Denizden Çikan Odunlari Sanata Dönüstürüyor

İçel Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Baskanliginda çalisan Haci Hüseyin Ünal, denizden çikan odunlari sanata dönüstürerek birbirinden güzel eserler ortaya çikartti.

İçel Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanligina bagli ekipler, hem havadan hem de teknelerle denizi temiz tutmak için çalismalarini sürdürüyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanligi Deniz Hizmetleri ve Denetim Sube Müdürlügünde deniz denetçisi olarak çalisan Haci Hüseyin Ünal da örnek bir çalisma yürütüyor. Deniz Kuvvetleri Komutanligindan İçel Büyüksehir Belediyesine geçis yapan Ünal, 1 yil önce basladigi hobisiyle odunlari sanat eserine dönüstürüyor. Özellikle yagmurlu havalarda deniz kiyisinda ve yüzeyinde olusan odunlari toplayan Ünal, çöp olarak degerlendirilen malzemelere sekiller vererek degisik motifler ortaya çikariyor. Sadece ögle aralarinda yaptigi çalismalarla telefon tutacagi, maket uçak, yelken, deniz alti gibi ürünler ortaya çikaran Ünal, önümüzdeki dönemde yaptigi sanat eserlerinden olusan geri dönüsüm sergisi açmak istiyor.

"Odunlar hep dikkatimi çekiyordu"

Yaptigi çalismayla ilgili IHA muhabirine konusan Haci Hüseyin Ünal, özellikle yagmur sonrasinda odun parçalarinin kiyiya vurdugunu veya deniz yüzeyinde bulundugunu söyledi.



Denetimler sirasinda bu odunlarin hep dikkatini çektigini vurgulayan Ünal, "Arkadaslarimiz bunlari deniz kiyisindan ve deniz yüzeyinden topluyorlar. Bunlar sonuçta çöp olarak gidiyordu. Bende burada bunlari görünce, daire baskanimizin da destegiyle ve imkan sunmasiyla birlikte böyle bir fikir ortaya koydum. Bütün yetkililerimizde beni destekledi. Yaklasik 1 senedir bunla ugrasiyorum. Tabi daha önce fikir kafamizda vardi ama pek zaman bulamiyorduk. Bu dönemde fikir olgunlasinca, ögle aralarimiz da bunu yapmaya karar verdik ve basladik. Ilk basta telefon tutacaklariyla basladik. Daha sonra denizalti yaptim. Ardindan maket uçak, yelken, Karadeniz takasi gibi seyler yaptik" dedi.



"Burada firsat bulunca bunu sanata dönüstürmek istedim"

Uzun zamandir denizin içinde oldugunu kaydeden Ünal, "Zaten Deniz Kuvvetlerinde görev yapiyordum. Oradan Büyüksehir Belediyesine geçis yaptim. Köküm zaten denizci oldugu için elimde yatkin. Önceden de böyle fikir hep oldugu için, burada da ögle aralarinda da böyle bir firsat yakalayinca bunu sanata dönüstürelim istedik. Zaten belediyenin tiyatro kulübündeyim. Orada da ayri bir faaliyetimiz var. Elimizden geldigince, büyüklerimiz de destekledikçe zamani güzel degerlendirmeye çalisiyoruz. Ilerde baskanimizda desteklerse insallah denizden çikardigimiz malzemelerle bir geri dönüsüm sergisi açabiliriz. Genelde böyle hobiler yapilirken insanlar önce bir sasiriyor. Sonra acaba bizde yapabiliriz miyiz diye düsünüyor. Beni gören insanlar genelde bana da hediye bir seyler yapar misin diyorlar. Biz elimizden geldigince, zaman buldukça bir seyler yapmaya çalisiyoruz. Tabi yaptigimiz ise göre zaman belli oluyor. Bir Karadeniz takasini 1 ayda yaptim. Yapacagimiz seyin büyüklügüyle bu belirleniyor. Tabi malzeme de önemli. Yagmur yagmazsa denizden odun çikmiyor. O yüzden bazen malzeme sikintisi çekebiliyoruz. Malzeme çiktikça yeni eserler ortaya çikariyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA