Gençler Ve Büyükler Dag Kayagi Türkiye Sampiyonasi Rize'de Yapildi

Gençler ve Büyükler Dag Kayagi Türkiye Sampiyonasi bu yil 2ç kez Rize’nin Ikizdere ilçesinde düzenlendi.

Ikizdere ilçesinde bagli Cimil Yaylasi’nda bu yil 2. kez düzenlenen sampiyonada Türkiye’nin farkli yerlerinden gelen 70 sporcu U16, U18, U20, U21, U21 kategorilerinde yaristi. Start noktasindan basladiktan sonra belli bir mesafe tirmanan sporcular, tirmandiklari yerden kayarak en kisa sürede yarisi bitirmeye çalisti. Kiran kirana görüntülere sahne olan yarislarin sonucunda dereceye giren sporcular, Türkiye’yi uluslararasi müsabakalarda temsil edecek.

Yarisma sirada ayaginda sakatlik yasayan ve ekiplerin ilk müdahalesinde bacaginin kirildigi tespit edilen 21 yasindaki Emirhan Adasiroglu, dagin yamacindan sedye ile ekipler tarafindan kurtarildi. Daha sonra yamaçtan indirilen sporcu ambulans ile hastaneye ulastirildi.

Ersan Basar: "Amacimiz bu bölgede uluslararasi bir yarisma yapmak"

Cimil yaylasinda uluslararasi bir yarisma düzenlemeyi hedeflediklerini belirten Türkiye Dagcilik Federasyonu Baskani Prof. Dr. Ersan Basar, "Türkiye Dag Kayagi sampiyonasini bu yil Cimil’de 2. kez düzenliyoruz. Ülkemizde yeni gelismeye baslayan spor dali olarak Türkiye Dagcilik Federasyonu tarafindan son 10 yildan beri Türkiye sampiyonalari düzenliyoruz. Uluslararasi yarismalara sporcularimiz katiliyor. Cimil bölgesi özellikle yapisindan ötürü bu spora çok uygun. Dag kayagi mekanik tesislerin olmadigi yerlerde yapiliyor. Özellikle bu sampiyonaya Rize Valiligimizden destek var. 70 sporcumuz bugün start aldi. Sporcularimiz 1 yildir bu sampiyonaya hazirlaniyor. Buradaki yarismanin ardindan olimpik kadrolari olusturacagiz. Buradaki sporcular milli kampa katilacaklar. Sporcularimiz yurtdisinda ülkemizi temsil edecek. Özellikle Uluslararasi Dag Kayagi federasyonu ISF üyesiyiz. Ülkemizde birçok kere dünya kupalari yaptik. Bugün Cimil bölgesi de 2024 yili için akredite edilecek. Daha sonrasinda uluslararasi bir yarismaya çevirme en önemli hedeflerimizden bir tanesi. Türkiye Dagcilik Federasyonu olarak amacimiz bu bölgede uluslararasi bir yarisma yapmak. Öncelikle 2024 daha sonrasinda 2025’de geleneksel hale getirmek istiyoruz. Buradaki hedeflerimiz büyük. Çünkü bölge hak ediyor. Buraya dünyanin bir çok yerinden sporcular gelerek dag kayagi yapmasi için imkan olacak" dedi.



Hakan Karagöz: "Ikizdere Cimil’de muhtesem bir organizasyon oluyor"

Bu yil yarisma 2. kez Cimil yaylasinda yapildigini belirten Ikizdere Belediye Baskani Hakan Karagöz de, "Ilkini geçen sene yaptigimiz ve Türkiye Dagcilik Federasyonu takvimine giren dag kayagi sampiyonasinin ikincisini yapiyoruz. Ikizdere Cimil’de muhtesem bir organizasyon oluyor. Türkiye’nin birçok yerinde oldugu gibi burada da kar az. Hakemlerin verdigi karara uygun alan belirlenerek organizasyonu yaptik. Federasyonunda destegi ile Cimil’de Dünya Dag Kayagi Sampiyonasi’ni yapmak istiyoruz. Dag kayagi okulu kurarak burada gençlerimizi yetistirmek istiyoruz. Sampiyona için geçen yil bu yil buraya gelen sporcular arasinda bir Karadenizli sporcu olmamasi bizi bu yönde hedefler koymaya tesvik etti. Bizim gençlerimiz de bu spora çok yatkinlar. Bizim gençlerimizde bu sporu yapmalarin için ön ayak olmak istiyoruz. Kis sporlari içinde ilimizde yeni bir turizm ayagi olusturmak için gayret gösteriyoruz" seklinde konustu.



Kasim Baran Kaygisiz: "Yarisma çok güzeldi"

U18 kategorisinde birinci olan Kasim Baran Kaygisiz, Ikizdere’yi çok begendigini ifade ederek, "Yarismada birinci oldum. Yarisma çok güzeldi. Tirmanista benden daha iyi çikan arkadaslarim vardi ama kayarken onlara yetisip geçmeyi basardim. Benim açimdan güzel bir yaristi. Geçen sene U16’da üçüncü olmustum. Bu sene birincilik nasip oldu. Ikizdere’de çok güzel bir yer. Gördügüm en güzel yerlerden biri" dedi.

Kaynak: İHA