basketbola vedasi, kariyer planlariyla ilgili olarak su sözleri kaydetti: “Benim için çok duygusal bir andi. Biliyorsunuz uzun dönemler milli takimda bulundum. Hep birlikte bayragimizi dalgalandirdik. Avrupa’da yaptigimiz derecelerle. Simdi gözümün önünden bunlar geçiyor. Gerçekten inanilmaz basarilar getirmisiz ülkemize. Biraz zor oldu. Tutamadim da kendimi. Duygusal anlar yasadik. Umarim bundan sonra milli takim çok güzel basarilar elde edecek ve insallah biz de onlarla gururlanmaya devam edecegiz.”

“Simdi ikimiz de kenardan maçi izliyoruz”

Eski milli takim arkadasi Saziye Ivegin Üner’in de basketbola veda ettigi anda yaninda olmasiyla ilgili olarak Ökten, “Saziye burada veda ederken ben oynuyordum. Simdi ikimiz de kenardan arkadaslarimizi izliyoruz. Çok duygusal ama özellikle milli oyuncularin baglari hiçbir zaman kopmuyor. Her zaman birbirimizin yanindayiz. Simdi de birlikte maçi izleyip arkadaslarimizi, milli takimi destekliyoruz” diye konustu.



“Basketbolun her seyini özleyecegim”

Basketbolu özleyecegini de belirten Ökten, “Iyi ya da kötü hiçbir seyi unutmuyorum. Unutmadim. Kötülerden hep beraber ders çikardik. Zaten basarilarla ülkeyi gururlandirdik ve onlarla ayri mutlu olduk, gururlandik. Ugruna mücadele ettigimiz bir bayragimiz var. En önemlisi bu. Mücadeleye, pes etmemeye devam etmeliler. Her seyi özlerim. Basketbol benim yasam biçimim. Idmandan maça her seyi büyük bir zevkle yapiyordum. O yüzden sadece sunu özlerim diyemem ama gerçekten basketbolun tamamini mutlaka özlerim. Kariyerimle ilgili olarak herkes isin içinde kalmalisin diyor. Bu beni ayrica mutlu ediyor. Ama zaman. Hayirlisi olsun her sey için” ifadelerini kullandi.

“Onlarin vedasinda ben de buruk hissettim”

Basketbol kariyerini 2 yil önce ayni spor salonunda noktalayan ve milli maçta saha kenarinda oturup eski takim arkadaslarini vedasinda yalniz birakmayan eski milli sporcu Saziye Ivegün Üner ise, “Iki sene önce de burada çok güzel atmosfer vardi. Bugün Izmit daha da üzerine koymus. Saha ful, herkesin elinde bayraklar. Milli takim formasini giymis, o heyecani yasamis sporcu olarak tekrardan duygulandim. Istiklal Marsi’ni okurken gözleri doluyor insanin. Müthis bir maç. Oynamiyor olsam da oynuyormus hissiyati olusturuyor. Birakali çok yakin zaman oldu. O yüzden ayni heyecani tekrar tekrar yasadim. Bugün Bahar ve Tugçe’nin vedasi oldu. Kadin basketboluna liglerde ve milli takimda çok katkilari var. Onlara ben de tesekkür ediyorum. Birlikte ayni formayi terletmek, onlarla takim arkadasi olmaktan mutluyum. Onlarin vedasinda olmaktan bende buruk hissediyorum. Çok büyük emekleri var. Bundan sonra da basketbolu içinde olarak ya da disardan destekleyeceklerdir” diye konustu.



“Bir araya gelip neler yapacagimizi konusacagiz”

Sporcu biraktiktan sonraki süreçle ilgili takim arkadaslarina tavsiyede bulunup bulunmadigiyla ilgili olarak ise Ivegin Üner, “Bahar ve Tugçe ile buraya gelirken konustuk. ‘Nasil yaptin, neler yaptin, ne oluyor, neler yapabiliriz?’ diye. Tekrardan bir araya gelip konusacagiz. Bizim basketboldan maddi ve manevi çok büyük kazanimlarimiz oldu. Türk kadinlari olarak bizden sonraki nesillere de önemli miras biraktik. Bu mirasi sürdürürken maddi-manevi kazanimlar elde edebilmesi için biz ne yapabiliriz onu konusacagiz. Gençlerimizin de bizim tecrübelerimize ihtiyaci var. Biz o ihtiyaci ablalarimizdan ve bizim yöneticilerimizden gördük. Onlarin da görmesi gerektigini düsünüyorum. Onlar için elimizden geleni yapacagiz” açiklamasinda bulundu.

“Basketbolun içinde kalmak istiyorum”

Kendi vedasindan sonra kariyerinin ne yönde sekillendigine ve bundan sonrasinda basketbolu birakan takim arkadaslariyla birlikte projede yer alip almayacagina dair soruya ise Ivegin Üner, “1,5 yil Türkiye Basketbol Federasyonu’nda alt yapilarda görev aldim. Sporculuk disinda ilk defa kurumsal bir yerde baska birinin hayatina girdik. Bildigimiz, oynadigimiz is ama günün sonunda isin tadi çok daha farkiydi. Benim için önemli bir tecrübe oldu. Bundan sonra da basketbolun için kalmak istiyorum. Bu anlamda önemli deneyimdi. Orda idareciydim. Bundan sonra belki yine idareci olurum ama gönlümde, hayalimde antrenörlük yapmak var. Birlikte bir seyler yapmak da neden olmasin. Olabilir. Güzel de olabilir. Üçümüz olur, oynayan arkadaslarimizla beraber olur. Biz çok basarilar elde ettik, büyük seyler kazandik. Neden bundan sonrasi için olmasin. Daha iyisi olsun Türk kadin basketbolu adina. Her türlü fikir alisverisi yapariz. Birlikte oldugumuz sürece çok sey basardik. Oynamazken de oynayanlar için çok güzel projeler yapabiliriz” dedi.



“Iyi bir milli takim geri geliyor”

Sonra olarak milli takimin performansini degerlendiren Üner, “Gruptan birinci olarak çikabileceklerine inaniyorum. Maçin gidisati da onu gösteriyor. Yeni gençler çok yetenekli ve azimliler. Kenti takimlarinda da sorumluluk sahibi sporcular. Bence biz bunlari toparladigimiz zaman iyi bir milli takim tekrardan geri geliyor diye düsünüyorum. Bizlere o güzellikleri, heyecani yasatacaklar. Eminim” diyerek sözlerini noktaladi.

Kaynak: İHA