Usta Ciritçi Eski At Kosum Takimlarina Ve Ata Yadigari Antika Esyalara Gözü Gibi Bakiyor

Ata sporu ciritin yasatildigi Bayburt’ta cirit denilince akla gelen sayili isimlerden biri olan usta ciritçi Kamil Altiparmak, at üzerinde maharetlerini sergiledigi cirit sporunda çeyrek asri geride birakti. 52 yasindaki ciritçi Altiparmak, 30 yildir cirit sporuyla ilgilendigini, çocuklarina da küçük yastan beri at sevgisini asiladigini söyleyerek, ata sporunu gelecek kusaklara aktarma gayreti içerisinde oldugunu bildirdi.

Motorlu tasitlarin ve asfalt yollarin yayginlasmadigi dönemlerde babasinin at arabasiyla ticaret yaptigi yillarda atlarla tanisan Altiparmak, daha sonra cirite merak sardigini söyledi.

Ata yadigari antika esyalarin yani sira çeyrek asri askin mazisi bulunan at kosum takimlarini çiftlik evinin bir odasinda sergileyen Altiparmak, sayisiz maçlara çiktigi kosum takimlarina ve antika esyalara gözü gibi bakiyor. Altiparmak’in çiftlik evine gelen misafirleri ise esyalara yogun ilgi gösteriyor.

Esyalarin içerisinde 50 yillik parçalarinda bulundugunu ifade eden Altiparmak, en eski parçanin en az 150 yillik oldugunu vurguladi. At sevdasinin dur durak bilmedigi yillarda atli spor kulübü kurmaya karar verdiklerini söyleyen Altiparmak, 1992 yilinda Cabir Yilmaz, Fikri Köprücü, Hasbi Köprücü, Sahin Köprücü, Recep Odabasi gibi isimlerin yer aldigi dönemin usta ciritçileriyle Bayburt Atli Spor Kulübünü kurduklarini belirtti.

"Ciritçinin evi, odasi böyle olur"

Cirit malzemelerini, tarihi eser özelligi tasiyan esyalari, eski fotograflari çiftlik evinin duvarlarina asan ve baktikça eskileri yad ettiklerini ifade eden Altiparmak, "Ciritçinin odasi böyle olur dedik ve bu sekilde bir yer yaptik. Eski tarihi eserleri, ata sporumuzun malzemelerini, dedelerimizin fotograflarini buralara koyduk, baktikça onlari aniyoruz. 30 senedir cirit oynuyorum, burada 30 senelik çizmeler var, bunlar maçlarda giydigim çizmelerim ve hala daha sakliyorum, kiyip atamadim. Gaz lambalarimiz var. Elektrigin yaygin olmadigi bu sekilde bollugun olmadigi eski zamanlarda atlarimizi timar etmeye gaz lambalariyla giderdik. Atlarin ahirlarini gaz lambasinin isigiyla süpürürdük. Zillerimiz var mesela, atlarin boyunlarina takardik. Kurt, tilki, domuz gibi bize zarar verebilecek yabani hayvanlar zilin sesinden dolayi atlarimiza, bize yaklasamazdilar. Burada çok degerli esyalar var, mesela orada atlara takilan boncuklar var, en az 100 senelik. Hürrem amcamiz vardi rahmetli eskiden ata arabaciligi yapardi. 80 yasindayken o boncuklari atima hediye etmisti, onun hatirasi olarak sakliyorum o boncuklari, dedigim gibi en az 100 senelik" dedi.

Kaynak: İHA