Baspehlivan Güçlü, Güres Yaptigi Yillari Anlatti

Mugla’nin Milas ilçesinde yasayan ve pehlivanlik hayati basarilarla dolu olan Dünya Sampiyonu ve Kirkpinar Baspehlivani Mehmet Güçlü, gençlik yillarini anlatti. Ismi ata sporu güres ile özdeslesen ve halen pek çok pehlivanin örnek aldigi Mehmet Güçlü, ayni zamanda önemli bir Türk kültürü olan güresin genç nesle de sevdirilmesi gerektigini söyledi. Eskiden, köy ve kasabalarda dügünlerin bile pehlivan güresleri organizasyonu ile senlendigini belirten Güçlü, kendisinin de dügün güreslerinde kesfedildigini belirterek ata sporumuz gürese daha fazla önem verilmesi gerektigini söyledi.



Mugla’nin Milas Ilçesi’nde 14 Mart 1952 günü dünyaya gelen Mehmet Güçlü, çocukluk yillarinda ilçesinde yaptigi güreslerden sonra 1968 yilinda profesyonel güreslere basladi.

Dünya ve Avrupa sampiyonalarinda hem serbest, hem de grekoromen stillerde basarilar kazanan Mehmet Güçlü, güres hayati boyunca 150 kez milli mayo giyen ender sporculardan biri oldu. 1974 yilinda Yagli güres yapmaya baslayan Güçlü, 1980 yilinda Kirkpinar Baspehlivani oldu.

Çayirlarin yani sira minderde de firtinalar estiren Mehmet Güçlü; 1969 yilinda Balkan ikincisi, 1970 yilinda Isveç’te gençlerde 90 Kg.’da Avrupa Sampiyonu, 1971 yilinda Izmir Akdeniz oyunlarinda takim halinde sampiyonluk,

1972 yilinda Olimpiyatlarda dördüncü, ayni yil Ordular arasi Dünya birinciligi elde etti. Güres hayati basarilarla dolu olan Mehmet Güçlü, 1973 yilinda Iran’da 100 kiloda Dünya Sampiyonasinda sekizinci, 1974 yilinda Istanbul’da Dünya Sampiyonasinda üçüncü, 1976 yilinda Leningrad’da Avrupa sampiyonasinda üçüncü, 1976 yilinda Leningrad’da Aleksandr Vasiliyevich Medved Turnuvasinda birinci oldu.

Kirkpinar’da da bir çok basariya imza atan Mehmet Güçlü, 1974 yilinda Basaltina altinci, 1976 yilinda Baspehlivanlikta besinci, 1977 yilinda Baspehlivanlikta altinci, 1980 yilinda Baspehlivan oldu. Kirkpinar güreslerine devam eden Mehmet Güçlü, 1984 yilinda Baspehlivanlikta üçüncü, 1985 yilinda Baspehlivanlikta ikinci,1988 yilinda Baspehlivanlikta üçüncü ve 1989 yilinda Baspehlivanlikta ikinci oldu.

Ilerleyen yasina ragmen güreslere devam eden Mehmet Güçlü, daha sonraki yillarda basta Ege ve Akdeniz Bölgeleri olmak üzere 1995 yilina kadar karakucak ve yagli güreslere devam etti.

Güres sporuna olan ilgisinin ilkokul yillarinda ögretmenlerinin ve çevresindeki büyüklerin tesviki ile basladigini belirten Mehmet Güçlü, “Beni gören herkes baska bir kisiyle gürestirmek istiyordu, abimi bile yeniyordum. Daha sonra gürese olan yetenegimi daha da gelistirmek için Denizli’ye tasindim. Burada deneyimli hocalarla çalistim ve fiziksel yeteneklerime teknik ve zihin ile birlestirip gelistirdim. 1972’de Ordular arasi Dünya sampiyonlugu nasip oldu. 1980 yilinda da 28 yasinda iken Sabri Acar’i yenerek Kirkpinar baspehlivanlik unvanini kazandim" dedi.



Egeli Seyyah ile oldukça samimi geçen söylesisinde yenildigi zamanlarda duydugu üzüntüden de söz eden Mehmet Güçlü, adeta Türk’ün adiyla özdeslesen ata sporu güresin gençlere sevdirilmesi gerektigini söyledi.

Güres yapan gençlerin hem fiziki hem de teknik ve zihin olarak daha iyi gelistigini kaydeden Güçlü, hedefine odaklanan gençlerin mutlaka basariyi yakalayacagina inandigini söyledi.



Su anda Milas’in Kizilcayikik Mahallesi’nde ikamet eden ve ilçede kendi adina hizmet veren Mehmet Güçlü Güres Egitim Merkezi’nin basarilari ile gurur duyan 72 yasindaki Mehmet Güçlü, halen içinde güres sevgisinin ilk günkü askla devam ettigini söyledi.

Kaynak: İHA