Rizeli Gençler Dag Kayagi Sporuna Kazandirilacak

Rizeli gençlerin Olimpik bir spor dali olan dag kayagina katilmalari için hazirlanan projenin protokolü imzalandi.

2022 yilinda ilk kez Rize’nin Ikizdere ilçesine bagli Cimil Yaylasi’nda düzenlenen Dag Kayagi Sampiyonasi’na bu yil da Ikizdere ev sahipliginde yapilacak. Olimpik bir spor dali olan dag kayagi sporunun Rizeli gençlere de kazandirilmasi için Ikizdere Belediyesi ve Türkiye Dagcilik Federasyonu tarafindan bir projeye adim atildi. Yapilan projeyle birlikte Rizeli gençler dag kayaginda birer sporcu ve antrenör olmak için çalisacak. Projenin ilk adimi için bir araya gelen Türkiye Dagcilik Federasyonu Baskani Ersan Basar ve Ikizdere Belediye Baskani Hakan Karagöz protokol imzaladi.

"Emin adimlarla projeyi çok daha yukarilara tasimak için çalismaya devam ediyoruz"

Projeyi daha da yukarilara tasiyacaklarini ifade eden Ikizdere Belediye Baskani Hakan Karagöz, "Bu organizasyon bir hayalle basladi.

Federasyonumuz bize sahip çikti. Geçen yil ilkini yaptik ve çok begenildi. Gerek valiligimiz, gerek Belediye Baskanligimiz, Ikizdere Kaymakamligimiz, Ikizdere Belediyesiyle birlikte müthis bir organizasyon oldu. Emin adimlarla projeyi çok daha yukarilara tasimak için çalismaya devam ediyoruz" dedi.



"Özellikle sampiyonanin yapilacagi bölge sartlari dag kayagina çok uygun"

Bu yil 2. kez düzenlenecek olan yarismayla ilgili açiklamada bulunan Türkiye Dagcilik Federasyonu Baskani Ersan Basar, "Dag Kayagi sampiyonasini Ikizdere Belediyesine bagli olarak Cimil yaylasinda düzenleyecegiz. Geçen sene ilk defa Türkiye sampiyonamizi burada düzenledik. Rize ilinde düzenlenmis ilk dag kayagi sampiyonasiydi. Özellikle olimpik bir brans olan dag kayagi federasyon sporcularimiz buraya gelecek ve sampiyonaya katilacaklar. Bunun haricinde özellikle sampiyonanin yapilacagi bölge sartlari dag kayagina çok uygun. Geçen yilda bunu zaten test ettik. Yaz döneminde bölgede yaptigimiz 3 boyutlu görüntüleme sonrasinda dag kayagi parkurlarini belirlemis olduk. Rize Valiligimiz, Rize Belediyemizin destekleriyle bu yilda sampiyonayi burada yapacagiz. Umarim gelecek zamanda biz bir Dünya sampiyonasina ev sahipligi yapariz. Burada yapilan yarismalar sonucunda daha sonrasinda Dünya Sampiyonasinin yapilmamasi için neden yok. Ulasim anlaminda Rize çok uygun. Bu senede sampiyonamizi 22 Ocak 2023 tarihinde bu bölgede gerçeklestirecegiz. 76 sporcumuz katilacak, toplamda teknik heyetle beraber 150 civarinda ekip olacak" seklinde konustu.



"Biz gönüllü sayimizi yarismacilarin 2 katina çikarak ilerleyecegiz"

Projenin amacinin ildeki gençleri dag kayagi sporuna kazandirmak oldugunu belirten Komite Baskani Orhan Karal "Bizler yarismayi bir araç olarak kullanarak asil amacimiz olan Rize bölgesinin cografyasi, daglari ve kültürel birikimi burada gençlerin profesyonel olarak dag kayagi yarismacisi olarak, antrenör olarak yapmasidir. Bunu yaparken de hem kültürel birikimimizi korumak hem de çevreyi korumak. Dag kayaginda herhangi bir tesisi olmadigi için tamamen sahip oldugumuz degerler üzerinde eglencemizi yapabiliyoruz. Biz gönüllü sayimizi yarismacilarin 2 katina çikarak ilerleyecegiz. Amacimiz köydeki halkimizin, sehirdeki bürokrasiyi ve herkesi gönüllü yaparak bu projeyi gelistirmek. Bu proje kisa vadeli degil uzun vadeli bir projedir. Umarim hedeflerimize ulasiriz. Kisin kullanamadigimiz köylerimizi açarak cografyamizi bütün halkimiza hizmete sunariz" ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA