Hatice Bahar Özgüvenç Açiklamasi 'Kadin Futbolunda 20 Yil Gerideyiz'

WinterLeague Convention paneline konusmaci olarak katilan Fatih Karagümrük Kadin Futbol Takimi Teknik Direktörü Hatice Bahar Özgüvenç, burada yaptigi konusmada, “Kadin futbolunda 20 yil gerideyiz” dedi.

‘WinterLeague Convention Hosted by Antalyaspor’ (WL Convention) ikinci gün programi kapsaminda, ‘Kadin futbolunda esit miyiz?’ konulu panel düzenlendi.

Moderatörlügünü Besiktasli Milli futbolcu Didem Karagenç’in yaptigi panlde konusmaci olarak; Besiktas Kadin Futbol takimi Bas Antrenörü Suat Okyar, Galatasaray Kadin futbol takimi oyuncusu Berna Yeniçeri, Fatih Karagümrük Kadin Futbol Takimi Teknik Direktörü Hatice Bahar Özgüvenç ve 2022 Katar Dünya Kupasi Tibbi Müdürü Dr. Liesel Geertsema katildi.

Panele katilanlar kadin futbolunda esit olunmadigi ve dünya düzeyinin 20 yil gerisinde oldugumuz konusunda hem fikir oldular.

Didem Karagenç: “Ön yargilari kirmak için ideal bir alan”

Futbolun günümüzde bir spor bransi olmanin ötesinde çok büyük bir ekonomiye sahip olan dev bir endüstri haline geldigine dikkat çeken Besiktasli milli futbolcu Didem Karagenç, “Toplum üzerinde inanilmaz güçlü bir etkisi var. Kadin futbolu ise bu büyük endüstride daha az destek bulan, daha az önemsenen ve sürdürülebilirligi daha az oldugu bir alanken, simdi daha çok, önem verilmeye baslanan ve önümüzdeki yillarda daha çok gelisen kadinlarinda tipki erkekler gibi bu isi yapabilecegine inanan ve firmalar sayesinde gelisim içerisinde olan bir alan olmakta. Kadin futbolu toplumsal cinsiyet esitliginde ön yargilari kirmak için bulunmaz bir alan. Kadin futbolu dünyada özellikle zor kosullarin oldugu ülkelerde kadinlarin sosyal hayata katilmasi için çok önemli bir araç ve çok fazla sayida kadina egitim, burs, meslek imkâni sunan bir alan olmakta. Bazi kiz çocuklarinin disari çikip futbol oynamasi bile imkansizken, bazilari sehir degistirip, ülke gezebiliyorlar. Kadin futbolunun bu anlamda bir devrim olusturabilecegine gelecek nesiller için çok olumlu yollar açabilecegine inaniyorum” dedi.



Suat Okyar: “Farkindalik olusmaya basladi”

Samimi ve gerçek bir çalismanin içinde olmak istediklerinin altini çizen Besiktas Kadin Futbol takimi Bas Antrenörü Suat Okyar, “Bizler her seyimizle bu alanda olmak istiyoruz. Kendi sporculugumda olsun, Milli takim kariyerimde olsun, kadin ve erkeklerle birçok basari kazandik. Isleyiste biz burada ayni duyguda olmaliyiz. Ayni çalismalari yapmaliyiz. Hayallerin pesinde kosmak gerekiyor. Inancimiz tam bununla ilgili. Bugün geldigimiz noktada sponsorlarin katilimi, ligin gelismesi ve kiymeti büyük takimlarin katilimi ile program çok daha iyi bir seviyeye geldi. Biz de bunun paralelinde hakkini vermemiz gerekir. Sporcularimizin kendilerine olan güvenleri, futbolu düsünmeleri, modern futbolu izleyip takip etmeleri sahada uygulamalari tutku ile baglanmalari benim için çok önemli. Ben bunun farkindaliginin olustugunu görüyorum” diye konustu.



Bahar Özgüvenç: “Dünya futbolunun 20 yil gerisindeyiz”

22 yil kadin futbolunun en üst liglerinde lisansli futbol oynadigini söyleyen Fatih Karagümrük Kadin Futbol Takimi Teknik Direktörü Hatice Bahar Özgüvenç, “1,5 yil da Almanya’da futbolumu icra ettim. Ben oraya gittigimde 2001 yilinda maalesef ülkemizin 20 yil geride oldugunu gördüm. Çünkü orada gittigim yil, Bundesliga’da erkek takimi olanlara kadin futbol takimi mecburi hale getirildi.

Biz de ise 2023’deyiz daha yeni geliyor. Kadin futbolunda 20 yil gerideyiz, bu isin gerçegi aslinda. Ben de oyuncularim gibi sahadan geldim. Benim bir artim var burada diger hocalarimiza göre. Onlarla ayni ortami soluyorum, onlarin içinden geldigim için sorunlarina biraz daha yakinim. Kadin futbolunun tamamen basariya endeksli olmasinin nedeni tabi ki çalisma ancak, yüzde 40’i da duygusallik. Insan fizyolojisi ve psikolojisi kadinda çok farkli. Bunu anlamak bayagi zor. Ben bile içlerinden geldigim halde bunu idare etmekte zorlaniyorum. Ve sartlarin esit oldugundan konustuk lakin sartlar hiç bir sekilde esit degil. Benim sporcularim baska islerde çalisiyor ve dokuz saat ayakta kaliyorlar. Antrenmana gelmek için 1,5 saat metrobüs kullaniyorlar Istanbul gibi sartlarda. On saatlik eforun üzerine antrenmana çikiyorlar. Antrenmanda yüzde yüz bir efor, performans aldigimizi düsünmüyorum. Alsaydik çok daha farkli yerlerde olurduk. Bizim basarimiz Milli takimin basarisina etki edecek. Milli takima ne kadar hazir oyuncu yollarsak, onlarda o kadar basarili olacak. Bir gün sartlar esitlendiginde antrenmanlara kendi arabalariyla gelip evlerine döndüklerinde, istediklerini yiyebildiklerinde, protein ve karbonhidrattan bahsediyorum. Kadin futbolundaki çogu oyuncunun B12’si ve demir seviyesi istenilen düzeyde degil. Bilim denilen bir gerçek var. Bir yerde basari isteniyorsa önce saglikli ortamin olusturulmasi gerekiyor. Bu esitligi saglarsak bir gün Milli takimimiz da farkli yerlerde olacaklar” seklinde konustu.



Berna Yeniçeri: “Kadin futbolcu baska islerde çalismak zorunda”

Futbol konusunda esit olundugunu ancak disariya döndügünde esit olunmadiginin ortaya çiktigini belirten Galatasaray Kadin futbol takimi oyuncusu Berna Yeniçeri, “Futbol oynarken ayni zamanda Ögretmenlik yapiyorum. Egitmenim ayni zamanda. Afyonkarahisar’da ögretmenlik yapiyorum. Maçtan çiktiktan sonra meslegimi devam ettirmem gerekiyor. Maçtan çiktiktan sonra yaklasik 8-9 saatlik bir yolculuktan sonra evime dönebiliyorum. Her seyden önce bu konuda esit degiliz. Çünkü ögretmenlik yapmamizin nedeni hem çocuklari sevmek ama ayni zamanda hayatimizi devam ettirmemiz gerekiyor. Futbolu sadece belirli bir yasa kadar oynayabiliyoruz. Ondan sonra hepimizin hedefleri var. Antrenör olabiliriz, yönetici olabiliriz. Ama kariyerimizi sonlandirdiktan sonra hayatimizi devam ettirebilmemiz gerekiyor. O nedenle esit degiliz diyorum” diye konustu.



Geertsema: “Fizyolojik ve genetik olarak çok fark var”

Kadin futbolu ile erkek futboluna bakildiginda esitsizligin bir çok alanda göze çarptiginin altini çizen 2022 Katar Dünya Kupasi Tibbi Müdürü Dr. Liesel Geertsema, “Her seyden önce kadin futbolcularin erkek futbolculardan çik daha az para kazandigini görüyoruz. Ancak son yillarda taraftar ve izlenme açisindan kadin futbolu çok büyük bir yükseliste. Örnegin Güney Amerika’da taraftar sayisinda yüzde 520’lik bir artis var. Burada ciddi bir pazarlama olanaklari var. 2019 FA cup finalini 49 bin taraftar izlerken, Kadinlar Dünya Kupasinda bu sayi 57 bin 800’e kadar çikti. Her seyden önce kadin ve erkek ayni degildir. Fizytolojik olarak incelendiginde genlerden enzimlere kadar bir çok noktada kadinla erkeklerin farkli oldugunu görebiliriz. Bu da kas ve iskelet dokusunda farkliliklari beraberinde getiriyor. Beyinlerimiz de farkli. Reaksiyonlar, tepkiler farkli olabiliyor. Kadinlara yönelik özel çalismalar ve arastirmalar yapilmasi gerekiyor. Dünya üzerinde en uzun yasamis 100 insandan 94’ü kadin. Sakatlanmalara yönelik tedavi sekilleri gelistirilmeli. Erkeklere yönelik bu tarz çalismalar yapiliyor. Ancak kadin futbolu için yok” ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA